Χειμωνιάτικο ταξίδι...

lifespeed.gr


Κωνσταντίνος Α. Λυγνός   Συνθέτης

 

 

 

Ο Δημήτρης Καπετανάκης είναι ένας καλός ποιητής που γνώρισα τυχαία. Είχα διάφορες συνεργασίες με το Βρετανικό Συμβούλιο και η υπεύθυνη των πολιτιστικών Πηνελόπη Κομποθέκρα μου έδωσε να διαβάσω τα λίγα αγγλικά ποιήματά του, που πρόλαβε να γράψει πριν το πρόωρο θάνατο του από λευχαιμία το 1944. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα καθώς ο Καπετανάκης είχε αρχικά σπουδάσει στη Γερμανία και αγγλικά έμαθε στη Βρετανία όταν πήγε να σπουδάσει στο Cambridge με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου. 

Όπως φαίνεται τα ποιήματα δημιούργησαν καλές εντυπώσεις. Δίκαια, θα έλεγα εγώ. Μόλις τα διάβασα εύκολα άρχισα να βρίσκω ιδέες για τη μελοποίηση. Το σχέδιο ήταν να παρουσιαστούν από τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μία εκδήλωση για τον ποιητή στην Αίθουσα Τελετών.

Έτσι προέκυψαν τα πέντε πρώτα τραγούδια. Τρία ποιήματα στα αγγλικά και το τέταρτο, The Isles of Greece, στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση από τον Κώστα Σαρίνα: Τα νησιά της Ελλάδας.

Το σχέδιο χρειάστηκε να αλλάξει καθώς ο μαέστρος της χορωδίας δήλωσε αδυναμία να ανταπεξέλθει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι προέκυψε ένα σχέδιο «Β» και τα τραγούδια ξαναγράφτηκαν -πολύ γρήγορα- για δύο φωνές και πιάνο. Όλα εκτός από ένα παρουσιάστηκαν σε εκείνη την εκδήλωση, από την Μαρία Μαρκέτου, τον Τάσο Γέρου και την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου

17νμ25.jpg

Δημήτρης Καπετανάκης ποιητής

 

 

Ξανάπιασα κατά καιρούς τον κύκλο αλλάζοντας λίγο τα αρχικά τραγούδια, γράφοντας ένα ακόμα και προσθέτοντας σε μερικά συνοδεία πιάνου πλάι στη χορωδία. Κάποια στιγμή που ο Σταύρος Μπερής και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με ελληνική μουσική τους έδωσα «Τα νησιά της Ελλάδας».

Η ηχογράφηση που ακούγεται εδώ είναι από εκείνη την όμορφη βραδιά. Η ιδέα για το video προέκυψε από τον φίλο μου (και δάσκαλό μου στα «ψηφιακά»), Αντώνη Μελισσουργό που σκέφτηκε να αποφύγουμε την εύκολα αναμενόμενη συσχέτιση των ελληνικών νησιών με τις γνωστές καλοκαιρινές εικόνες. Άλλωστε και οι στίχοι μάλλον δεν ταιριάζουν με μία τέτοια προσέγγιση. Δείτε λοιπόν ένα «χειμωνιάτικο ταξίδι»…

Καλή (οπτική) ακρόαση!

17.11.2021

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 20:59

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online