Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το φεστιβάλ Ζιβανίας έχει γίνει θεσμός στο όμορφο Πελένδρι.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Το 8ο φεστιβάλ Ζιβανίας στη κοινότητα Πελενδρίου , που είναι κτισμένη στα δυτικά άκρα της Πιτσιλιάς στη Λεμεσό έχει γίνει θεσμός.

Το χωριό γειτνιάζει με την οροσειρά του Τροόδους και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρα.

Το Πελένδρι  είναι από τα παλαιότερα και σημαντικότερα από ιστορικής πλευράς χωριά της Πιτσιλιάς.

Η παράδοση αναφέρει ως επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία του χωριού το φυτό Φελάνδριο, που φύτρωνε άφθονο στη περιοχή.

Σε γαλλικό περιοδικό γίνεται αναφορά ότι το όνομα προήλθε  από το αρωματικό χόρτο  που ονομαζόταν Πεδέντρι.

Η νεότερη εκδοχή , η οποία  θεωρείται και η πιο ισχυρή, είναι ότι λόγω των πολλών δέντρων που υπήρχαν στη περιοχή, το χωριό ονομαζόταν Πολυδέντρι και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Πελένδρι.

Η ουσία είναι ότι ο φιλόξενος κοινοτάρχης κ. Νίκος Πατσαούρος  και το συμβούλιο του οργάνωσαν μια εκπληκτική γιορτή, που την απόλαυσαν εκατοντάδες επισκέπτες.

Οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν και να μας προσφέρουν τα παραδοσιακά προϊόντα τους, αναδεικνύοντας με το καλύτερο τρόπο τη τουριστική φιλοξενία τους.

Την ελληνική αποστολή που φιλοξένησε στην όμορφη Κύπρο ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, εκπροσώπησε  με αντιφώνησή του ο υπογράφων.

Το φεστιβάλ ζιβανίας τίμησαν με τη παρουσία  τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκος  Κουγιάλης, βουλευτές, κοινοτάρχες και  ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου  από την Ελλάδα κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος.

Τελευταία άρθρα από τον/την Κων/νος Σ. Μαργαρίτης