Ευέλικτες πολιτικές αποφάσεις απαιτούν τα κράτη για το κλίμα.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Οι συζητήσεις για το κλίμα είχαν θετικό αντίκτυπο, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται με αργό ρυθμό.  Τα κράτη καθυστερούν, οι ημερομηνίες πιέζουν και τα προβλήματα αυξάνονται.

Οι πολίτες, ανά τον κόσμο, είναι ευαισθητοποιημένοι και απαιτούν από τους ηγέτες τους να κινηθούν πιο αποτελεσματικά.

Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κλίμα, που διεξήχθη στη Βόννη, καθώς δεν ξεπεράστηκε η διαφωνία για την στήριξη  των φτωχών χωρών.  Η συγκεκριμενοποίηση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης της Βόννης και η έγκριση των προτάσεων θα γίνουν του χρόνου στην Πολωνία.

Η Διάσκεψη της Βόννης για το κλίμα ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός πριν  το 2020, τη χρονιά που θα ξεκινήσει η δεσμευτική εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων.  Ο στόχος ήταν η κατάθεση θέσεων όλων των κρατών που την έχουν κυρώσει, σε όλα τα θέματα που θίγονται  στα 29 άρθρα της και τα παραρτήματα.

Υπήρχαν ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντας που δήλωσαν απογοητευμένοι με τα μέχρι τώρα δεδομένα ,τονίζοντας  ότι απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες.

Η επόμενη διάσκεψη, στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, θα είναι πιο πολιτική, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι στοίχοι  και τα κράτη θα πρέπει να εγκρίνουν τα εργαλεία δράσης.  Ορισμένοι εκπρόσωποι χωρών  εξέφρασαν  δυσφορία ότι η εργασία γι' αυτά τα εργαλεία δεν ήταν αρκετά αποδοτική. 

Υποτονικό κλίμα για μια πρωτοβουλία που θα έπρεπε να προκαλεί γόνιμη αναταραχή και να  οδηγεί σε αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά το Ταμείο για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες οι επιμέρους εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο. Σημείο διαφωνίας είναι εάν θα πρέπει να υπάρχει αυτοματισμός στη χορήγηση βοήθειας προς τις φτωχές χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Διαφωνία υπήρξε και για το άρθρο 9, παρ. 5  της συμφωνίας των Παρισίων, βάσει του οποίου οι βιομηχανικές χώρεςοφείλουν να ενημερώνουν  σε τακτική βάση για τα σχέδιά τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Φοβούμενες ότι οι φτωχές χώρες θα τους ασκούν πιέσειςγια καταβολή τακτικών πληρωμών,  οι πλούσιες χώρες πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι το δημοσιονομικό τους πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να δίνουν μακροπρόθεσμες υποσχέσεις οικονομικού περιεχόμενου. Υψηλόβαθμο  στέλεχος της διπλωματικής αποστολής από  την Αφρική τόνισε,   ότι η εξαγγελία αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία  επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις, γιατί επηρεάζει τις αποφάσεις των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών.

Η Υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας κα  Μπάρμπαρα Χέντριξ,  έκανε αναφορά  για ένα «νέο πνεύμα της Βόννης». Συνεχάρη τη Κίνα , αλλά και την αμερικανική αντιπροσωπεία για την  ουδέτερη στάση της.  Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμαχία εξόδου από τον άνθρακα με 20 χώρες είπε ότι πολλοί συμμετέχοντες στηρίζονται στην πυρηνική ενέργεια,  αντί στη χρήση άνθρακα και τους παρότρυνε να μην αναβαθμιστεί αυτού του είδους η ενέργεια ως συμβατή με την προστασία του κλίματος.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους  επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να βγουν από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα  το συντομότερο δυνατό. Στην αίθουσα της ολομέλειας η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας κα  Γιούντιθ Γκάρμπερ διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ.  Τραμπ ήταν σαφής ως προς τη στάση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι παραμένει ανοιχτή η δυνατότητα επιστροφής σε κάποια άλλη χρονική στιγμή και υπό πιο  ευνοϊκές προϋποθέσεις για τον αμερικανικό λαό. Η κα Γκάρμπερ διαβεβαίωσε ότι ανεξαρτήτως της εξόδου από τη συμφωνία για το κλίμα, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην πρώτη θέση στον τομέα καθαρής ενέργειας και καινοτομίας.

Η μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, κατά 2 βαθμούς,  για να επιτευχθεί θα πρέπει οι χώρες του ΟΟΣΑ να εγκαταλείψουν τον άνθρακα,  ως μέσο καύσης,   μέχρι το 2030 και ο υπόλοιπος κόσμος το αργότερο  μέχρι το 2050.

Υψηλές προκλήσεις που θα πρέπει να προβληματίσουν τη πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online