Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Χασάπικος του Τραμ

lifespeed.gr


Κωνσταντίνος Α. Λυγνός Συνθέτης

 

 

 

 

Από τo μικρό έργο «Τρεις απλές μελωδίες» για πιάνο που δουλεύτηκαν από  το 1988 ως το 1999, ο Χασάπικος του Τραμ είναι το μόνο κομμάτι γραμμένο από την αρχή και εντελώς δικό μου. Τα άλλα δυο, το «Χελιδονάκι» και το «Τζιβαέρι», είναι διασκευές των πολύ γνωστών παραδοσιακών σκοπών.

Οι Μελωδίες είναι ακόμα ένα από τα κομμάτια της «μετάβασης». Τα πρώτα σχέδια έγιναν όσο ζούσαμε ακόμα στο Λονδίνο. Θυμάμαι να παίζω μία πρώτη εκδοχή από το Χελιδονάκι σε κάποια ιδιωτική συναυλία στο σπίτι μίας φίλης, ήταν μάλλον το 1988, και αργότερα το Τζιβαέρι σε μία τάξη του πιάνου.  Ήταν η εποχή που έπαιρνα αποστάσεις από τη δυσκοιλιότητα του μοντερνισμού. Με τους των «δασκάλους» που τον υποστήριζαν και -υποτίθεται- τον δίδασκαν, είχα ήδη κόψει σχέσεις από καιρό.

Το να φύγει κανείς από κάπου μετά από χρόνια είναι συνήθως αρκετά δύσκολο. Πολύ δυσκολότερο όμως είναι να αντιμετωπίσει το κενό που δημιουργείται. Αποφασίσαμε τί δε θέλουμε, όμως πώς φτάνουμε σε αυτό που θέλουμε;

Είναι το σημείο που οι μνήμες και τα βιώματα αποκτούν πάλι σημασία. Για πολλά χρόνια στο δικό μας «λόγιο» χώρο η επιταγή ήταν να κάνεις μόνο πράγματα «που δεν είχαν ξαναγίνει». Όταν αυτά καταρρεύσουν  το ξεχασμένο ντουλάπι της Παράδοσης είναι τις πιο πολλές φορές το μέρος απ’ όπου αρχίζει η νέα πορεία. Το έκανα εγώ και έχω δει πολλούς φίλους και συναδέλφους να το κάνουν. Γυρίζουμε πίσω σε πράγματα που ξέρουμε και κυρίως που αγαπάμε! 

Μια άλλη εκδοχή του Χασάπικου για Ορχήστρα Εγχόρδων, παίχτηκε κάποτε σε συναυλία της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με τον Θόδωρο Αντωνίου να διευθύνει. (Ήταν στο πλαίσιο μίας συνεργασίας με το Δήμο Αθηναίων που μας είχε δανείσει κάποια έγχορδα.) Τελειώνοντας την πρόβα γυρίζει και λέει, «Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει…» και είχε βέβαια δίκιο. Το κομμάτι χρησιμοποιεί τις πρώτες νότες από το Τραμ το τελευταίο του Μιχάλη Σουγιούλ: Ε-ΣΟΥ-(ρωσα…) Ξεκινάει με αυτές τις δύο νότες και τη μινόρε συγχορδία ακριβώς όπως και το τραγούδι. Οι νότες αυτές ακούγονται στην αρχή άλλες δύο φορές και μετά από λίγο άλλες τρεις, έξη φορές συνολικά. Ολόκληρο το πρώτο μέρος βασίζεται πάνω τους, ωστόσο πολλοί φίλοι μου που το άκουσαν δεν έκαναν ποτέ το συνειρμό. (Πράγμα που αποδεικνύει πόσο ασαφές πράγμα είναι τελικά ο μουσικός ήχος, αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα…) To video λίγο πριν το τέλος προσπαθεί να «δώσει πάσα», δείχνοντας μία φωτογραφία του Σουγιούλ και το εξώφυλλο της παλιάς παρτιτούρας του αρχικού Τραμ. Οι υπόλοιπες εικόνες έρχονται από μία Αθήνα άλλων εποχών: το ραδιόφωνο στην αρχή, η παλιά Οδός Αιόλου, το Τραμ στο Φάληρο, η λατέρνα και τα σημερινά απομεινάρια από τις γραμμές κοντά στο Θησείο…

Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω τον καλό φίλο και συνεργάτη Tίτο Γουβέλη που κάποια στιγμή έπαιξε τις Τρεις Μελωδίες σε μία συναυλία στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Από εκείνη την μοναδική ζωντανή ηχογράφηση το κομμάτι έφτασε ως εδώ.

Καλή οπτική ακρόαση!

