Η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα πλεονεκτηματά της.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλείται να λύσει γρίφους και να προχωρήσει σε συμμαχίες που θα δώσουν ώθηση στα επενδυτικά της σχέδια της και παράλληλα  να δώσει  οικονομικές ανάσες στον ελληνικό λαό.

Ο ανασχηματισμός να ειναι δομικός και να μη περιοριστεί σε πλαίσια ισορροπιών και συμφωνιών. Η ώρα της κρίσης ειναι κοντά και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις.

Ο ποιοτικός τουρισμός παρέμεινε “όνειρο θερινής νυχτός “, με συνέπεια τα έσοδα να μην ειναι τα αναμενόμενα. Τα έργα υποδομής που θα ενίσχυαν την κρουαζιέρα δεν προχώρησαν. Αλλαγή πολιτικής άμεσα στο τουρισμό για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

 

Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στη πατρίδα μας, αλλά η αδυναμία παρουσίασης ενός συγκροτημένου φορολογικού συστήματος και η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καθιστούν χαμένη κάθε προσπάθεια.

 

Η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογία. Τίποτα άλλο ίσως δεν δείχνει περισσότερο την βελτίωση της ψυχολογίας και γενικότερα της εμπιστοσύνης από την υλοποίηση υψηλών επιχειρηματικών συμφωνιών.

Η Ελλάδα διαθέτει το θλιβερό προνόμιο της κατάρρευσης των επενδύσεων που υποχώρησαν κοντά στο 11,5% του ΑΕΠ το 2015 ,από  το  27% περίπου  το 2007.

Το ίδιο διάστημα, το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε στα 171 δισ. ευρώ περίπου, από 230 δισ. και πλέον το 2007.

Αναμφισβήτητα, η μείωση της ιδιωτικής και κρατικής κατανάλωσης συνέβαλαν προς την ίδια κατεύθυνση.

Αντίθετα, ο διεθνής  τομέας πήγε κόντρα στο γενικότερο πτωτικό πλαίσιο, αφού βελτιώθηκε με άξονα τον τουρισμό και την συγκριτικά μεγαλύτερη πτώση των εισαγωγών ως προς το ΑΕΠ.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι τελματωμένο και σχεδόν πλήρως χρηματοδοτούμενο από κοινοτικούς πόρους. , Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι επιβεβλημένη για να βγεί η οικονομία από το αδιέξοδο.

Το τραπεζικό σύστημαπου πάντα χρηματοδοτούσε  σε σημαντικό βαθμό μεγάλες επενδύσειςδεν δείχνει πρόθυμο να το επαναλάβει με τόσο μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων, παρά την νέα ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Λογικά , η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί  όταν  ολοκληρωθεί η τρίτη  αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης.

Όμως, δεν είναι μόνο θέμα αξιολόγησης. Ελάχιστοι περιμένουν την ολοκλήρωσή της για να εκδηλώσουν έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις όπως επισημαίνουν. Αλλοι παράγοντες όπως η πολιτική σταθερότητα και το προσφυγικό παίζουν καθοριστικό ρόλο, όπως σχολιάζουν. Ακόμη κι η αξιολόγηση θα τεθεί στο μικροσκόπιο,  γιατί η οικονομία εκτιμούν πως θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα αν η δημοσιονομική προσαρμογή στηριχθεί σχεδόν εξ' ολοκλήρου στους φόρους.

Το παγκόσμιο δίχτυ χρηματοδοτικής ασφάλειας (Global Financial Safety Net), είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο και απλωμένο σε περισσότερα επίπεδα απ' ό,τι προηγουμένως, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μελέτη του .

Η μελέτη σημειώνει ότι η ασφάλεια έχει αυξηθεί λόγω της μεγαλύτερης συσσώρευσης συναλλαγματικών διαθεσίμων, της επέκτασης διμερών και πολυμερών συμφωνιών και μεγαλύτερης πρόσβασης σε πόρουςτου ΔΝΤ..

Μέσα στο νέο περιβάλλον καλείται η χώρα μας να προσαρμοσθει΄άμεσα και να αναζητήσει τις νέες διαδρομές που θα τη βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης και κερδών.

Η δυναμική της χώρας μας θα εξαρτηθεί απο τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο εσωτερικό της, για να πειστούν οι ξένοι επενδυτές οτι η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online