Οι εκλογές στην Ιταλία κρύβουν πολλές ανατροπές.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

Οι εκλογές στην Ιταλία θα σηματοδοτήσουν νέες  εξελίξεις στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης  και θα δημιουργήσουν  νέα  δεδομένα στην ευρωπαϊκή ακινησία.

Οι πολίτες της  γείτονος  χώρας έχουν πολλές επιλογές μπροστά τους, αλλά προέχει η σύνθεση και η συνεργασία των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό όραμα.

Η κεντροδεξιά -περιλαμβάνει το κόμμα του Forza Italia και δύο δεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, τη Λίγκα του Βορρά και το Brothers of Italy και δείχνουν αυξημένη αισιοδοξία για την πιθανότητα να κερδίσουν την καθαρή πλειοψηφία.

Ο συνασπισμός, ωστόσο, είναι διχασμένος σε ορισμένα θέματα όπως η παρουσία της Ιταλίας στην ευρωζώνη και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των τριών για το ποιος θα έχει τον έλεγχο μετά τις εκλογές.

Ο κ. Μπερλουσκόνι, ο  μεγιστάνας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιχειρεί να σφραγίσει την ηγεσία του στον  κεντροδεξιό συνασπισμό, πριν από τις εκλογές της Κυριακής, απορρίπτοντας την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών δεξιών συμμάχων του και καταθέτοντας τη μετριοπαθή επιλογή του για τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κος Μπερλουσκόνι είπε , ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο  Ταγιάνι,  θα μπορούσε να είναι  η καταλληλότερη επιλογή για να ηγηθεί της Ιταλικής κυβέρνησης, αν η κεντροδεξιά κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Ιταλία χρειάζεται σταθερότητα  και απαιτείται η Ευρώπη να είναι φιλική.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν,  ότι από τις κάλπες της 4ης  Μαρτίου θα προκύψει  αδιέξοδο στο οποίο θα  εμπλέκονται  η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά και το αντισυστημικό  Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο συνασπισμό ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η μαχήτρια κα  Έμα Μπονίνο, η ακτιβίστρια  που έχει διατελέσει Ευρωπαία επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών, είναι μία από τους πολιτικούς που αγαπούν οι Ιταλοί. Το κίνημά της «Περισσότερη Ευρώπη», κεντροδεξιός σύμμαχος του κ. Ματέο Ρέντσι, στοχεύει στο όριο του 3% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Στην Ιταλία οι πολιτικοί μπορούν να είναι υποψήφιοι σε πολλές περιφέρειες ταυτόχρονα.

Η προεκλογική εκστρατεία είναι ιδιαίτερα επίπονη για τη κα Λάουρα Μπολντρίνι, την απερχόμενη πρόεδρο του Ιταλικού κοινοβουλίου που είναι υποψήφια με το αριστερό κόμμα Liberi e uguali (Ελεύθεροι και ίσοι), η οποία έχει γίνει στόχος πολλών προσωπικών επιθέσεων σεξιστικού χαρακτήρα.

Η  Κα Τζόρτζια Μελόνι διετέλεσε υπουργός υπό τον κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι και είναι επικεφαλής του Fratelli d’ Italia, ενός κόμματος της άκρας  δεξιάς που εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 5% στην πρόθεση ψήφου.

Αχαρτογράφητο το τοπίο στις εκλογές της Ιταλίας και αρκετά ευαίσθητες οι ισορροπίες. Μη λησμονούμε άλλωστε,  ότι η κουλτούρα της κοινωνίας  είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online