ΗΠΑ και ΕΕ επαναπροσδιορίζουν τη στενή τους σχέση.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

Οι εξελίξεις στις  σχέσεις  ΗΠΑ-ΕΕ και Ελλάδας-Τουρκίας, κυριάρχησαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με αρκετές υποχωρήσεις και με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ερντογάν να αναδιπλώνει τη στρατηγική και φιλοσοφία του. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει τη διμερή εταιρική σχέση, η οποία τέθηκε υπό αμφισβήτηση τα χρόνια του κ. Τραμπ, και να δει την υποστήριξή τους απέναντι στην Κίνα, με δεδομένο ότι Παρίσι και Βερολίνο αρνούνται να ευθυγραμμιστούν πλήρως με την Ουάσινγκτον.

Μετά την κρίση στη σχέση ΗΠΑ-ΕΕ, επί των ημερών του προκατόχου του, ο οποίος χαρακτήριζε «εχθρό την ΕΕ» και δεν έκρυβε την άρνηση του για το ευρωπαϊκό σχέδιο, ο νυν πρόεδρος έχει άλλη ατζέντα και διαφορετική προσέγγιση. 

«Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί οντότητα εξαιρετικά ισχυρή και δυναμική», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια της συνόδου της G7 στην Κορνουάλλη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτή η πρώτη συνάντηση ΗΠΑ-ΕΕ στις Βρυξέλλες από το 2017, δεν επιλύει όλες τις εκκρεμότητες, αλλά αναδεικνύει ότι η διπλωματία επιστρέφει, ο διάλογος ενισχύεται και οι δυο πλευρές επαναπροσδιορίζουν το πεδίο συνεννόησης τους. 

Ο κ. Μπάιντεν θέλει να «αποκλιμακωθούν» οι διμερείς εντάσεις προκειμένου ΗΠΑ και ΕΕ να επικεντρωθούν στην προτεραιότητά του, την Κίνα, τονίζουν Αμερικανοί αναλυτές.

 Όσο για την ηγεσία της ΕΕ, θέλει  να διαπιστώσει  ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών της σε αυτή τη συμμαχία εναντίον του Πεκίνου.

Η Ευρώπη προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις της να προστατεύσει την αγορά της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό κινεζικών εταιρειών, ταυτόχρονα όμως θέλει να διατηρήσει την καλή σχέση της με την Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει  αποκηρύξει την «αμφιλεγόμενη» συμφωνία που σύναψαν τον Δεκέμβριο με το Πεκίνο και θεωρητικά θα ανοίξει σε ευρωπαίους επενδυτές τομείς της κινεζικής αγοράς, όπου η πρόσβαση είναι απαγορευμένη ή περιορισμένη. Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής προς το παρόν έχει παγώσει, μετά τις κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, που ακολουθήθηκαν από αντίποινα του Πεκίνου.

Οι Αμερικανοί, μετά την στροφή τους στην περιφέρεια του Ινδικού-Ειρηνικού επί Προεδρίας κ. Μπαράκ Ομπάμα, έστειλαν μήνυμα ότι δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος κ. Μπάιντεν θέλει με την πολιτική  στάση του να δείξει στην Κίνα και στη Ρωσία, ότι ΗΠΑ και Ευρώπη βαδίζουν σε κοινό δρόμο.

ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να σχηματίσουν κοινό μέτωπο στις τεχνολογίες και στο εμπόριο. Θα ιδρυθεί κοινό συμβούλιο για το εμπόριο και την τεχνολογία.

Σε ότι αφορά στη νόσο covid-19, αναμένεται να επισημοποιηθεί η σύσταση κοινής «task force», ειδικής επιχειρησιακής ομάδας που θα καταπιαστεί με την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, κυρίως με μεταφορές τεχνολογίας.

Η ηγεσία της ΕΕ καλείται να αποφασίσει το πώς θα πορευθεί στο μέλλον. Είναι μια καλή ευκαιρία ΗΠΑ-ΕΕ να πάνε ενωμένες και να αναδείξουν σε όλα τα επίπεδα τη στενή τους σχέση και συνεργασία.

Οι εποχές είναι δύσκολες και απαιτούν συνεννόηση και ευελιξία. 

Κων/νος Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online