ΙΝΦΛΟΥΕΝΣΕΡΣ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

lifespeed.gr


Αντώνης Αντωνιάδης

Συγγραφέας

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχουμε συνηθίσει πια να χρησιμοποιούμε αγγλικές λέξεις στην καθημερινότητά μας σε τέτοιο βαθμό που δεν μας ξενίζει καν, ωστόσο πολλές από αυτές εάν ήταν μεταφρασμένες ή είχαν πλαστεί αντίστοιχες στα ελληνικά, δεν θα είχαν την αποδοχή που έχουν, γιατί θα γινόταν κατανοητή η αρνητική τους πλευρά.

 

Ο λόγος είναι ότι άλλο αντίκτυπο έχει στην αντίληψη και το πνεύμα μας μια αμετάφραστη λέξη από εκείνη που γνωρίζουμε την έννοιά της, κάτι που συμβαίνει όχι μόνο σε εκείνους που δεν γνωρίζουν την αγγλική ή τη γνωρίζουν λίγο, αλλά και σε όσους τη θεωρούν δεύτερη γλώσσα τους. Άραγε ποια υποδοχή ή και αποδοχή θα είχε η λέξη ινφλουένσερ εάν οι Έλληνες την άκουγαν στην πραγματική της διάσταση, δηλαδή επηρεαστής;

Χωρίς επίγνωση της σημασίας της λοιπόν, η χρήση της απλώθηκε εύκολα και μπήκε στην καθημερινότητά μας απλώς με μια ελάχιστη κατανόηση της έννοιάς της. Στην ουσία οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ινφλουένσερς κάποιες κοπέλες και άνδρες που βγάζουν φωτογραφίες τα σώματά τους κι όχι την έννοια του επηρεαστή, εκείνου δηλαδή που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου ή που έχει επιρροή σε αυτήν.

Κανονικά λοιπόν εάν την πρώτη φορά που ακουγόταν η λέξη είχε χρησιμοποιηθεί η αντίστοιχη ελληνική θα προκαλούσε περιέργεια, μίμηση και όλα όσα γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα ένας μεγάλος αριθμός θα αντιδρούσε με διαφορετικό τρόπο απέναντι στο φαινόμενο. Ειδικά δε όταν οι φερόμενοι ως επηρεαστές είναι απλώς όμορφοι άνθρωποι χωρίς καμία άλλη πνευματική ή επαγγελματική ικανότητα.

Εννοείται ότι θα έβρισκαν τους ακολούθους τους, ένα ωραίο πρόσωπο και σώμα πάντα προκαλεί θαυμασμό και ηδονή, ωστόσο θεωρώ ότι η επίγνωση της έννοιας θα δημιουργούσε σε πολλούς ανθρώπους όρια της αποδοχής ή και της μίμησης. Είναι εντελώς διαφορετικό να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος επηρεαστής ή να τον παρουσιάζουν έτσι, από το να σου πλασάρουν μια άγνωστη ξένη λέξη.

 

Τόσο ως άνθρωποι όσο και κάτοχοι της ελληνικής νοοτροπίας, εάν έβγαινε ο οποιοσδήποτε όμορφος ή όμορφη να ισχυριστεί ότι είναι επηρεαστής της ζωής μας, θα γελούσαμε όλοι και οι αντιδράσεις θα ήταν τόσο δυναμικές και καυστικές που θα προσγείωναν απότομα τη ναρκισσιστική προσωπικότητα που πιστεύει ότι μπορεί να μας υποδείξει την ευτυχία ή και να μας κατευθύνει σε μια υλική και μονάχα εικονική ευτυχία. Σίγουρα θα επηρέαζε κάποιους, αλλά όχι τόσους όσους επηρεάζουν τώρα.

Πέρα από αυτή την πτυχή του φαινομένου όμως, που έχει να κάνει με την αντιληπτικότητα και τον ψυχισμό των ανθρώπων, το ίδιο το φαινόμενο δεν είναι «φρούτο της εποχής μας». Όχι, αντιθέτως είναι ένα φαινόμενο που το παρατηρούμε από αρχαιοτάτων χρόνων σε διαφορετική μορφή, αφού τότε δεν υπήρχε διαδίκτυο και κοινωνικά μέσα δικτύωσης με φωτογραφίες και βιντεάκια, αλλά μόνο με τη διάδοση των φημών. Μάλιστα τα παραδείγματα από την αρχαιότητα είναι πολλά, όπως με ηθοποιούς, πόρνες, αθλητές, πολεμιστές και άλλους, οι οποίοι λόγω ομορφιάς ή σεξουαλικών επιδόσεων επηρέαζαν όχι μόνο τα πλήθη, αλλά και την πολιτική, τις τέχνες και άλλες εκφάνσεις της κοινωνικοπολιτικής ζωής των πολιτών.

