Ο ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ;

lifespeed.gr


Γιώργος Μοίρας πολυτεχνίτης

 

 

 

 

 

 

 

Ότι θα πνίξει την 27χρονη σύζυγο και μητέρα των δύο παιδιών του όπως ο Μπάμπης ο πιλότος την Καρολάιν φέρεται ότι είπε 39χρονος Αλβανός, που απολογήθηκε ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου για τον βιασμό και τον άγριο ξυλοδαρμό της στις 25 Ιουνίου 2021, όταν το θέμα που μονοπωλούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν η γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά.

Την αμέσως προηγούμενη μέρα είχε γίνει η επίθεση με βιτριόλι του ιερέα στους Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη επαναφέροντας μνήμες από την επίθεση της Έφης στην Ιωάννα, η οποία δήλωνε επί του θέματος: ‘Η κατάντια αυτών των ανθρώπων είναι συνδυασμός ημιμάθειας, έλλειψης παιδείας, αρχών και αγάπης από το περιβάλλον τους. Η προσωπικότητά τους είναι τουλάχιστον προβληματική, δεν έχουν υιοθετήσει βασικές έννοιες, όπως ο διαχωρισμός του καλού και του κακού’.

Τη θέση αυτή ενστερνίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει και κάτι άλλο…

Το φαινόμενο μίμησης (copycat effect) είναι η θεωρούμενη τάση τα εντυπωσιακά εγκλήματα να έχουν ως αποτέλεσμα την μίμησή τους. Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα λόγω της αύξησης των εγκλημάτων τύπου Τζακ ο Αντεροβγάλτης, την οποία οι εγκληματολόγοι άρχισαν να αποδίδουν στην κίτρινη κάλυψη της περιβόητης υπόθεσης από τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ, ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΤΖΗ (σελίδα 10) ‘Πριν από το 2000 ο αριθμός των καταγγελλόμενων επιθέσεων με βιτριόλι στην Καμπότζη ήταν σχετικά χαμηλός, αλλά μετά την πολύκροτη επίθεση στην τραγουδίστρια Τατ Μαρίνα στις 5 Δεκεμβρίου 1999 παρουσίασε απότομη αύξηση.’

3ρε6.jpg

 

Στην ισπανική έρευνα Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ διαβάζουμε ότι: ‘Η παρουσία θεμάτων βίας από συντρόφους στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα θανάτου από αυτή την αιτία μεταξύ 32% και 42%.’ 

Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 στο Μπουένος Άιρες, η Γουάντα Ταντέι υπέστη σοβαρά εγκαύματα (και πέθανε 11 ημέρες μετά) που προκλήθηκαν από την ανάφλεξη του αλκοόλ που την περιέλουσε ο σύζυγός της Εντουάρντο Βάσκουεθ. Η υπόθεση είχε τεράστια κάλυψη από τα ΜΜΕ τόσο λόγω της σκληρότητας της επίθεσης όσο κι επειδή ο Βάσκουεθ ήταν μέλος ροκ συγκροτήματος, που είχε εμπλακεί σε πυρκαγιά σε νυχτερινό κλαμπ με σχεδόν 200 θύματα. Σύμφωνα με αναφορές ο αριθμός των περιπτώσεων στην Αργεντινή στις οποίες οι γυναίκες πυρπολούνται ανέβηκε από 2,6% του συνολικού των γυναικοκτονιών το 2009 (6 θύματα) σε 10,28% το 2011 (29 θύματα) και πλέον αναφέρονται ως το ‘φαινόμενο Γουάντα Ταντέι’.

Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει τελειωτικά.

Η έρευνα ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΜΙΜΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΘΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ: ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ έφτασε στο συμπέρασμα ότι ‘δεν παρατηρείται καμία αλληλεξάρτηση μεταξύ της χρονικής κατανομής των εγκλημάτων κι ως εκ τούτου η ύπαρξη φαινομένου μίμησης στις ανθρωποκτονίες δεν μπορεί να τεκμηριωθεί’.

Πάντως καθώς όπως παρατηρεί η Μόιρα Πείλο στη μελέτη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ (σελίδα 264) τα ΜΜΕ ‘είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ανθρωποκτονίες όπου μια γυναίκα είναι ένα από τα θύματα’ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η εντυπωσιακή παρουσίαση των δολοφονιών γυναικών ενισχύει την τηλεθέαση, τις κυκλοφορίες, τα κλικς (και τα έσοδα)… αλλά και τις γυναικοκτονίες.

 

 

10.8.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online