Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΛΑЇΚΑ ΚΑΙ Ο ΛΕΝΙΝ

Δημήτρης Πετρόπουλος

Δημήτρης Πετρόπουλος Σκηνοθέτης Ηθοποιός*

 

 

 

 

Η Λάϊκα ήταν το πρώτο μου σκυλί όταν και γω ήμουν κουτάβι. Μόνο που η δική μου Λάϊκα δε γάβγιζε παρόλο που στα ρώσικα αυτό σημαίνει το όνομά της. Ήταν πάνινη.

Μαζί κοιμόμαστε τις νύχτες, αγκαλιά. Ήταν το παρεάκι μου. Είχα και μια αδερφή, που λάτρευα όσο και κείνη εμένα, αλλά ήταν δεκαεφτά χρόνια μεγαλύτερη και έτσι μεγαλώσαμε και οι δυο σα νάμαστε μοναχοπαίδια.

Ήμουν πολύ μωρό ακόμα για να ξέρω πως Λάϊκα λέγανε το πιο διάσημο σκυλί στην σύγχρονη Ιστορία. Μα και να τόξερα πάλι δε θάχε σημασία. Ήξερα όμως πως το όνομά της μου άρεσε. Είχε δροσιά μαζί και γλύκα.  

Η Λάϊκα ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω απ΄ τη Γη, πριν από εξήντα χρόνια ακριβώς, στις 3 Νοεμβρίου1957. Ταξίδεψε, με άλλα λόγια, στο Διάστημα. Με έναν τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 2.

Δεν ήξερα τι είναι το Διάστημα αλλά μου άρεσε η λέξη Σπούτνικ.

Στη Λάϊκα δεν θα άρεσε καθόλου, αν ήξερε το τι την περιμένει. Ούτε σε μένα θα άρεσε, αν ήξερα.

Ο Σπούτνικ 2 είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στα γρήγορα, σε μόλις ένα μήνα μετά τον Σπούτνικ 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά, το καταπληκτικό αυτό επίτευγμα της Σοβιετικής Ένωσης, όπως λέει η εγκυκλοπαίδεια, καθώς ο Νικίτα Χρουστσόφ είχε δώσει ρητή εντολή να προλάβει να εκτοξευτεί ο δορυφόρος στην επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης. Ήθελε κι άλλη μια πρωτιά, ακόμα πιο εντυπωσιακή, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα προλάβαιναν να πραγματοποιήσουν. ΄΄Ως αποτέλεσμα, αντίθετα με τους μεταγενέστερους σοβιετικούς δορυφόρους, ο Σπούτνικ δεν είχε προλάβει να σχεδιαστεί και για ασφαλή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και έτσι η Λάϊκα ήταν καταδικασμένη εξαρχής ΄΄.

Το σχέδιο ήταν να μείνει ζωντανή για 10 μέρες σε τροχιά, αλλά δεν πρόλαβε. Παρουσιάστηκε μία βλάβη στο σύστημα θερμομόνωσης και η Λάϊκα πέθανε από έναν συνδυασμό θερμοπληξίας και στρες λίγες ώρες μετά την εκτόξευση, αφού όμως είχε πρώτα συμπληρώσει 4 τροχιές γύρω από τη Γη.

Η Λάϊκα ήταν το πρώτο θύμα της εξερεύνησης του διαστήματος. ΄΄ Η πτήση της όμως απέδειξε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούσαν να επιβιώσουν από μια εκτόξευση και από τις συνθήκες που επικρατούν σε τροχιά και έδωσε τα πρώτα στοιχεία για το πως συμπεριφέρονται τα έμβια όντα στο διάστημα΄΄.

 Τριάμισι χρόνια αργότερα, ο εικοσιεπτάχρονος Γιούρι Γκαγκάριν θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο πρώτος που ταξίδεψε στ’ αστέρια. 

