Οι νέες συμμαχίες στην Ευρώπη θα ορίσουν το ελληνικό μέλλον.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους των δανειστών  και αναζητά μια νέα κατεύθυνση. Η κυβέρνηση οφείλει να δει με περισσή προσοχή την καθημερινότητα των πολιτών και να προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις.  Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναζητούν χρηματοδότηση για να προχωρήσουν σε ανάπτυξη των μονάδων τους και οι νέοι προσπαθούν να «δούν» το μέλλον τους στη χώρα που σπούδασαν.

Οι αγωνίες και τα άγχη τους για το «αύριο» τεράστια.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εστιάζουν στο τραπεζικό σύστημα,  το οποίο δίνει «τις δικές του εξετάσεις» κατά πόσο βιώσιμο και ανταγωνιστικό μπορεί να είναι στο μέλλον.

Η νέα γενιά δε βλέπει θεαματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να ανακάμψουν τη μετανάστευσή της  στο εξωτερικό, όμως η έντονη κινητικότητα ξένων επενδυτών στη πατρίδα μας τη βάζει σε δεύτερες σκέψεις.

Η ελληνική οικονομία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές, αφού συρρικνώθηκε περισσότερο από 25% στα χρόνια της κρίσης. Η χώρα διαθέτει την απαιτούμενη δυναμική για να προσφέρει πολύ ελκυστικές ευκαιρίες, χάρη στον αναμενόμενο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική περίπτωση, καθώς εξακολουθεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις χωρίς συναλλαγματικό κίνδυνο, με σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο μια άνευ προηγουμένου μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), της τάξης των 36 δισ. ευρώ (περίπου 20% του ΑΕΠ) έως το τέλος του 2019.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν  να ωφεληθούν από τη καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για έναν  θετικό  κύκλο οικονομικής ανάπτυξης, για την βελτίωση της αγοράς εργασίας, για περισσότερες επενδύσεις, και να οδηγήσει σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για τη χώρα.

Η βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, καθώς και το φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον, θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Η οικονομία πρέπει  να βρίσκεται σε ανοδικό κύκλο, με έναν ισχυρό τραπεζικό κλάδο και με επέκταση της τραπεζικής χρηματοδότης προς την πραγματική οικονομία, προκειμένου οι επιχειρήσεις  να μπορέσουν να ανακάμψουν σταδιακά και να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. 

Θα αργήσει  να υπάρξει σταθερή ανάκαμψη στην Ελλάδα,  εάν δεν σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος. Η Ελλάδα έζησε μια παρατεταμένη  περίοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε από την απορρόφηση των περισσότερων μη συστημικών  τραπεζών από τις τέσσερις επικρατούσες τράπεζες στη χώρα, αλλά και τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις  των τελευταίων, για τις οποίες δαπανηθήκαν 45,4 δις. ευρώ από τα χρήματα των μνημονίων. 

Για το προσεχές χρονικό διάστημα, όλα τα βλέμματα θα είναι εστιασμένα στην πορεία των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Έχουμε μπει  σε άλλη εποχή, με ισχυρό νόμισμα και πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η πατρίδα μας έχει ήδη εφαρμόσει την διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης και το κόστος της εξόδου από το ευρώ  είναι πολύ υψηλό, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται συζήτηση από «μειοψηφικές ομάδες» για έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου θα αναδείξουν νέες «ισορροπίες»  και νέες «δυναμικές» στο εσωτερικό της ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί ευέλικτα και να αναζητήσει τους «ισχυρούς συμμάχους» της επόμενης μέρας.

Η Ελλάδα της Ευρώπης  μπορεί και αξίζει να προχωρήσει  στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 19:32

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online