Αυξάνει ο φόβος πολέμου στον Περσικό κόλπο......

lifespeed.gr


Vicky Kostenas Lagdos

 

 

 

Είναι ο Σεΐχης του Κατάρ ένας δεινός τρομοκράτης;

 

Το Κατάρ στον Περσικό Κόλπο είναι μιά πλούσια σε φυσικό ορυκτό πλούτο χώρα, που ασκεί μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία. Γιατί όμως έχει κηρυχθεί εμπάργκο εναντίον αυτού του μικροσκοπικού κρατιδίου, που είναι σε μέγεθος 13 φορές μεγαλύτερο του Βερολίνου;

 

Τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

 

Βασικά επειδή η Σαουδική Αραβία, που στα χέρια της κατέχει τη σουνιτική ηγετική εξουσία έχει βαρεθεί να βλέπει το Κατάρ να διεξάγει μια ανεξάρτητη και μερικές φορές ισχυρογνώμονα εξωτερική και οικονομική πολιτική, αλλά προσέτι επειδή το μικροσκοπικό αυτό κρατίδιο του Κόλπου διαχειρίζεται άφθονο χρήμα και δή λίαν επιτυχώς.

 

Το Κατάρ θεωρείται ως η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο με κατά κεφαλήν εισόδημα της τάξης των 130.000 δολαρίων ετησίως. Το κρατίδιο αυτό διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και επενδύει τις εισπράξεις του στρατηγικά σε όλα τα σημεία του πλανήτη γή.

 

Στη Γερμανία όπως γνωρίζουμε αυτό το κράτος του Περσικού Κόλπου κατέχει μεγάλα μετοχικά μερίδια της Volkswagen, της Siemens και της Deutsche Bank.

Το εμιράτο Κατάρ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να αναδειχθεί μεσοπρόθεσμα σε μια παγκόσμια πρωτεύουσα αθλητισμού με την απονομή του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πραξικοπήματα των νάνων κρατών. Με τον αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό σταθμό Al-Jazeera το Κατάρ έχει εξοργίσει επίσης τις κυβερνήσεις του αραβικού κόσμου, γεγονός που θα πρέπει τώρα να δοθεί ένας τέλος.

 

Έτσι με το εμπάργκο, που του έχει επιβληθεί από τις γείτονες χώρες, η Σαουδική Αραβία σκοπό έχει και θέλει να εξαναγκάσει το Κατάρ να υποκύψει στην ηγεσία του Ριάντ, αλλά και να ενταχθεί συγχρόνως κάτω από ένα ενιαίο μέτωπο Σουνιτικών κρατών, κηρύσοντας το Ιράν ως άσπονδο εχθρό.

 

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν σήμερα οι Σαουδάραβες ισχυριζόμενοι, ότι το Κατάρ είναι ο χρηματοδότης της ισλαμικής τρομοκρατίας του τρομοκρατικού κράτους IS ισχύει τουλάχιστον στον ίδιο ακριβώς βαθμό όπως και για την ίδια τη Σαουδική Αραβία και θα πρέπει επομένως πρώτα να εξεταστεί στην προηγμένη του μορφή.

*Journalistin, Schriftstellerin, Zuerich

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΕΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online