Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΑΒΑΣ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΤΗΝ 1η ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

lifespeed.gr


Θυμάται… ο Κώστας Μαντάς

 

 

 

 

15/11/1984. Στις 3 το πρωί κτυπάει το τηλέφωνο του σπιτιού μου. Η πρώτη σκέψη μου ότι είναι ο Πάνος Σόμπολος για κάτι αστυνομικό. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Δ/ντης μου (των ειδήσεων) Χριστόφορος Κονταξής. Μου ανακοινώνει ότι στο όνομα μου στο αεροδρόμιο είναι 3 εισιτήρια για Ηράκλειο στις 7.00. Συγχρόνως μου λέει ότι στην Ελούντα θα πιεί τον καφέ του ο Μιτεράν που περνώντας από την Κρήτη θα σταματήσει να δει τον ΑΝΔΡΕΑ.

Δεν είναι τίποτα σπουδαίο –λεει -  και ότι το μεσημέρι θα επιστρέψουμε.

 

Αμέσως ειδοποίησα τον Κάβουρα λέγοντάς του να φροντίσει για πιθανή μετάδοση εικόνας από το Ηράκλειο και τον οπερατέρ τον Β. Τόσκα και 7 η ώρα ταξιδεύαμε για Ηράκλειο γνωρίζοντας ότι θα μας περιμένει στο αεροδρόμιο ο δημοσιογράφος Κώστας Βασιλάκης της ΕΡΤ Κρήτης με ένα οδηγό για να μας πάει στην Ελούντα.

 

Μόλις κατεβήκαμε από το αεροπλάνο δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Ένα αεροδρόμιο γεμάτο τανκς λοκατζήδες έτοιμοι για πόλεμο και μία κατάσταση απίστευτη…

Ρώτησα τον Βασιλάκη τι γίνεται εδώ, Μού απάντησε ότι σε 5 λεπτά προσγειώνεται ο Μιτεράν και σε 8 λεπτά ο Καντάφι. Έμεινα με ανοικτό το στόμα. Αμέσως, μου λέει πάμε για να προλάβουμε.

 

Ο δρόμος Ηράκλειο Ελούντα ήταν κάθε 50 μέτρα και ένας λοκατζής ή ένας αστυνόμος Το ξενοδοχείο Ελούντα είχε ανοίξει ειδικά γι' αυτό τον σκοπό Μας υποδέχτηκε ο φωτογράφος Βαγγέλης Βαρδουλάκης ο Υπουργός τύπου κος Μαρούδας και οι άνθρωποι του Ανδρέα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα στο Παρίσι και στη Λιβύη δεν είχε γίνει γνωστό τίποτα.

 

Επρόκειτο για μια τριμερή συνάντηση που κανόνισε προσωπικά ο Ανδρέας με σκοπό την αποκατάσταση των γαλλολιβυκών σχέσεων, οι οποίες είχαν κλονιστεί με το ζήτημα του Τσαντ.

 

Η Γαλλία αποτελούσε εγγυήτρια χώρα ενώ από την άλλη πλευρά, η Λιβύη έβλεπε το γειτονικό σε αυτήν Τσαντ, ως διάδρομο εξάπλωσης της κανταφικής επανάστασης σε άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

 

Ήλθαν οι δυο ηγέτες φίλοι του Ανδρέα αντάλλαξαν χαιρετισμούς και φωτογραφήθηκαν χωρίς να πουν τίποτα και αποσύρθηκαν σ’ ένα χώρο και άρχισε η συζήτηση. Ο Κάβουρας έφυγε με το αυτοκίνητο για τον ΟΤΕ και έστειλε τη εικόνα στη ΕΡΤ και από εκεί σε όλο το κόσμο που έμαθε ξαφνικά την Ελούντα.

0αα51.jpg

 

 

Ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος ήρθε από το Παρίσι με ιδιωτικό αεροπλάνο στις 12.30 περίπου, οι δε Έλληνες δημοσιογράφοι ήρθαν με το μεσημεριανό αεροπλάνο.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Καντάφι συνόδευαν 50 περίπου γυναίκες ντυμένες στρατιωτικά. Επίσης δεν υπήρχε ούτε ίχνος ποτού με οινόπνευμα σε όλο το ξενοδοχείο

 

Το απόγευμα έγιναν δηλώσεις ενώ είχε ανακοινωθεί οτι και οι 3 ηγέτες θα αναχωρούσαν την Παρασκευή.

Ξαφνικά όμως ο Μιτεράν ζήτησε και έφυγε με την ασφάλεια του Ανδρέα και την τεθωρακισμένη Μερσεντές για το αεροδρόμιο. Όταν το έμαθε ο Καντάφι ζήτησε και αυτός να φύγει. Υπήρξε πρόβλημα γιατί δεν υπήρχε 2ο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο προσπάθησαν να τον πείσουν να καθυστερήσει λίγο αλλά δεν το κατόρθωσαν και έφυγαν με ένα κοινό αυτοκίνητο..

 

Όπως πληροφορήθηκα στο μέσον της διαδρομής συναντήθηκαν τα αυτοκίνητα και ο Καντάφι με την ασφάλεια μεταβιβάσθηκε στο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο και πήγε στο αεροδρόμιο.

