Κώστας Μαντάς: Η μικρή ιστορία της δημιουργίας της πράσινης τηλεόρασης του ΠΑΣΟΚ

Μαντάς Κώστας

Στο αεροπλάνο προς Βρυξέλλες Στο αεροπλάνο προς Βρυξέλλες

Μαρύσα Παππά    Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Εγώ, ο Κώστας Μαντάς, μαζί με τον Στέλιο Κουτούπη και τον Βασίλη Καμίτση, και οι τρεις υπάλληλοι της ΥΕΝΕΔ, εγώ και ο Κουτούπης ηλεκτρονικοί και ο Καμίτσης ηλεκτρολόγος,  φτιάξαμε μια μικρή εταιρία για μαγνητοσκοπήσεις. 

 

Είχαμε πάρει δυο κάμερες με δυο φορητά βίντεο ½ ίντσας, ίσως τα πρώτα που εισήλθαν στην Ελλάδα, μια μικρή μονάδα μοντάζ και αρχίσαμε να κάνουμε κάτι μικροδουλειές.  


Κάποια στιγμή ως θαυμαστές του Ανδρέα Παπανδρέου πήγαμε και γράψαμε μια ομιλία του κάπου στην Αθήνα. Συγχρόνως  κάναμε και κάποιες άλλες δουλειές του Παπανδρέου από περιοδείες στην Αττική  μόνοι μας και τις κρατούσαμε ως προσωπικό μας αρχείο.


Ένας καλός φίλος είδε αυτά που είχαμε τραβήξει και ήταν γνωστός του Κώστα Λαλιώτη. Μας έφερε λοιπόν  σε επαφή μαζί του. Είδε ο Λαλιώτης την δουλειά που κάναμε και αποφάσισε να έχουμε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.  

 

Όταν λέμε συνεργασία, όχι οικονομική απλώς, επειδή οι ταινίες ήταν λίγο ακριβές θα αγόραζαν τις ταινίες και εμείς θα καλύπταμε τις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου. 

 

Μαζί μας μπήκε και ο Γιώργος Μαυρώτας ένας σκηνοθέτης της ΥΕΝΕΔ. Ένας πολύ καλός και άξιος φίλος του ΠΑΣΟΚ και έτσι λοιπόν αρχίσαμε την συλλογική δουλειά.  

 

Η πρώτη σοβαρή δουλειά που κάναμε, ήταν μια ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή που την ήθελε το εκτελεστικό του γραφείο. 

Μας  ρώτησαν αν μπορούμε να γράψουμε μια ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή.  

 

Βέβαια περίπτωση εισαγωγής κάμερας στη Βουλή ήταν αδύνατον και δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Κάποιος με πληροφόρησε ότι υπάρχουν κάποιες σταθερές κάμερες στη Βουλή και μεταδίδουν αυτόν που μιλάει και την αίθουσα φυσικά. 

 

Ζήτησα αν υπάρχει περίπτωση να πάω να δω προσωπικά ο ίδιος τι ακριβώς υπάρχει. Πήρα άδεια εισόδου με ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κάναμε μια βόλτα, πήγαμε και στο προσωπικό γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου. 

 

Εκεί είχε δυο μόνιτορ το ένα που έδειχνε τον ομιλούντα με ήχο και το άλλο που έδειχνε την αίθουσα μέσα από την Ολομέλεια της Βουλής. Τότε τους είπα ότι μπορούμε να γράψουμε την ομιλία του Παπανδρέου, με το πλάνο του ομιλητή και με τον ήχο από τη Βουλή χωρίς να μας πάρει κανείς είδηση, αρκεί να μπορέσουμε βάλουμε στο γραφείο του Ανδρέα το βίντεο. 

 

Κινητοποιήθηκε τότε το ΠΑΣΟΚ και  το βίντεο το πήρε ένας από τους πλέον αξιόλογους ανθρώπους που γνώρισα στο ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.   

 

Ως βουλευτής το έκανε δέμα, το έβαλε μέσα στο γραφείο του Παπανδρέου, βγήκε και για μένα μια άδεια εισόδου πήγα στο προσωπικό γραφείο του Προέδρου, έκανα τις συνδέσεις και γράψαμε όλη την ομιλία του Ανδρέα.

Αυτή η κασέτα βγήκε σε πολλά αντίτυπα VHS και μοιράστηκε σε όλη την Ελλάδα.  Ήταν μια επανάσταση με την καλή έννοια,  για την εποχή, αφού ξαφνικά είδε όλη η Ελλάδα, σε όλες τις τοπικές, όπου υπήρχε βίντεο VHS,  την ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Ήταν μια χρονική στιγμή που αυτή η μικρή επανάσταση έκανε μεγάλο ντόρο για την εποχή και συζητήθηκε από την μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη. 

 

Επιμέλεια Κειμένου της Δημοσιογράφου

 

Μαρύσας Παππά

 

13.1.2022

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 17:31

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online