Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

lifespeed.gr


Κώστα Κονδύλη

 

 

 

 

Η έννοια της πορείας του χρόνου είναι ζωτική σημασία στην Αστρολογία, αλλά πως ακριβώς φτάνουμε στον υπολογισμό του; Μέσα στους αιώνες στην ανθρωπότητα οι άνθρωποι πάλεψαν να υπολογίσουν το χρόνο με διάφορες κατά καιρούς μεθόδους. Οι άνθρωποι επινόησαν διάφορους τρόπους για να μετρήσουν ο χρόνο, όπως είναι η κλεψύδρα, το γνωστό ρολόι με νερό ή άμμο, στο οποίο ο χρόνος μετριόταν με τη ροή του περιεχομένου ενός δοχείου σε ένα άλλο. Τόσο οι πλανητικές θέσεις όσο και οι φάσεις της Σελήνης προτιμήθηκαν από τους περισσότερους αρχαίους προκειμένου να δώσουν έναν προσδιορισμό στην καθημερινότητα, στην φύση αλλά και στις εποχές του έτους.


Η ώρα διαιρείται σε εξήντα λεπτά και τα λεπτά σε εξήντα δευτερόλεπτα επειδή στη Βαβυλώνα παράλληλα με το δεκαδικό σύστημα υπήρχε και το εξηνταδικό συστήμα που επιλέχθηκε καθώς έχει περισσότερες υποδιαιρέσεις που είναι χρήσιμες για την μέτρηση του Χρόνου. Έτσι οι Βαβυλώνιοι χώρισαν το ημερήσιο ταξίδι του Ήλιου σε 24 παρασάγγες, των 720 η κάθε μία. Κάθε παρασάγγα ή ώρα υποδιαιρείτο σε 60 λεπτά. Μία παρασάγγα είναι περίπου ίση όσο ένα γερμανικό μίλι και οι Βαβυλώνιοι αστρονόμοι, συγκρίνοντας την πρόοδο του Ήλιου κατά τη διάρκεια μιας ώρας την εποχή της ισημερίας με την πρόοδο ενός καλού πεζοπόρου κατά τον ίδιο χρόνο, είδαν ότι και οι δύο είχαν συμπληρώσει μία παρασάγγα.

Το σύστημα απ’ τους Βαβυλώνιους πέρασε στους Έλληνες και ο Ίππαρχος καθιέρωσε το Βαβυλωνιακό σύστημα στην Ευρώπη.
Ο Πτολεμαίος που έγγραψε γύρω στο 150 π.Χ. έθεσε σε ευρύτερη κυκλοφορία τον Βαβυλωνιακό υπολογισμό του χρόνου. Και μεταφέρθηκε με το αθόρυβο ρεύμα της παραδοσιακής γνώσης του Μεσαίωνα στο Νιαγάρα της Γαλλικής Επανάστασης.
Μετέπειτα οι Γάλλοι επέβαλαν το δεκαδικό σύστημα, για κάποιον ανεξήγητο λόγο όμως σεβάστηκαν τα ρολόγια μας και επέτρεψαν τη διατήρηση του βαβυλωνιακού συστήματος.

Η πλάκα του ρολογιού με τις 12 ώρες και ο Ζωδιακός με τα 12 Ζώδια σε αποστάσεις 30ο έχουν αρκετές ομοιότητες.  Ο Ζωδιακός ξεκίνησε σαν μία επινόηση μέτρησης του χρόνου χωρίς καμία πρόθεση των ανθρώπων να γεννιούνται κάτω από την επιρροή των Ζωδίων.
Η μέτρηση του χρόνου λεει η Nicholaw Devore στην «Εγκυκλοπαίδεια της Αστρολογίας», είναι αδιαχώρητη από τους τόπους και ένα σημείο αναφοράς. Βέβαια ο ακριβής ορισμός της πραγματικής στιγμής ενός συμβάντος και ο υπολογισμός της σύμφωνα με τους όρους του Συμπαντικού Χρόνου είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που λύνονται με την βοήθεια της Αστρικής Ώρας, δηλαδή εκείνης που σημείο αναφοράς της είναι ένα αστέρι σαν το πιο - περίπου - σταθερό σημείο στο Σύμπαν, όπως εμφανίζεται από τη Γη. Δύο διαδοχικές διασταυρώσεις του άστρου είναι η μέτρηση της αστρικής μέρας που χωρίζεται σε 24 ώρες. Χρησιμοποιείται κυρίως από τους Αστρονόμους για να εκφράσουν σε ώρες και λεπτά Αστρικής Ώρας, το γεωγραφικό μήκος ενός δεδομένου τόπου. Πριν από το 1925 το 0 της αστρονομικής μέρας συνέπιπτε με το μεσημέρι, αλλά εκείνη τη συγκεκριμένη χρονιά η αστρονομική και πολιτική ώρα κανονίστηκε να συμπίπτουν. Από τότε το 0 είναι τα μεσάνυχτα.

Στην Ηλιακή Ώρα το σημείο αναφοράς είναι ο Ζωοδότης Ήλιος. Με την Ηλιακή Ώρα το μεσημέρι ήταν περίπου 4 λεπτά νωρίτερα ή αργότερα με κάθε αύξηση της απόστασης μιας μοίρας Ανατολικά ή Δυτικά από το Γκρήνουιτσ, που είναι σε μηδενικό γεωγραφικό μήκος και είναι το σημείο στο οποίο υπολογίζεται η παγκόσμια ώρα. Η Φαινομενική και η Σεληνιακή Ώρα συμπίπτουν 4 φορές το χρόνο: Την 15 Απριλίου, την 14 Ιουνίου, την 1 Σεπτεμβρίου και την 25 Δεκεμβρίου. Όλες τις άλλες εποχές ο Ήλιος είναι είτε «γρήγορος» είτε «αργός» από 1 έως 16 λεπτά.
Οι ζώνες των Ισημερινών Ακριβούς Ώρας χωρίστηκαν σε διαστήματα των 15 μοιρών του γεωγραφικού μήκους Ανατολικά ή Δυτικά του Γκρήνουιτς και όλα τα ρολόγια σε κάθε ζώνη ρυθμίστηκαν στην Ενδιάμεση Ηλιακή Ώρα του μεσοδιαστήματος της Ζώνης.
Για τον υπολογισμό και την κατασκευή ενός Ωροσκοπίου απαιτείται η ώρα γέννησης σε ακρίβεια, ημερομηνία και η πόλη γέννησης καθώς οι συντεταγμένες παίζουν πρωτεύον ρόλο στην κατάρτιση των Οίκων του Γενέθλιου Χάρτη. Εάν δεν γνωρίζουμε την ώρα γέννησης, τότε συντάσσετε το Ωροσκόπιο υπολογισμένο για την ανατολή του Ήλιου από τον τόπο γέννησης, που ονομάζεται «Ηλιακός Χάρτης» όπου τοποθετείται η θέση του Ωροσκόπου στην θέση του Ήλιου στον Ζωδιακό. Δουλεύοντας με Ηλιακό Χάρτη, εξερευνώντας τις θέσεις και όψεις των πλανητών σε διάφορες ώρες της ημέρας και τις σημασίας τους, καθώς πέφτουν στους οίκους, μπορεί ένας έμπειρος Αστρολόγος να μαντέψει την πραγματική ώρα γέννησης, σε βοήθεια με γεγονότα που προκύπτουν στην πορεία της ζωής και προοδευμένα Ωροσκόπια αλλά και με τη μέθοδο της Ηλιακής Επιστροφής.


Τηλ. 6944258132

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 06:36

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online