Εκτύπωση αυτής της σελίδας

18/10/1981: Η ημέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ όσο υπάρχω και η Ιστορία μια φωτογραφίας

Μαντάς Κώστας

Στο κύκλο εγώ κρατώντας το μικρόφωνο Στο κύκλο εγώ κρατώντας το μικρόφωνο

Γράφει ο Κώστας Μαντάς

 

 

 

Εγώ ο Στέλιος Κουτούπης που έφυγε πριν λίγο καιρό και ο Βασίλης Καμίτσης  με τα μηχανήματά μας ( κάμερες βίντεο  και μοντάζ) ο σκηνοθέτης Γιώργος Μαυρωντάς . Ο αλησμόνητος οπερατέρ Χρήστος Βάνας, ο Διονύσης Κουρούκλης και μερικοί άλλοι όλοι υπάλληλοι της τότε ΥΕΝΕΔ τρέχαμε όλοι την Ελλάδα πίσω από τον Ανδρέα σε όλα τα χωριά και το βράδι στη πλατεία της πόλις να καλύψουμε με μια δική μου πατέντα που γινόταν  τρικάμερο (ο θεός να το κάνει) την ομιλία του Ανδρέα (για μας ήταν ο Ανδρέας) και να απαντήσουμε στο ΕΙΡΤ που ισχυριζόταν ότι η συγκέντρωση είχε λίγο κόσμο. 
Από κοντά και ο Γίγαντας του κινηματογράφου ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΑΣ που είχε δανειστή από φίλους του κινηματογράφου κάποια  φώτα και με την βοήθεια του ηλεκτρολόγου Βασίλη Καμίτση και ανθρώπων της Νομαρχιακής να φωτίση την συγκέντρωση. 
Μαζί μας πάντα τα δύο αδέλφια ο Νίκος και ο Τέλης  Βήχος που έφυγε πολύ ενωρίς που φρόντιζαν  να μας λύνουν  κάθε πρόβλημα. Υπήρξαν και πολύ άλλοι που μας βοήθησαν.
Μετά το τέλος της ομιλίας ένα σύντροφος μοτοσικλετιστής ή ραλίστας με γρήγορο αυτοκίνητο μετέφερε τις κασέτες στο μοντάζ στην Αθήνα  και  μόλις τελείωνε το μοντάζ ένας γνωστός  προπονητής ποδοσφαίρου έπαιρνε την κασέτα την πήγαινε σε εταιρεία αναπαραγωγής φίλου του  και σε λίγες ώρες είχε τις κασέτες που χρειαζόταν. Για να σταλούν στις Νομαρχιακές και από εκεί  στα πράσινα καφενεία.
Και έτσι φθάσαμε στις 18 Οκτώβρη στη μεγάλη ημέρα. ΄Ενωρίς το απόγευμα βρεθήκαμε στο θρυλικό Καστρί και φτιάξαμε τη  θέση της κάμερας στην αυλή του σπιτιού και τα φώτα.
Αγωνία μεγάλη και ο ένας προσπαθούσες να πείση τον άλλον ότι θα κερδίσουμε. Ο  Ανδρέας και το επιτελείο του είχε αποσυρθεί  και συσκέπτοντο .
Λίγο πριν αρχίση η μετάδοση οι γυναίκες μαζί και η γυναίκα μου και με τον Χρηστάκο ( 4 περίπου ετών) όπως τον φώναζαν αμίλητοι περίμεναν  τα αποτελέσματα. Ο γιός μου βρέθηκε στη αγκαλιά της Μαργαρίτας και όταν ο εκφωνητής  έλεγε ΠΑΣΟΚ 52% ο Χρήστος βρισκόταν στον ΑΕΡΑ.
Στα μεσάνυχτα   περίπου βγήκε κάποιος από το δωμάτιο του Ανδρέα και ανακοίνωσε ότι κάποιος Κυβερνητικός παράγοντας συνεχάρη τηλεφωνικός τον Ανδρέα για τη νίκη του. Όλοι ξεσπάσαμε φιλιόμασταν αγκαλιαζόμασταν γελούσαμε κλαίγαμε. Στιγμές  που δεν θα ξαναζήσω.
 
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
 
1002.jpg
Εγω σε κοντινό πλάνο
 
 
Ένα Γερμανός δημοσιογράφος μου ζήτησε αν μπορούμε να πάρουμε μια δήλωση  του Ανδρέα και να του δώσουμε την κασέτα και του απαντήσαμε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Η ΕΡΤ ήλθε πολύν αργότερα. Η φωτογραφία είναι από την 1η συνέντευξη του Ανδρέα ως Πρωθυπουργού.
 Μετά από 10 ημέρες  ο Χριστόφορος  Κονταξής  Δ/ντης ειδήσεων πλέον με φώναξε στο γραφείο του και μου έδωσε την φωτογραφία.
 
Υ.Γ.1  Την 3η ημέρα ο Ανδρέας  κάλεσε στο Καστρί όλοι την ομάδα για να μας ευχαριστήσει για όσα κάναμε για αυτόν όπως μας είπε. Έτσι ήταν ο Ανδρέας 
Υ.Γ.2  Το κείμενο το αφιερώνω σε όσους έφυγαν όπως ο Στέλιος, ο Τέλης, Ο Χρήστος .κ.α,
 
 
20.11.2021  
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Τελευταία άρθρα από τον/την Μαντάς Κώστας