Η ολομέλεια του Στρασβούργου ανέδειξε τις πολλές διαφωνίες.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 


Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε   έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις , λόγω του γεγονότος οτι σε λιγότερο απο ένα χρόνο θα εχουμε τις ευρωεκλογές.  Οι πολιτικές ομαδες προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δικη τους δυναμική και πολλές φορές οι τεχνητές διαφωνίες γίνονται για λόγους επικοινωνιακούς.

Η ολομέλεια του Ιουλίου  είχε καλεσμένους το πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov , τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι  και τον Πρόεδρο της Ανγκόλας Joao Lourenco.

Ο κ. Borissov έκανε απολογισμό της προεδρίας της χώρας του,  που είχε ως κεντρικό σύνθημα «Ενωμένοι παραμένουμε ισχυροί». Προώθησε τη διαδικασία του brexit, έδωσε βάρος στη καταπολέμηση της διαφθοράς και στη προστασία του περιβάλλοντος. Είχε άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς της Ευρώπης και θεωρεί οτι η χώρα του μπορεί να καυχιέται οτι είχε μια πολύ καλή προεδρία. Το μεταναστευτικό είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα κάθε προεδρίας με πενιχρά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Όλοι πιστεύουν οτι απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στις σωστές κατευθύνσεις.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας κ. Kurz, που ανέλαβε τη προεδρία γι αυτό το εξάμηνο με κεντρικό τίτλο «Η Ευρώπη που προστατεύει» θα δώσει έμφαση στη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα στο εσωτερικό της, στο μεταναστευτικό και στο προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Αυστρία πρέπει να τρέξει γρήγορα και να φέρει άμεσα αποτελέσματα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, που αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ, επεσήμανε ο Πρόεδρος της κ. Juncker.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κ. Μοραβιέτσκι είναι ο όγδοος Ευρωπαίος ηγέτης που συζήτησε το μέλλον της Ευρώπης με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρουσίασε το όραμα του για τη πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ανέλαβε τη πρωθυπουργία της χώρας του στις 9 Ιανουαρίου 2018. Αυτή είναι η όγδοη απο μια σειρά συζητήσεων μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των ευρωβουλευτών σχετικά με το μέλλον της ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο έχει προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας απο το τρίτο  πρόγραμμα της οικονομικής προσαρμογής, συζητήθηκε με τους ευρωβουλευτές  και το πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Αναλύθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα για τη γενική μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος του Eurogroup συμμετείχε σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το μεταναστευτικό είναι αυτό που «καίει» την ΕΕ. Στόχος των ηγετών να καταλήξ

ουν σε συμφωνία όσον αφορά στην πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο. Οι ευρωβουλευτές έχουν καλέσει επανειλημμένα το συμβούλιο να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο, τερματίζοντας τους θανάτους των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.


Οι συζητήσεις στις ολομέλειες είναι έντονες και παραγωγικές. Καλούνται τα κράτη-μέλη να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ιδέα και  αλληλέγγυα να συνεργαστούν μεταξύ τους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφωνίες και τυχόν αποχωρήσεις. Οι πολίτες είναι έντονα δυσαρεστημένοι απο τη πορεία της ΕΕ,με αποτέλεσμα να εκφράζουν τη δυσφορία τους σε κάθε ευκαιρία.  Απαιτούν οικονομική υποστήριξη στις ασθενέστερες χώρες και περισσότερα κονδύλια για τη νέα γενιά.

Η Ευρώπη αναζητά τη «νέα» ταυτότητα της, μέσα απο πολλούς τριγμούς και αμφισβητήσεις. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν τι τελικά θα επικρατήσει στο μέλλον!! Η σκληρή δουλειά τώρα θα  φανεί, που θα απαιτηθούν γενναίες αποφάσεις και υποχωρήσεις απο τους «ισχυρούς» της ΕΕ.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online