Μεταναστευτικό: Πρόβλημα ή εφαλτήριο για έξυπνες επενδύσεις;

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Η τελευταία σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπσικής Ένωσης είχε ως κύριο θέμα το μεταναστευτικό. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν πολλές διαφωνίες και δε μπορούν να συγκλίνουν.

Αυτό δημιιυργεί εντάσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι χειρισμοί είναι άστοχοι και αναποτελεσματικοί.

Απαιτείται στρατηγική και όραμα για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.

Οι συζήτησεις κάποτε ολοκληρώνονται και έρχεται η ώρα των αποφάσεων.

Τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι η μόνη λύση. Μπορούν να επουλώσουν «πληγές»,αρκεί να αξιοποιηθούν με σωστό τρόπο.

Οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν διάθεση να ενσωματώσουν στους κόλπους τους μετανάστες,αρκεί να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία των περιοχών τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,δια του αρμοδίου Επιτρόπου Δ.Αβραμόπουλου,προχωρά με αργούς ρυθμούς και με πενιχρά, μέχρι στιγμής,αποτελέσματα.

Οι συσκέψεις να δώσουν τη θέση τους στις ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Το δίλημμα είναι το εξής : θα προχωρήσει η κάθε χώρα όπως θέλει ή θα χαραχθεί μια κοινή γραμμή , μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα,που θα προστατεύει τα  σύνορα και θα σέβεται την αξιοπρέπεια των λαών ;

Το πρόβλημα δεν είναι άλυτο. Οι μηχανισμοί είναι σύνθετοι και αναποτελεσματικοί. Αυτό έχει ως συνέπεια  την αύξηση των «ακραίων» φωνών και τη δημιουργία αρνητικού κλίματος στο εσωτερικό των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 θα πρέπει να είναι η «γιορτή» της δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Το Brexit έχει αφήσει έντονα το αποτύπωμά του στη συνοχή της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης. Δεν αντέχει κι άλλες τριβές, το ήδη «εύθραυστο» οικοδόμημα.

Μπορεί το μεταναστευτικό να αποτελέσει το εφαλτήριο για «έξυπνες» και «γρήγορες» επενδύσεις.

Το ανθρώπινο δυναμικό των μεταναστών που έχει κατακλύσει ,κυρίως τα νησιά μας, μένει αναξιοποίητο. Οι τοπικοί άρχοντες θα έπρεπε ήδη να είχαν απορροφήσει  τους πολίτες αυτούς και να τους είχαν αξιοποιήσει για την ανάπτυξη των υποδομών τους.

Η πολυπολιτισμικότητα να πάψει να αποτελεί «φοβικό» σύνδρομο. Η έξυπνη διαχείριση διαφορετικών μορφών κουλτούρας, ενισχύει τη τέχνη και προάγει το πολιτισμό. Αυτό δημιουργεί υπεραξία, φέρνει επενδύσεις και κατ’επέκταση νέες θέσεις απασχόλησης.

Είμαστε έτοιμοι να τολμήσουμε ; Επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει να σπαταλά κονδύλια με λάθος τρόπο; Θα προχωρήσει η ΕΕ σε ένα συνολικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και την επιμόρφωση των μεταναστών για τη γρήγορη ένταξη τους στις χώρες υποδοχής;

Ερωτήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις και θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους.

Η Ελλάδα μπορεί να υποδεχτεί μετανάστες, χωρίς να διαλύονται κοινωνικοί ιστοί και χωρίς να απομονώνονται νησιά, που συνδράμουν στο ΑΕΠ της χώρας.

Όραμα και φαντασία στη σύγχρονη,ψηφιακή εποχή,που θα φέρνει πιο κοντά τους λαούς και θα απομονώνει τις ακραίες φωνές, που επιθυμούν τη διάλυση της Ευρώπης.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online