Ελληνική κυβέρνηση και Ευρώπη βρίσκονται σε ίδια συχνότητα....

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Η έξοδος από τα μνημόνια  και η κατάστρωση ενός κοστολογημένου σχεδίου για την επόμενη μέρα, είναι η βασική έγνοια της κυβέρνησης.

Οι πολίτες δυσανασχετούν με τη σκληρή και πολλές φορές άδικη επιβολή των φόρων και ελπίζουν σε ηπιότερα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναζητούν λύσεις, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν και να στηρίξουν τις δουλειές τους.

Η χώρα έχει καταφέρει πολλά και σε σύντομο  χρονικό διάστημα. Απαιτείται ένας καλύτερος συντονισμός για να ολοκληρωθεί το μαρτύριο των «μνημονίων»  και να προχωρήσουμε στη λεωφόρο της ανάπτυξης με όραμα και τόλμη.

Είναι η ώρα του πρωθυπουργού να προχωρήσει με ένα ευέλικτο και στην ίδια συχνότητα με εκείνον κυβερνητικό σχήμα, που θα δουλεύει περισσότερο και θα υλοποιεί  τις αποφάσεις του ταχύτερα.

Η Ευρωζώνη έχει δύο βασικές επιλογές: την τρέχουσα στρατηγική βελτίωσης της συνθήκης του Μάαστριχτ, που σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται από  κράτη που μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα ή μια πιο φιλόδοξη κίνηση προς τον φεντεραλισμό, η οποία θα απαιτούσε μεγαλύτερο καταμερισμό των κινδύνων μεταξύ των κρατών μελών.

Μια  θεμελιώδης προϋπόθεση είναι ένα σύνολο κοινών κανόνων για τον περιορισμό του ηθικού κινδύνου. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να αφορούν εκείνους τους τομείς  κακής διαχείρισης που μπορεί να αναγκάσει μια χώρα να προστρέξει σε βοήθεια. Είδαμε  ότι η εποπτεία των τραπεζών δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε επίπεδο χώρας, επειδή ο τραπεζικός τομέας και το πολιτικό σύστημα εμπλέκονται με άκομψο τρόπο και δε φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το ποσοστό ανεργίας στα κράτη της Ευρωζώνης καθορίζεται  εν μέρει από τον οικονομικό κύκλο, ο οποίος από μόνος του θα δικαιολογούσε έναν μηχανισμό ασφάλισης μεταξύ των χωρών. Εξαρτάται επίσης από το πώς οι κυβερνήσεις προσεγγίζουν θέματα όπως η προστασία των θέσεων εργασίας, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η επαγγελματική κατάρτιση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η προστασία των επαγγελμάτων.

Οι χώρες των οποίων οι επιλογές δημιουργούν ποσοστό ανεργίας 5% δεν επιθυμούν να μοιράζονται ένα σύστημα ασφάλισης με εκείνες,  των οποίων οι αποφάσεις δημιουργούν ανεργία 20%. Το ίδιο ισχύει για τα συνταξιοδοτικά και τα νομικά συστήματα.

Πάρα πολλά εξαρτώνται από την προθυμία των πλούσιων περιοχών να χρηματοδοτούν τις φτωχές περιφέρειες. 

Η Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια για να δείξει στην Ευρώπη ότι η προσπάθεια έπιασε τόπο και οφείλουν να τη σέβονται.

Τα spreads των κρατικών ομολόγων, που έχουν ήδη μειωθεί πολύ φέτος, σημείωσαν νέο χαμηλό, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλη ανταλλαγή ομολόγων. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πουλά ομόλογα στο μέλλον και θα βοηθήσει στον τερματισμό της εξάρτησής της από τους πιστωτές της.

Το ΔΝΤ δεν προβάλει,  πλέον, σκληρές απαιτήσεις .Δεν παρενέβη τον Ιούλιο, επιτρέποντας στην Ελλάδα να αυξήσει το συνολικό χρέος της, ενώ μετρίασε και τις απαιτήσεις του για τα stress tests και τον έλεγχο του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Το 2018 είναι κομβικό για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα ελπίζει σε μία μόνιμη μεταμόρφωσή της, για να αποτελέσει το παράδειγμα για την εξέλιξη  του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Να αποκαταστήσουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες και να παραμείνουμε ενωμένοι γύρω του.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ  να το προσπαθήσουν πιο έντονα. Οι πολίτες απαιτούν περισσότερη Ευρώπη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 18:32

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online