Χριστίνα Χαλιορή: «Μπορείς...»

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

Ήταν τέλη Ιουνίου 2021 όπου βρέθηκα στη περιοχή Παλαιού Φαλήρου στα πλαίσια ενός επαγγελματικού ραντεβού. Φτάνοντας νωρίτερα στη περιοχή, περιηγήθηκα στις γειτονιές της, ανακαλύπτοντας ότι πολλά καφάο του Ο.Τ.Ε ήταν φιλοτεχνημένα, δίνοντας μία ξεχωριστή εικαστική πινελιά σε αυτά. Ένα από τα καφάο που μου άρεσε πολύ ήταν ζωγραφισμένοι πάνω του παπαγάλοι και αυτόματα ταξίδεψα νοερά κάπου εξωτικά. Και επειδή όπως λέει και η παροιμία «Ρωτώντας πας στην πόλη», έψαξα και έμαθα για την εθελοντική ομάδα με το όνομα «Χρώματα και Όνειρα» που με τα πινέλα τους ομορφαίνουν το Παλαιό Φάληρο. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοτεχνηθεί περίπου 80 καφάο. Το καφάο με τους παπαγάλους είναι έργο της εικαστικού, κυρίας Χριστίνας Χαλιορή, όπου και στάθηκε η αφορμή για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και την ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκρισή της!

 

Α.Κ: Από πότε θυμάστε τον εαυτό σας να ζωγραφίζει ;

Χ.Χ: Πρέπει να ήμουν 11- 12 χρονών. . . έναν χάρτη της Ελλάδος είχα φτιάξει . Με χρωματιστά μολύβια θυμάμαι . Ξύνοντας τις μύτες τους και απλώνοντας τα ξύσματα με μπαμπάκι πάνω στο σχέδιο Ακόμα τον έχω φυλαγμένο αυτόν τον χάρτη . Όσο θυμάμαι όμως τον εαυτό μου πάντα κατασκεύαζα κάτι . Πιάνανε τα χέρια μου όπως λένε, κάτι που πήρα, κληρονόμησα φαίνεται και από τις δύο γιαγιάδες μου .

 

Α.Κ: Τι σημαίνει για εσάς ένα έργο τέχνης ;

Χ.Χ: Ένα έργο για μένα είναι μια πρόκληση . Ένα στοίχημα με τον εαυτό μου να το φτάσω στην ολοκλήρωσή του όπως το έχω φανταστεί .

 

Α.Κ: Μιλήστε μας πώς ξεκίνησε και κατ’ επέκταση υλοποιήθηκε να ζωγραφίζετε τα Καφάο του Παλαιού Φαλήρου μαζί με μια ομάδα ανθρώπων και να ομορφαίνετε αισθητά την πόλη σας ;

Χ.Χ:  Η ιδέα για ζωγραφική στα κουτιά του ΟΤΕ (καφάο) ξεκίνησε από τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Μητρέλλο. Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστειρόπουλος αγκάλιασε την ιδέα . Ήρθαν σε επαφή με την εικαστική ομάδα "Brushsrokes and friends" στην οποία ανήκω , με υπεύθυνο εικαστικό τον Φάνη Γουλή. Η ομάδα μας συνεργαζόταν κάθε χρόνο με τον δήμο του Π. Φαλήρου στις παιδικές εκδηλώσεις . Ο ΟΤΕ έδωσε την έγκρισή του για τα 207 καφάο του Φαλήρου, τα χρώματα ήρθαν από χορηγίες και η ομάδα μας μαζί και μερικοί ακόμα ανεξάρτητοι καλλιτέχνες εντάχτηκαν σε αυτήν την δράση που ονομάσαμε "Χρώματα και Όνειρα". Προσφέραμε εθελοντικά της πινελιές μας ομορφαίνοντας την πόλη μας . 

 

Α.Κ: Είστε μέλος του Δ.Σ. του  Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος "Ο Απελλής". Κάποιες δράσεις μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν ;

Χ.Χ: Ναι εδώ και αρκετά χρόνια είμαι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος "Ο Απελλής" . Ο σύλλογος συστάθηκε από καθηγητές της σχολής καλών τεχνών και είναι ο παλαιότερος της Ελλάδος . Σε κόντρα των καιρών, την άνοιξη , οργανώσαμε (με όλες τις προφυλάξεις ) την πρώτη φετινή μας έκθεση στην αίθουσα τέχνης του Απελλή με σκοπό τη συνάντηση των μελών μας μετά από τόσους μήνες εγκλωβισμού από το lock down του covid. Πραγματοποιούμε συνήθως τρεις εκθέσεις τον χρόνο σε μεγάλους γνωστούς εκθεσιακούς χώρους . Ευελπιστούμε το φθινόπωρο και θεού θέλοντας να πραγματοποιηθεί η επόμενη έκθεσή μας.

 

Α.Κ: Η θεματολογία των έργων τέχνης που δημιουργείτε ποια είναι ;. 

