Κοιλιόμενο Σύμφωνο Συμβίωσης....

lifespeed.gr


 Του Δρ. Σταμάτη Κιούση και της Δημοσιογράφου Γιώτας Βουλδή .

 

 

 

 

Μεταξύ συναινούντων ενηλίκων όλα επιτρέπονται στο κρεββάτι. Ο έρωτας και ειδικά η υλική του έκφραση το sex, αποτελούν την βαθύτερη και πιο ουσιαστική μορφή επικοινωνίας του ζευγαριού. Επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο η ένωση των σωμάτων και των ψυχών και όταν αναφερόμαστε και σε συναισθηματικό σμίξιμο, τότε βέβαια η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η απόλαυση, η απελευθέρωση, η οποία κρίνεται αναγκαία και σχετίζεται συχνά με την αποβολή των τοξικών τρίτων αλλά με την καταστροφή των δικών μας στερεοτύπων, η απουσία ταμπού και ο συμμετοχικός τρόπος αποφάσεων κάνει την σχέση μοναδική και το sex πολύ καλύτερο. Στην αρένα της προσωπικής ζωής αυτονομία σημαίνει επιτυχής πραγμάτωση του αναστοχαστικού σχεδίου του εαυτού γράφει στην πολύ εύστοχη επιστημονική του μελέτη για τη σεξουαλικότητα , την αγάπη και τον ερωτισμό στις μοντέρνες κοινωνίες ο πιο σημαντικός ίσως Κοινωνιολόγος της εποχής μας ο Antony Giddens. Το να σκεφτώ ξανά τον εαυτό μου και κυρίως να τον εξελίσσω συνεχώς δημιουργώντας μια καλύτερη του εκδοχή , το αναστοχαστικό δηλαδή σχέδιο του εαυτού, πρέπει να αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει την αυτονομία σε σχέση με το παρελθόν , κάτι που με τη σειρά του θα διευκολύνει τον αποικισμό του μέλλοντος και αυτή η προσπάθεια αυτογνωσίας και ετερογνωσίας φυσικά φαίνεται στον προσωπικό μας καθρέπτη που είναι ο σύντροφος και καλλιεργείται και μέσω της σεξουαλικότητας. O Antony Giddes αφού μελετάει αρχικά τις πολύ πλέον στέρεες απόψεις του Μισέλ Φουκώ για τις σχέσεις σεξ και εξουσίας αλλά και άλλων ριζοσπαστικών της σεξουαλικότητας όπως είναι ο Βίλχεμ Ράιχ και ο Μαρκούζε εξετάζει το μεγαλύτερο ζήτημα της μεταμόρφωσης της οικειότητας : Η σεξουαλική επανάσταση: ένας υποβλητικός όρος που διαμορφώθηκε ακριβώς από αυτούς τους διανοητές στη δεκαετία του '60 ποιο νόημα μπορεί να λάβει σήμερα; Πώς διαμορφώνεται η "σεξουαλικότητα" και ποιες είναι οι συνδέσεις της με τις αλλαγές που έχουν επηρεάσει την προσωπική ζωή σε ένα γενικότερο επίπεδο; Ο Anthony Giddens, προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, αμφισβητεί πολλές από τις κυρίαρχες ερμηνείες για το ρόλο της σεξουαλικότητας στη μοντέρνα κουλτούρα.

Η ανάδυση αυτού που ο συγγραφέας αποκαλεί πλαστική σεξουαλικότητα -σεξουαλικότητα απελευθερωμένη από την εγγενή σχέση της με την αναπαραγωγή- αναλύεται υπό τους όρους της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της μοντέρνας κοινωνικής οργάνωσης και των κοινωνικών επιδράσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Η μεταμόρφωση της οικειότητας , στην οποία οι γυναίκες έχουν παίξει έναν βασικό ρόλο, προσφέρει τη δυνατότητα για έναν εκδημοκρατισμό της προσωπικής σφαίρας.