 

Το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό που είχαμε τραβήξει στις 8 το πρωί στις 8.30 παιζόταν 1ο θέμα σε όλο τον κόσμο.

 

Δημοσιεύματα

...............................................................

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΟΥΝΤΑΣ

Νοέμβριος του 1984:

Κάτω από άκρα μυστικότητα και με μυθιστορηματικό τρόπο, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου φιλοξένησε στην Ελούντα του Αγίου Νικολάου της Κρήτης τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν και τον Λίβυο δικτάτορα, Μουαμάρ αλ Καντάφι. Επρόκειτο για τριμερή συνάντηση που κανόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός με σκοπό την αποκατάσταση των γαλλολιβυκών σχέσεων, οι οποίες είχαν κλονιστεί μετά το ζήτημα του Τσαντ (Ελευθεροτυπία, 15.11.1984).

Επρόκειτο για τριμερή συνάντηση που κανόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός με σκοπό την αποκατάσταση των γαλλολιβυκών σχέσεων, οι οποίες είχαν κλονιστεί μετά το ζήτημα του Τσαν (Ελεύθερος Τύπος, 16.11.1984).

 

Η Τρίπολη είχε έντονη ανάμιξη στα εσωτερικά του κρατιδίου αυτού, στέλνοντας στρατεύματα και στηρίζοντας ομάδες που αντιτάσσονταν στη (γαλλόφιλη) κεντρική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, 5.500 Λίβυοι στρατιώτες είχαν σταλεί στα σύνορα Λιβύης-Τσαντ (Ελευθεροτυπία, 16.11.1984).

 

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία έγραφε, στις 15 Νοεμβρίου 1984, με πηχυαίους τίτλους «Διάσκεψη ξαφνικά στην Κρήτη», υπογραμμίζοντας παράλληλα τα πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας που επικρατούσαν. Σύμφωνα με τον Παπανδρέου, επιλέχθηκε η Κρήτη, διότι αν επιλεγόταν η Αθήνα θα έπρεπε ο Καντάφι να γίνει δεκτός ως αρχηγός κράτους.

 

Να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, στην Τρίπολη της Λιβύης. Τα τολμηρά φιλοαραβικά ανοίγματα στόχευαν σε οικονομικά οφέλη και σε αναβάθμιση της ελληνικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Αναφορικά με τα συμπεράσματα της τριμερούς, αυτά συνοψίζονταν στα εξής: α) Αποχώρηση των λιβυκών και γαλλικών στρατευμάτων από το Τσαντ β) Ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο ηγετών μεταξύ των δυο χωρών και γ) Αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας του δικαιώματος της Λιβύης να υπερασπίσει τα σύνορά της, σε περίπτωση επέμβασης τρίτης χώρας στο Τσαντ (Μεσημβρινή, 16.11.1984). 

 

Επίσης, στα συμπεράσματα της τριμερούς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε ο Παπανδρέου στον Καντάφι να επισκεφτεί την Αθήνα (Ελευθεροτυπία, 16.11.1984).

 

Με το πέρας των μαραθώνιων συζητήσεων, ο Καντάφι δήλωσε, ενώπιον των δημοσιογράφων: «ευχαριστώ το μεγάλο μας φίλο Παπανδρέου», ενώ και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια τόσο για τον Μιτεράν όσο και για τον Λίβυο συνταγματάρχη. Βέβαια, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέστη στην κοινή συνέντευξη Τύπου, υποσχόμενος ότι θα έκανε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

Ο Παπανδρέου επεδίωκε να προβάλλει τον διεθνή μεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδας. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πίστωνε στον ίδιο την επιτυχή έκβαση της τριμερούς και έκανε λόγο για «ιστορικό γεγονός με παγκόσμια απήχηση» (Το Βήμα, 16.11.1984). 

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, η Ελλάδα έγινε "γέφυρα" για την ειρήνευση στο Τσαντ και τη διμερή συνεργασία (Το Βήμα, 17.11.1984), ενώ μια νέα σελίδα ανοιγόταν στις γαλλολιβυκές σχέσεις. Η δημόσια χειραψία των δυο ηγετών (Μιτεράν-Καντάφι) επισφράγισε, κατά τα γραφόμενα του Τύπου, την επιτυχία της ελληνικής πρωτοβουλίας (Ελεύθερος Τύπος, 16.11.1984).

Ο διεθνής Τύπος υπογράμμιζε τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, ως συνδετικού κρίκου ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο. Η τριμερής τράβηξε και το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου, οποίος, σε γενικές γραμμές, τη χαρακτήριζε μεγάλη διπλωματική επιτυχία του Παπανδρέου, ενώ θεωρούσε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση ενδιέφερε την Τουρκία από τη στιγμή που σε αυτήν πήραν μέρος ηγέτες, που κατά κάποιο τρόπο, αντιτίθονταν στα συμφέροντα της Άγκυρας (Ελευθεροτυπία, 17.11.1984)

 

(Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ)

 

3.10.2021

Περισσότερες Φωτογραφίες

View the embedded image gallery online at:
https://lifespeed.gr/look-ut/item/22043-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-1%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD?tmpl=component&print=1#sigProId5083419dc8

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr