Η ζημιά στην παραγωγή των σύκων κι οι δεσμοί της ελληνικής οικογένειας...

lifespeed.gr


Πάρη Ντελκή Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Με τη ζημιά στην αγροτική παραγωγή αυτού του καλοκαιριού, όλοι λίγο - πολύ καθίσαμε να τα βάλουμε κάτω και να τα υπολογίσουμε. Δύσκολα θα τα φέρουμε βόλτα το χειμώνα και αυτό δε θα θίξει μόνο τους αγρότες αλλά ολόκληρη την οικονομία της χώρας και για τα καθ’ ημάς τη Βόρεια Εύβοια.

 

Με τις καλοκαιρινές βροχές και την καταστροφή στα σύκα που αποτελούν για την περιοχή ένα βασικό εισόδημα σε μεγάλο αριθμό αγροτών, μετά από μια μικρή έρευνα του palmosev.gr, αποκαλύφθηκε πως η κατάσταση δεν είναι έτσι ακριβώς, ή αν θέλετε δεν είναι μόνο έτσι!

 

Αρχικά πλην των κλασσικών συκοπαραγωγών χωριών Ταξιάρχη, Καστανιώτισσα, Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας, υπάρχει την τελευταία δεκαετία και η παραγωγή σε Αβγαριά, Γαλατσώνα, Αγδίνες(1000-2000 νέα δέντρα)και Γερακιού. Κι αυτό συμβαίνει, διότι η συκιά είναι λιγότερο απαιτητικό δέντρο συγκριτικά με την ελιά, όσον αφορά στο κόστος (εργατικά λιπάσματα, φάρμακα).

 

Παράλληλα η διαφορετική περιοχή, με διαφορετική περίοδο συγκομιδής δεν εθίγη τόσο πολύ από τις βροχές, λόγω του ότι αυτή συλλέγεται γύρω στις 10 μέρες αργότερα. Αυτό έσωσε ένα μέρος της παραγωγής σε Αβγαριά, Γαλατσώνα, Αγδίνες και Γερακιού και περιόρισε τη ζημιά των παραγωγών στο 50%, ενώ επίσης αυτά τα δέντρα δεν επλήγησαν από τη μύγα της Μεσογείου, όπως στον Ταξιάρχη.

 

Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται κι ένας άλλος παράγοντας που κάνει πολλούς λαούς στο εξωτερικό να αναρωτιούνται, πως τα καταφέρνουν οι Έλληνες και ζουν καλύτερα παρά την οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

 

Η απάντηση είναι μία, όλοι την γνωρίζουμε αλλά πολλές φορές την προσπερνάμε.

Οι δεσμοί της οικογένειας και της φιλίας καλά κρατούν…

 

Γονείς και παιδιά, δουλεύουν στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Έτσι και φέτος το καλοκαίρι, που η χρονιά ήταν δύσκολη για όλο τον αγροτικό κόσμο -όχι μόνο στην Εύβοια - αλλά σε ολόκληρη τη χώρα οι καλοκαιρινές βροχές κατάστρεψαν μέρος της σοδειάς, είτε αυτή ήταν σταφίδα, σύκα, κεράσια…

 

Η οικογένεια με την ενότητα και την προσφορά της, απορρόφησε αρκετούς από τους οικονομικούς κραδασμούς της αγροτικής καλοκαιρινής ζημιάς. Ενωμένοι δουλεύουν κι αλληλοστηρίζονται. Έτσι διαπιστώσαμε όταν επισκεφθήκαμε το κτήμα του ιερέα Χρήστου Φράγκου με τα παιδιά και τα ανίψια του επί τω έργω. Κι ευτυχώς για την χώρα μας η οικογένεια με την ενότητα και την αγάπη της αντιστέκεται αξιοπρεπώς στην κρίση. Όσο οι δεσμοί της οικογένειας είναι ισχυροί η χώρα αντέχει. Αν διαρραγεί το βασικό κύτταρο της οικονομίας - κοινωνίας, τόσο θα αυξάνονται περιστατικά, αποξένωσης, απανθρωπιάς, βίας, αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Στο χέρι μας είναι λοιπόν.

Δείτε το video

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online