 

Αυτή η μεταμόρφωση της οικειότητας προβληματίζει πολλά ζευγάρια :

Το θέμα τίθεται ως εξής : Μπορεί το sex να γίνεται με τον καιρό καλύτερο, χωρίς να επέρχεται η κούραση και η ανία; Ένα άλλο ζήτημα είναι : Μπορείς πάντοτε να νιώθεις ερωτευμένος με το πρόσωπο που έχεις επιλέξει; Ερωτήματα-θέματα που απασχολούν κάθε ζευγάρι και ανησυχούν και φοβίζουν. Όλα είναι θέμα οργάνωσης. Το πόσο γουστάρεις τελικά τον άλλον (χρησιμοποιώντας μια λαϊκή φράση μιας γνωστής μας φίλης) θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο και ίσως τον πιο καθοριστικό.

Όλα είναι θέμα μίας οργανωμένης προσπάθειας εντέλει. Το ζευγάρι έχοντας κατανοήσει τις ανάγκες του ενός και του άλλου αποκτά κάποιους μυστικούς "κώδικες", απλά πράγματα που ανατροφοδοτούν την σχέση και μειώνουν την αίσθηση της ανίας,την πλήξη της καθημερινότητας...

Αυτήν την οργανωμένη προσπάθεια στην αμιγή σχέση που προτείνει ο Giddens αντί του συμβατικού γάμου και που σήμερα εκφράζεται νομικά από το Σύμφωνο Συμβίωσης την διατηρεί ένα υπόρρητο " κυλιόμενο συμβόλαιο " όπως εύστοχα το ονομάζει. Το κυλιόμενο συμβόλαιο είναι ένας καταστατικός μηχανισμός που βρίσκεται στη βάση διαλόγου των συντρόφων για τη φύση της σχέσης και ο οποίος επιδέχεται διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Ως κατακλείδα ακολουθεί ένα προτεινόμενο δείγμα τέτοιου κυλιόμενου συμβολαίου - κανονισμού που μπορεί επί της αρχής να δεχθεί ως κανονισμό ακριβώς λειτουργίας ένα σύγχρονο ζευγάρι :

 

Οι τέσσερις κανόνες της σχέσης :

1. Κανένας από τους δυο μας δεν έχει το δικαίωμα να βάλει σε κίνδυνο τη σχέση με οποιοδήποτε τρόπο.

2. Και οι δύο μας θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στον άλλον με όλες τις δυνάμεις μας αυτό που θέλει.

3. Θα διατηρήσουμε την αυτονομία μας και την ανεξαρτησία μας σε όλα τα επίπεδα εκτός από ένα : αποκλειστικός ερωτικός σύντροφος είναι μόνο ο άλλος και μόνο αυτός θα μας καλύπτει αυτές τις σεξουαλικές μας ανάγκες.

4. Καθήκον μας αλλά και δικαίωμα μας είναι να λειτουργούμε στην ένωση μας με βάση την αμοιβαία κατανόηση, την αγάπη, τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου, την ειλικρίνεια και την ηδονή.

 

Θα προσπαθούμε να ανανεώνουμε τη ένωση μας και ότι και να γίνει, να συμβεί (π.χ τσακωμός) , δεν θα διακόψουμε το δώρο της επικοινωνίας μεταξύ μας ποτέ και με κανένα τρόπο, ακόμα και αν πρόσκαιρα θυμώσουμε ή εκνευριστούμε.

Εντέλει εκδημοκρατισμός της προσωπικής σφαίρας σημαίνει να υπάρχει Σύνταγμα και στις σχέσεις του ζευγαριού, να υπάρχει αυτοθέσμιση του ίδιου του ζευγαριού εκεί που προηγουμένως υπήρχε η εξουσία της εκκλησίας και του ποριτανισμού.

 

Δρ.Σταμάτης Κιούσης - Γιώτα Βουλδή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κατάθεση ψυχής με 5 ενότητες. Σαν παραμύθι... »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online