Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας

lifespeed.gr


 

 

 

 

Μαρίνος Παπαδόπουλος 

 

 

 

 

Μελαμψός, κοντοπόδαρος, Σειληνός του κράτους, τσιφτετέλληνας πρώην περί τον δημαρχιακό θώκο στην Κηφισιά διατύπωσε την άποψη ότι «Όλοι όσοι μιλάμε ελληνικά, ΑΕΚ»! με αφορμή τον τελικό κυπέλλου Ελλάδας για το 2017 μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ & ΠΑΟΚ. Στην ηχηρή αγραμματοσύνη του εν λόγω ουτιδανού του οποίου το μπόι είναι δυσανάλογα μικρό μπρος το μέγιστο μέγεθος της απαιδευσιάς του, η κλασσικότερη απάντηση άπτεται του λόγου του Ισοκράτη:
«Τοσούτον δ’ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ’ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας».
Που μεταφράζεται ορθά ως εξής:
Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας (η Αθήνα) τους υπόλοιπους ανθρώπους στη σκέψη και στο λόγο, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων, και το όνομα των Ελλήνων το έχει κάνει να φανερώνει όχι πλέον τη φυλή αλλά τη διάνοια, με αποτέλεσμα περισσότερο να αποκαλούνται Έλληνες αυτοί που μετέχουν στη δική μας παιδεία παρά στην κοινή καταγωγή.
Τι λέει, δηλαδή, ο Ισοκράτης; Ότι πιο άξιοι να καλούνται Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας παρά όσοι έχουν ελληνική καταγωγή. Ο αλλοδαπός που έχει πάρει την ελληνική παιδεία αξίζει περισσότερο ν’ αποκαλείται Έλληνας απ’ ό,τι ο εκ φύσεως Έλληνας που την αγνοεί.
Οι γλωσσικές διαφορές των ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές χώρες δεν είναι κριτήριο κρίσης περί την παιδεία και καλλιέργειά τους. Η Αριστοτελική αντίληψη γι' αυτό αποδέχεται ότι η ομιλία δεν είναι παρά εξωτερίκευση μιας σκέψης, με σκοπό την επικοινωνία μεταξύ των λαών: σκέπτονται ελληνικά, είναι Έλληνες, οι μη ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα στον βαθμό που ενεργοποιούν μία(!) από τις κυρίαρχες φιλοσοφικο-γλωσσικές παραδόσεις του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Ο εν λόγω ουτιδανός με τις αταβιστικές αντιλήψεις που καταδεικνύουν το μέγεθος της διανοητικής του κουφότητας είναι ηχηρά υβριστής κάθε έννοιας και ουσίας περί τον οικουμενισμό της Ελλάδας που αγαπάμε, είναι κομιστής βλακείας, αγραμματοσύνης, αμετροέπειας κι ευτέλειας της γενιάς του Τσοχατζόπουλου και των συν αυτώ.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online