 24ασ51.jpg

Τίτος Γουβέλης

 

Κωνσταντίνος Α. Λυγνός

 

Ασχολείται για πρώτη φορά με την μουσική στις αρχές του ’60 όταν παίρνει μαθήματα κιθάρας, μαθαίνει πιάνο μόνος του και συμμετέχει σε rock συγκροτήματα. Το 1969 γράφεται στο Ελληνικό Ωδείο και παίρνει το Πτυχίο Ωδικής το 1971, ενώ παράλληλα μελετά ιδιωτικά με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και κάνει μαθήματα πιάνου με την Χ. Τόμπρα. Την ίδια εποχή μελέτησε Βυζαντινή και Δημοτική μουσική με τον Μ. Φ. Δραγούμη και δούλεψε στο νεοσύστατο Ελληνικό Εργαστήρι Ηλεκτρονικής Μουσικής με τον  Στέφανο Βασιλειάδη. Παρουσίασε ηλεκτροακουστικά κομμάτια και το 1974 έγινε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Σύγχρονης Μουσικής (Ε.Ε.ΣΥ.Μ).

Από το  1975 ως το 1976, εργάστηκε δημοσιογραφικά δημοσιεύοντας άρθρα, κριτικές, και συνεντεύξεις και καλύπτοντας εκτενώς την επιστροφή του Ιάννη Ξενάκη στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 1976, γράφτηκε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Σύνθεσης  (Post-Graduate Composition Course) του Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο. Κατά την παραμονή του στη Βρετανία εργάστηκε στο Ηλεκτροακουστικό Εγραστήρι του Morley College, έγινε μέλος της Society for the Promotion of New Music και παρακολούθησε σεμινάρια με τους Witold Lutoslawski και Hans-Werner Henze στο Britten-Pears School of Advanced Musical Studies. Από τέλος του ‘70 αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από το τη διεθνή πρωτοπορία. Το ρεύμα κυριαρχεί ακόμα και στη Βρετανία, κυρίως στον Ακαδημαϊκό χώρο, αν και σε κάπως πιο «ελαφρά» μορφή.  Αποφασίζει να συνεχίσει τη μελέτη μόνος του.

Επίστρεφοντας στην Αθήνα το 1990  γράφει αυτό που θεωρεί «Έργο 1»: Έναν κύκλο τραγουδιών σε αγγλική γλώσσα με ελληνική θεματογραφία: A Baker’S Dozen of Greek Songs (στα ελληνικά Η Δωδεκάδα του Φούρναρή). Χάρη σε αυτό γνωρίζεται με τον Θόδωρο Αντωνίου και γίνεται μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το 1993. Από το 1996 και για δύο χρόνια υπήρξε μουσικός συντονιστής του British Graduates Society. Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας Καλλιτεχνική Εστία Συνθετών (Κ.Ε.ΣΥ.) και συνεργάτης του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) Από το 2003 και για 12 χρόνια ήταν Εκδότης του περιοδικού της ΕΕΜ «μουσικής ΠΟΛΥΤΟΝΟν».

Έχει γράψει μουσική για ορχήστρα, διάφορα είδη συνόλων, πιάνο, κιθάρα και σόλο ορχηστρικά όργανα. Στα φωνητικά του έργα περιλαμβάνονται μία σκηνική καντάτα και δύο μιούζικάλ. Ένα σε αγγλική γλώσσα βασισμένο στην «Λυσιστράτη» και ένα πάνω στον Πινόκιο, μουσικό θέατρο, χορωδιακά, κύκλοι τραγουδιών και τραγούδια.

Έχει γράψει επίσης ηλεκτροακουστική μουσική, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο και παιδικό θέατρο. Ασχολήθηκε με διασκευές και μεταγραφές Ελληνικών τραγουδιών. Έχει γράψει και αρκετά τραγούδια.

Έχει πάρει παραγγελίες από το Βρετανικό Συμβούλιο, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ελληνική Ραδιοφωνία, διάφορα Φεστιβάλ, καθώς και από εκτελεστές στην Ελλάδα, τη Βρετανία και την Ιταλία. Συνεργάστηκε με το «Αμφι-θέατρο» και τον Σ. Α. Ευαγγελάτο, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και τον βιολιστη Γιώργο Δεμερτζή, τον σαξοφωνίστα Στάθη Μαυρομμάτη, τους πιανίστες Τίτο Γουβέλη και Μιχάλη Δημόπουλο, την τσεμπαλίστρια Γιούλη Βεντούρα και την σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη.

Μουσική του βρίσκεται αναρτημένη στο κανάλι που διατηρεί στο YouTube.

24.9,2021

 

 

Video

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr