ΠΕΡΙ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

lifespeed.gr


Γιώργος Πεταλωτής

 

 

 

 

Από το 2012 που επανεξετάζεται η εγκυρότητα των πτυχίων που προσκόμισαν για το διορισμό τους δημόσιοι υπάλληλοι , οι ποινικές διώξεις - για τις χιλιάδες περιπτώσεις πλαστογράφησης και χρήσης τους - ασκούνται με βάση τον απαρχαιωμένο και με έντονα στοιχεία μετεμφυλιοπολεμικής ιδεολογίας ( η αιτιολογική έκθεσή του απόλυτη μαρτυρία ) νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο νόμος αυτός προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη και με τα ελαφρυντικά που δέχονται τα Δικαστήρια για τις περιπτώσεις αυτές , φθάνουν στο κατώτατο όριο του πλαισίου ποινής που είναι η 10 ετής κάθειρξη. Αντικειμενικά μια βαρύτατη και ουδόλως αναλογική της ποινικής απαξίας του αδικήματος . Όμως το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν τα Δικαστήρια είναι δεσμευτικά αυτό . Οι δε κοινωνικές επιπτώσεις , όπως είναι αντιληπτό , δημιουργούν μεγάλες αναταράξεις στις οικογένειες των κατηγορουμένων , οι οποίες καλούνται μετά από πολλά χρόνια να πληρώσουν και αυτές τις συνέπειες μιάς αυτονόητα άδικης και απαράδεκτης πράξης και συμπεριφοράς ενός μέλους τους , με την οποία εκτός από το ότι εξαπατήθηκε το Δημόσιο , προφανώς στέρησε και τη θέση από κάποιον που την δικαιούνταν . Η ποινή λοιπόν είναι πολύ βαριά και όχι μόνον για την καθαρίστρια για την οποία - δικαιολογημένα - γίνεται επικοινωνιακός ντόρος . Οι δυνατότητες που υπάρχουν για εξορθολογισμό των συνεπειών από τις άδικες αυτές πράξεις είναι οι εξής :
1) Τα Δικαστήρια τα οποία δικάζουν αναγκαστικά με βάση το συγκεκριμένο κατηγορητήριο , η μόνη δυνατότητα που έχουν είναι , ασκώντας νόμιμα διάχυτο και παρεμπίπτοντα έλεγχο συνταγματικότητας , να κρίνουν ως αντισυνταγματικό το νόμο 1608/50, απόφαση όμως που χρήζει ενδελεχή επιστημονική αιτιολόγηση , τόλμη εάν πεισθεί περί αυτού το Δικαστήριο και συνεκτίμηση των επιπτώσεων από μια τέτοια ενέργεια που πιθανόν θα οδηγεί σε απαλλαγές ενόχων . 
2) Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που παρενέβη στην μεμονωμένη περίπτωση της καθαρίστριας , εάν έχει την πεποίθηση ότι ο νόμος είναι πολύ σκληρός με τις ποινές που προβλέπει , οφείλει να ενεργήσει γενικά
και θεσμικά και να εκδώσει εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες της χώρας για υπαγωγή των περιπτώσεων αυτών σε ποινικό κανόνα με ελαφρύτερες συνέπειες, αιτιολογώντας και πάλι επισταμένα τη νέα αντιμετώπιση , ώστε να έρχονται με άλλα κατηγορητήρια στα ακροατήρια οι περιπτώσεις αυτές . Η ατομική αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε παράπλευρες αδικίες και εν πάσει περιπτώσει και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλά και δεν αποτελεί δόκιμο τρόπο αντιμετώπισης , ο οποίος θα πρέπει να είναι αντικειμενικός και μη προσωποποιημένος .
3) Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εάν θεωρεί ότι το θέμα των πλαστών πτυχίων του Δημοσίου χρήζει διαφορετικής ποινικής αντιμετώπισης , τότε οφείλει να φέρει άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση που θα έχει σύγχρονη , στέρεα και επαρκή επιστημονικά νομική βάση και αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλει να κάνει . Η επίσκεψη σήμερα στην κρατούμενη καθαρίστρια είναι πράξη πρωθύστερη και χωρίς τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη γενική αντιμετώπιση του θέματος , αποτελεί απαράδεκτη και αντιθεσμική επικοινωνιακή πράξη . 
Τέλος , επιτέλους , καιρός να ξεφύγουμε από τον άγονο και αντιεπιστημονικό συντηρητισμό των βαρύτατων ποινών του ποινικού μας οπλοστασίου , που μόνον δεινά αποφέρει . Αυτό, απαιτεί μεγάλες συναινέσεις στο πολιτικό σύστημα και τολμηρές πρωτοβουλίες από την ακαδημαϊκή κοινότητα . Που όταν επιχειρήθηκε στο παρελθόν επι θητείας μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , δεν υπήρξαν

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online