Χ.Χ:  Συνήθως προτιμώ τα μίνιμαλ θέματα και νεκρή φύση στους καμβάδες μου ή ότι άλλο μου τραβήξει την προσοχή. Η καλλιτεχνική μου όμως δραστηριότητα δεν σταματά μόνο στην ζωγραφική και τα πινέλα. Η δημιουργία χρηστικών αντικειμένων , διακοσμητικών και κοσμημάτων καθώς επίσης η φωτογραφία είναι η άλλη μου αγάπη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

 

Α.Κ: Τι αποτελεί για εσάς έμπνευση ;

Χ.Χ: Η έμπνευση για τους καμβάδες συνήθως έρχεται από κάποια εικόνα που θα δω . Αγαπώ πολύ την φωτογραφία και έτσι αρκετές φορές δανείζομαι φωτογραφίες από φίλους της "Φωτογραφικής Ομάδας Λήμνου" , μεταφέροντας το κλικ του έμπειρου ματιού τους στους καμβάδες μου . Η φωτογραφία αποθανατίζει την καλύτερη στιγμή και αυτήν την στιγμή θέλω και εγώ να ζωγραφίσω . Εμπνέομαι από την ατμόσφαιρα και το συναίσθημα που θα μου δώσει η εικόνα όποια και αν είναι αυτή . Έμπνευση και δημιουργία είναι κινητήρια δύναμη για μένα . Είναι ένας τροχός που γυρίζει συνέχεια. 

 

Α.Κ: Μιλήστε μας για την ανάμειξή σας στον πανελλήνιο παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής του Ποσειδωνίου… 

Χ.Χ:  Είναι μια γιορτή της τέχνης με μικρούς δημιουργούς από όλη την Ελλάδα την οποία μου ανέθεσαν .

Στο Π. Φάληρο διοργανώνεται κάθε χρόνο ο "Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος" . Οραματιστής αυτού του αθλητικού γεγονότος ο κ. Κώστας Λιάπης . Η συμμετοχή φτάνει περίπου τους 3000 δρομείς απ' όλον τον κόσμο. Στα πλαίσια αυτής της αθλητικής διοργάνωσης , τρέχει παράλληλα και ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής . Η θεματολογία της έκθεσης....... τι άλλο από το τρέξιμο , τον αθλητισμό, την υγεία και κατ' επέκταση την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας. Συμμετέχουν μεμονωμένα μικροί καλλιτέχνες , αλλά και ομαδικά , μέσω των σχολείων τους. Μέσα στην χρονιά συγκεντρώνω όλα τα έργα των παιδιών που καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα. Κάνω την φωτογράφιση και καταγραφή όλων των παιδικών δημιουργιών. . . Η έκθεση με τις παιδικές ζωγραφιές στήνεται και διαρκεί μια εβδομάδα στον Φλοίσβου του Π. Φαλήρου. Κλείνει την μέρα που τερματίζουν οι αγώνες του "Ποσειδώνιου Ημιμαραθώνιου" . Οι συμμετοχές των παιδιών φτάνουν και τις 800. 

 Η βράβευση των καλύτερων έργων, ανάλογα βέβαια με την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκουν, γίνεται την μέρα των εγκαινίων . Η συμμετοχή των παιδιών σε έναν τέτοιο διαγωνισμό είναι ενθουσιώδη και ακόμα πιο ενθουσιασμένη εγώ όταν φτάνουν στα χέρια μου μικροί καλλιτεχνικοί θησαυροί .

 

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας ;

Χ.Χ:  Κάποτε ο πατέρας μου έφτιαξε ένα κάδρο για μένα και τα αδέλφια μου . Πάνω του ήταν γραμμένη μια και μοναδική λέξη ..... "Μπορείς". 

Αυτό με συνοδεύει από τότε . Μεγαλώνοντας πρόσθεσα και κάτι άλλο "Μετά την βροχή πάντα βγαίνει ο ήλιος" . Τι πιο αισιόδοξο για την ζωή μας!!!

 

12zx3.jpg

 

Λίγα λόγια για την Χριστίνα Χαλιορή:

 

Η Χριστίνα Χαλιορή – Χραδέλλη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη από Έλληνες εξωτερικού, καταγωγής από Λήμνο και Χίο. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Γκάνα της Αφρικής και τώρα ζει μόνιμα με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος των Τ.Ε.Ι. Πατρών, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων. Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και λίγα Γερμανικά. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε ξενοδοχειακό θέρετρο της Λήμνου, σε ξενοδοχείο των Αθηνών και σε Γεμμολογικό Ινστιτούτο με έδρα την Αμβέρσα . Ασχολείται, ως καλλιτεχνική φύση, από ετών, με την Ζωγραφική, ασχολήθηκε επίσης με το κόσμημα, την κεραμεική και την φωτογραφία. 

Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση στην Λήμνο το 2016. Από το 2008 έως σήμερα μετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, όπως στο Φιλολογικό Σύλλογο ‘’ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ’’, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς, στην Λήμνο και σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου ‘’Ο ΑΠΕΛΛΗΣ’’, όπως στο Π. Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, την πινακοθήκη Λασκαρίδου, στο "Καμίνι" Γαλατσίου , στο Κέντρο Ελληνικής κεραμικής στο Μαρούσι και σε πολλούς άλλους εικαστικούς χώρους της πρωτεύουσας . Μετείχε και σε έκθεση φωτογραφίας. Έχει οργανώσει, μαζί με άλλους καλλιτέχνες, εικαστική ομάδα με πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, στο Π. Φάληρο, την Ν. Σμύρνη και μετέχει σε εθελοντικές κοινωνικές δράσεις για παιδιά. Επίσης έχει την εικαστική επιμέλεια και ζωγραφική πάνω σε καφάο του ΟΤΕ του Δήμου. Έργα της κοσμούν ιδιωτικές συλλογές και χώρο του υπουργείου εξωτερικών.

 

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

13.7.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online