Για να μην απλώσω το θέμα θα αναφερθώ πρόχειρα σε κάποια παραδείγματα που έχουν σχέση με την ομορφιά και την ερωτική έλξη που μέσω των φημών και μόνο επηρέασαν ανθρώπους και κατ’ επέκταση τα γεγονότα. Πρώτη από όλες, ποια άλλη, η Ωραία Ελένη. Η Ωραία Ελένη πριν καν παντρευτεί τον Μενέλαο, παιδούλα ακόμα είχε γίνει γνωστή για την ομορφιά της σε όλες τις πόλεις της αρχαιότητας και σε μια εποχή που δεν υπήρχαν φωτογραφίες και βιντεάκια, οι φήμες οργίαζαν και ήταν τέτοιες που ώθησαν τον Θησέα από την Αθήνα να πάει να την κλέψει με τον φίλο του τον Πειρίθο. Την έκλεψαν, αλλά τα αδέλφια της, οι Διόσκουροι, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, εκστράτευσαν στην Αθήνα για να την πάρουν πίσω. Μύθος, μυθιστορία, το ζήτημα είναι ότι έστω και έτσι έχουμε μια πρώτη γεύση του φαινομένου.

 

Ας φύγουμε από τους μύθους και ας πάμε σε γεγονότα. Κλασικό παράδειγμα η Μνησαρέτη που επειδή η επιδερμίδα της ήταν τόσο λευκή και φαίνονταν οι φλέβες της την ονόμασαν Φρύνη θύμιζε τους γυρίνους, των οποίων το δέρμα είναι διάφανο. Η Φρύνη ήταν μια φτωχή κοπέλα που πήγε στην Αθήνα να εργαστεί ως αυλητρίδα, αλλά εξαιτίας της ομορφιάς της άρχισε να έχει θαυμαστές, εραστές, χρήματα και έγινε πασίγνωστη ως εταίρα, γιατί στο σπίτι μαζεύονταν ποιητές, φιλόσοφοι, ρήτορες, αθλητές και πολλοί άλλοι. Ένα από τα γνωστότερα γεγονότα της ζωής της είναι η δίκη της, όταν ο ρήτορας Ευθίας, επειδή δεν του καθόταν, την κατηγόρησε ότι προσηλυτίζει τις νεαρές Αθηναίες σε κάποια θρακική θρησκεία, την υπεράσπισε όμως ο θαυμαστής της ρήτορας Υπερείδης, ο οποίος καθώς έβλεπε ότι δεν μπορούσε να μεταπείσει με επιχειρήματα τους δικαστές, έβαλε την Φρύνη στο κέντρο για να την βλέπουν όλοι και την ξεγύμνωσε, σχίζοντάς της τα ρούχα. Οι δικαστές την αθώωσαν αμέσως, γιατί απλώς η ομορφιά της ήταν εκθαμβωτική και νόμιζαν ότι είχαν μπροστά τους την ίδια την Αφροδίτη. Η μορφή της διασώζεται στο άγαλμα Αφροδίτη της Κνίδου που έφτιαξε ο εραστής της γλύπτης Πραξιτέλης.

Από άνδρες αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί ο Αλκιβιάδης που εξαιτίας της ομορφιάς του, ήδη από μικρή ηλικία προκαλούσε τον πόθο τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Είναι γνωστή η αγάπη που έτρεφε γι’ αυτόν ο Σωκράτης, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του τον έσωσε στην μάχη της Ποτίδαιας, ωστόσο πέρα από την αριστοκρατική του καταγωγή, την παιδεία και το στρατηγικό μυαλό του, μεγάλο ποσοστό της πολιτικής του καριέρας το οφείλει στην ομορφιά του, αφού πολλοί συντάσσονταν με τις ιδέες του μόνο και μόνο από θαυμασμό, ενώ και πολλές από τις αποφάσεις που πήρε και στιγμάτισαν τα πολιτικά δρώμενα της Αθήνας, αποδεικνύουν ξεκάθαρα τον ναρκισσιστικό του χαρακτήρα.

 

Όπως και να ’χει η τάση των ανθρώπων να θαυμάζουν άλλους και να επηρεάζονται από αυτούς είναι στη φύση μας, ωστόσο σύμφωνα με τις έρευνες των ψυχολόγων μέσω της τηλεόρασης, των περιοδικών και περισσότερο των κοινωνικών δικτύων τελευταία, το ποσοστό των ανθρώπων που επηρεάζονται από διάφορους επηρεαστές, έχει αυξηθεί και μάλιστα αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων που αναπτύσσουν εικονική ψυχοπαθολογική «σχέση» μαζί τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 19:46

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online