2018 προκλήσεις για ισχυρές ηγεσίες στην ΕΕ.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Η νέα χρονιά θα  ξεκινήσει  με προβλήματα που επιζητούν άμεση  λύση και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της πατρίδας μας με τους δανειστές.

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι σε προτεραιότητα, όμως η καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτή που κρίνει το μέλλον της κάθε κυβέρνησης.

Το Κυπριακό είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και υψηλή διπλωματία. Οι λαοί θέλουν την ανεξαρτησία τους και σε καμία περίπτωση ο περήφανος λαός της Κύπρου δε θα δεχτεί συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Η Ελλάδα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει τη δίκαιη  επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η Τουρκία είναι σε αδύναμη θέση και είναι η κατάλληλη στιγμή να αναβληθεί  ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και μετά από μερικά χρόνια, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο πρόσφορες για Ελλάδα και Κύπρο.

Οι εκλογές στο όμορφο νησί σε λίγες ημέρες θα αναδείξουν τις επιλογές που απαιτεί ο λαός. Στρατηγική και εξωστρέφεια θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου.

Η εκτόξευση μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις που προσελκύει η κάθε χώρα και τη καθιστά ελκυστική στα νέα κεφάλαια. Στη πατρίδα μας δεν έχουμε  αξιοποιήσει ακόμη,  σε μεγάλο βαθμό,  τη δυναμική αυτή  με αποτέλεσμα να καταγράφουμε απώλειες σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής τόνωσης και λιγότερο αυστηρών κυρώσεων για τις επιχειρήσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τράμπ,  θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Αμερικής και θα βάλει τέλος στη  χαμηλή ανάπτυξη και στην πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται χρήματα από τα ομόλογα και να κατευθύνονται στις μετοχές.

Τα κινήματα κατά του ευρώ προετοιμάζονται να  κερδίσουν τις εκλογικές μάχες και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οπότε αν συμβεί κάτι τέτοιο θα κληθεί και η Γερμανία να επαναξιολογήσει αν μπορεί να σώσει το ευρώ, με τη προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση. Η καγκελάριος κα Μέρκελ πληρώνει τις λάθος εκτιμήσεις και την αλαζονεία της. Η έλλειψη αλληλεγγύης  μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ οδηγεί  σε εσφαλμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Τα δεδομένα αλλάζουν και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά. Η ηγεσία της ΕΕ καλείται να πάρει ρεαλιστικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να οδηγήσουν τους λαούς τους σε σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και δεν έχει τελειώσει. Οι ηγεσίες είναι αδύναμες και δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.

Η Ευρώπη έχει  μπροστά της ανηφόρα μεγάλη και οφείλει να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Η Ελλάδα  να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις  και να παίξει ισχυρότερο ρόλο στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Η νέα χρονιά  προκαλεί και απαιτεί εγρήγορση και ταχύτητα.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online