Η βία κατά των γυναικών δεν έχει χρώμα και θρησκεία.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Η βία δεν έχει φύλο, έθνος και θρησκεία. Καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται και τίθενται στο περιθώριο όσα άτομα την ασκούν.

Τα παγκόσμια  κινήματα των γυναικών στέλνουν τα δικά τους μηνύματα και κυρίως επιδιώκουν να αφυπνίσουν όσες γυναίκες ταλαιπωρούνται και φοβούνται να μιλήσουν.

«Παντού και πάντα κατά της βίας εναντίον των γυναικών». Με αυτό το σύνθημα τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν  στους δρόμους του Παρισιού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Φεμινιστικές οργανώσεις, κόμματα και συνδικαλιστικές ενώσεις απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις προκειμένου να καταγγείλουν τις βιαιοπραγίες σε βάρος των γυναικών.

Στην αρχή της πορείας, γυναίκες ντυμένες στα μαύρα είχαν κρεμάσει γύρω από το λαιμό τους τα ονόματα γυναικών που δολοφονήθηκαν το 2017, όπως εκείνο της Ντορίς, ηλικίας 53 ετών, που τη σκότωσαν την 21η Ιανουαρίου ή της Σιλβί, 47 ετών, την 12η Φεβρουαρίου. «Σηκωθείτε, σηκωθείτε», «Ας εξεγερθούμε οι γυναίκες σκλάβες» φώναζε το πλήθος.

Οι πορείες  είναι  μόνο το μέσο για να ξεσηκωθούν οι πολίτες και να συμπαρασταθούν  στα άτομα που έχουν υποστεί βιαιοπραγίες.

Οι κινητοποιήσεις για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είχαν φέτος ιδιαίτερη σημασία,  λόγω του σκανδάλου σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων από το χώρο του Χόλιγουντ.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να συμβαίνει καθημερινά, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη και έχει πολλές διαφορετικές όψεις: συμβαίνει ανεξάρτητα από την κοινωνική προέλευση, τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία, στο σχολείο, στον δρόμο, στις αθλητικές δραστηριότητες ή στο διαδίκτυο. Εμποδίζει την πλήρη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών σε κάθε τομέα της κοινωνίας — πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό.

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία. Το 80 % των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Τα τελευταία 30 έτη, η συχνότητα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων μειώθηκε κατά 50% στην Αφρική. Στη νότια Ασία, το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύονται σε ηλικία κάτω των 15 ετών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Το πρόσφατο παγκόσμιο κίνημα metoo το οποίο ανέδειξε την έκταση της σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης στις κοινωνίες μας, ενθάρρυνε τα θύματα να υψώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Για να εξαλειφθεί η βία μια για πάντα, πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση ,η νομοθεσία και να αλλάξουν τα κοινωνικά πρότυπα. Tο 2017 ήταν αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή δράση για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τόσο   στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή. Δικηγόροι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και η αστυνομία, μεταξύ άλλων, εκπαιδεύονται για την υποστήριξη των θυμάτων και την πρόληψη της βίας, χάρη στη χρηματοδοτική στήριξη των ΜΚΟ από την ΕΕ. 

Είναι η ώρα της κοινής δράσης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι πολίτες είναι έτοιμοι να αντιδράσουν και να λειτουργήσουν συλλογικά και αποφασιστικά.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και βρίσκεται στο επίκεντρο του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online