Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία επιταχύνει τις εξελίξεις.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Οι εκλογές στη Γερμανία ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα πίεσης που δέχονται όλοι οι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ και την έλλειψη συνοχής και συνεργασίας στους κόλπους της Ευρώπης.

Η κα Μέρκελ καλείται να φτιάξει μια νέα κυβέρνηση, με πολλές αποκλίσεις  και δύσκολες συγκλίσεις. Το διακύβευμα  της, προεκλογικά,  για περισσότερη Ευρώπη θα περάσει από πολλές διακυμάνσεις και θα έχει τριγμούς.

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η μετακίνηση του κέντρου βάρους στη γερμανική πολιτική σκηνή, αλλάζει σε σημαντικό βαθμό τα όρια μέσα στα οποία είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει  – παρά την ανεξαρτησία της – η ΕΚΤ σε μία εξαιρετικά κρίσιμη γι' αυτή στιγμή αναδιάταξης της νομισματικής της πολιτικής .

Οι πρώτες εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες, μεταξύ στελεχών στη ΕΚΤ, υποστηρίζουν ότι για τους επόμενους μήνες και μέχρι τον σχηματισμό της νέας πολυκομματικής, κατά πάσα πιθανότητα κυβέρνησης, ο κ. Ντράγκι  καλείται,  για άλλη μία φορά να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα από πιθανές αναταράξεις. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία,   ο ρόλος του κ. Ντράγκι είναι πολύ πιθανό ότι  θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα, όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής που θα  ακολουθήσει  η ΕΚΤ. 

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αυτή την περίοδο είναι αντιμέτωπη με τις προς το παρόν μη προβλέψιμες αντιδράσεις των αγορών έναντι της απόφασης της Fed  να αρχίσει τη μείωση του ισολογισμού της, που σημαίνει να  μαζέψει  σταδιακά από τις αγορές τα 4,5 τρισ. δολάρια  που έχει ρίξει τα τελευταία 7 χρόνια.

Υψηλές προκλήσεις που απαιτούν  ευελιξία  και ταχύτατα  αντανακλαστικά.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, υπάρχουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν προβλέψει τη σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης , που εκτιμούν ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο πλέον να γίνουν πράξη τα επόμενα βήματα για την τραπεζική ενοποίηση.

Η δημοσιονομική πρόοδος θέτει τις βάσεις για υψηλότερη ανάπτυξη στο μέλλον, ωστόσο, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως και ελάφρυνση χρέους, η οποία παραμένει σημαντική. Την εκτίμηση αυτή εκφράζει, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού,  ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew.

Ο ίδιος διακρίνει διατηρήσιμη οικονομική βελτίωση στην περιοχή της Ευρωζώνης, αν και κατά τη γνώμη του,  η βελτιωμένη οικονομία της Ευρώπης θα ήταν ακόμη ισχυρότερη αν ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιούνταν πληρέστερα, τονίζει ο κ. Lew.

Οι προσπάθειες  της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να ενταθούν και να αξιοποιηθεί το χρονικό διάστημα μέχρι το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Η πολιτική στροφή που θα αναγκαστεί να κάνει η κα Μέρκελ, τόσο στη χώρα της όσο και στους κύκλους της ΕΕ, θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, μόνο αν είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις  και στις υποχρεώσεις μας .

Έρχονται αλλαγές που είναι αναγκαίες για το μέλλον της Ευρώπης.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online