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Σοβιετικούς και Αμερικάνους μετέτρεψε τη Λάϊκα ΄΄σε σύμβολο μιας εποχής που θυσίαζε την ηθική όχι τόσο στο βωμό της ανακάλυψης, όσο σε εκείνον της επίδειξης δύναμης –και απ΄ τα δυο στρατόπεδα΄΄.

Μετά την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι δύο ισχυρότερες δυνάμεις στον πλανήτη ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών . Η ΕΣΣΔ ήταν μονοκομματικό σοσιαλιστικό κράτος βασισμένο στις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού ενώ οι ΗΠΑ ήταν κράτος με καπιταλιστική οικονομία. Ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, γνωστός ως Ψυχρός Πόλεμος, κράτησε μέχρι την διάσπαση της ΕΣΣΔ το 1991.

Ο πυρηνικός πόλεμος, που όλοι έτρεμαν, δεν έγινε ποτέ. Αντί γι αυτόν λειτούργησε μια ΄΄ισορροπία του τρόμου΄΄ που αδρανοποιούσε, υποτίθεται, τους δύο αντιπάλους. Οι πιο επιφυλακτικοί, βέβαια, δεν κουράστηκαν να επαναλαμβάνουν ότι δεν υπήρξε ποτέ σοβιετική απειλή! Ότι την είχαν κατασκευάσει οι Αμερικάνοι για να πουλάνε τα όπλα τους και την κυριαρχία τους στον κόσμο. Η κατασκευή απειλών δεν έπαψε άλλωστε ποτέ μέχρι και σήμερα.

Ο υπαρκτός σοσιαλισμός, η διαδικασία μετάβασης από τον καπιταλισμό προς τον κομμουνισμό, άντεξε για επτά δεκαετίες.

Φέτος, στις 7 Νοέμβρη (ήταν Οκτώβρης με το παλιό ημερολόγιο) συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Ρώσικη επανάσταση, μια επανάσταση που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας τον 20ο αιώνα και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εμπνέει, να προβληματίζει, να διχάζει.

Δεν θάθελα να αποτολμήσω την οποιαδήποτε αποτίμηση. Όσο περνούν τα χρόνια και βλέπω τι συμβαίνει με τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν, υποτίθεται, με άλλον τρόπο σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, η ταξική συνείδησή μου οξύνεται όλο και πιο πολύ.  

Η κριτική που ασκήθηκε στο καθεστώς, βάσιμη και αβάσιμη, υπήρξε εξουθενωτική. Και ανεπίτρεπτα ισοπεδωτική ενίοτε, χυδαία και εμπαθής.

Πολλοί είναι αυτοί που πίστεψαν στην επανάσταση παρά τα όποια λάθη. Που ακόμα πιστεύουν. Χύθηκε τόσο αίμα. Τόσο αίμα.

Ο Λένιν είχε δίκιο όταν έλεγε πως ΄΄Μερικές φορές και η Ιστορία χρειάζεται μια ώθηση΄΄.

Μια επανάσταση θα πει αυτό.

 

Υ.Γ. ΄΄Η απόγνωση είναι φυσιολογική για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν την αιτία του κακού, δεν βλέπουν καμία διέξοδο και δεν έχουν τη δύναμη να αγωνιστούν΄΄ έλεγε ο Λένιν. Είχε άδικο;

 

ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

( Μπ. Μπρεχτ σε μετάφραση Π. Μάρκαρη)

Όλα αλλάζουν.

Να ξαναρχίσεις

Μπορείς και με την τελευταία σου πνοή.

Mα ότιέγινε έγινε.

Και το νερό πού έριξες στο κρασί σου

Δεν μπορείς να το ξαναβγάλεις.

Ότι έγινε έγινε.

Το νερό πού έριξες στο κρασί σου

Δε μπορείς να το ξαναβγάλεις·

Όλα όμως αλλάζουν.

Να ξαναρχίσεις

Μπορείς και με την τελευταία σου πνοή.

 

*Ο Δημήτρης Πετρόπουλος παίζει στην ‘’Ολεάννα’’ του Νταίηβιντ Μάμετ στο θέατρο Όλβιο κάθε Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή.

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτρης Πετρόπουλος