Νέα εποχή για τη Τουρκία σηματοδοτεί η νίκη του Ερντογάν

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία είναι ένα “σταυρόλεξο” για δυνατούς λύτες. Όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση του Ερντογάν από εδώ και πέρα, αλλά δύσκολα θα καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Την απόλυτη εξουσία έλαβε στις εκλογές που διεξήχθησαν  ο  ισχυρός άνδρας της Τουρκίας , ο οποίος κατάφερε να επανεκλεγεί πρόεδρος και είδε το κόμμα του να αναδεικνύεται πρώτο. Το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας περνάει πλέον στα χέρια του, υποσκελίζοντας την αντιπολίτευση, που καταγγέλλει, όμως, νοθεία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία εδώ και 15 χρόνια και επανεξελέγη για νέα, πενταετή θητεία, πανηγύρισε τη νίκη του απευθυνόμενος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, υποσχόμενος να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του.

Ο Ερντογάν επιμένει  ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοι μας» - οι Σύροι πρόσφυγες - να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι επικριτές του βλέπουν στην εκτελεστική προεδρία που θα αναλάβει, την αντανάκλαση της βούλησής του να μονοπωλήσει την εξουσία. Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Τουρκίας, ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ ο πρόεδρος θα μπορεί να κυβερνά με διατάγματα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος επικράτησε συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 53% των ψήφων, με πάνω από 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ενώ το κόμμα του, το A K, συγκέντρωσε κοντά στο 54% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές.

Ο βασικός αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό κοντά στο 31% των ψήφων, ενώ η ετερόκλιτη συμμαχία την οποία ένωσε η εναντίωση στον Ερντογάν εξασφάλισε το 34% των ψήφων, στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα που μετέδωσε το Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανού Κόμματος  δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που είχαν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που είχαν καταμετρηθεί και είχαν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της εκλογικής επιτροπής.

Τώρα θα κριθεί η βούληση του προέδρου Ερντογάν , αν επιθυμεί μια Τουρκία με ευρωπαϊκό προφίλ, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συνεργάζεται στενά  με την Ελλάδα. Είμαστε μπροστά σε εξελίξεις, που με σωστούς χειρισμούς θα δώσουν άλλη δυναμική στη νότιο-ανατολική Ευρώπη.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online