Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου για την παράσταση «ΖΟΡΜΠΑΣ» / Τι είπαν οι συντελεστές του έργου

Συνέντεξυη Τύπου πραγματοποιήθηκε για την παράσταση «Ζορμπάς» που ανεβαίνει από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσία όλου του θιάσου και των καλλιτεχνικών συντελεστών της παράστασης.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των συντελεστών:

 «Ο Ζορμπάς δεν θέλει και πολλές εισαγωγές. Είναι ένα πασίγνωστο, κατά τη γνώμη μου, φιλοσοφικό δοκίμιο, που έκανε καριέρα πολύ πριν το σινεμά. Είναι εμβληματικό κείμενο, όχι μόνο για τον ίδιο τον Καζαντζάκη, αλλά για την Ελλάδα. Πήρε ισχυρές προεκτάσεις όταν έγινε η ταινία με τον Κακογιάννη και η Ευρώπη όλους πιθανόν να μας ξέρει ως Ζορμπάδες… Το έργο μας και το έργο του Ζορμπά, δεν έχει να κάνει με τον ίδιο. Έχει να κάνει με μία συνάντηση, του Νίκου, του συγγραφέα και αφηγητή με τον Ζορμπά. Αυτή η συνάντηση καθορίζει την ελληνική ταυτότητα. Είναι μια κλασική περίπτωση ακαδημαϊκής μυθιστορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από όλα αυτά έχουμε τον Πενθέα και τον Διόνυσο, έχουμε τον Φάουστ και τον Μεφιστοφελή και, τώρα, έχουμε τον Ζορμπά και τον συγγραφέα. Μέσα από τον Ζορμπά ο συγγραφέας περνάει μία τελετή μύησης για να μπορέσουν να ενωθούν αυτές οι δύο δυνάμεις: η δύναμη για τη ζωή και η ανάγκη για τη γνώση. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο μεσογείακό ή, αν θέλετε, βαλκανικό πρότυπο ανθρώπου που είναι πλήρης. Για αυτήν την πληρότητα ομιλεί ο Καζαντζάκης και η παράστασή μας παρουσιάζει αυτή τη φιλόσοφική αντίληψη του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τη σχέση αυτών των δύο ανθρώπων. Σκληρό έργο, αλλά ταυτόχρονα, πολύ γοητευτικό. Η παράστασή μας έχει πολλή «Κρήτη»: τραγούδια πεντοζάλη, συρτούς και όλη τη μαγεία που έχει αυτό το νησί».
Γιάννης Κακλέας

«Είναι ένα έργο πιο ρευστό και από τη ζωή. Ένα έργο που διαμορφώνεται μαζί με εμάς, γι’ αυτό και είναι τόσο γοητευτικό. Αυτό το παιχνίδι των αντιθέσεων, αυτή η σύνθεση που ενώνει την ηθική με τον παγανισμό, που ενώνει τη γνώση με την εμπειρία, το αρσενικό με το θηλυκό…. Ήταν μεγάλη μου τιμή να ξαναβουτήξω σε αυτό το έργο, δεν θα το έκανα αν δεν είχα μαζί μου τον Γιάννη Κακλέα που είναι ο πιο Ζορμπάς-σκηνοθέτης που έχουμε στο θέατρο… Είναι μια διασκευή που θέτει τη γυναίκα σε πρώτο πλανο και ανοίγει μία συζήτηση η οποία πάει πολύ βαθειά…»
Γεράσιμος Ευαγγελάτος

«Έχοντας την τύχη και χαρά να είμαστε στον «Ελληνικό Κόσμο» που έχει την τεχνική δυνατότητα να κανουμε μια πολύ μεγάλη παραγωγή, ελπίζουμε ότι ο Ζορμπάς μας θα είναι ένα λαϊκό έργο με τον τρόπο που το βλέπει ο Γιάννης χωρίς γραφικότητες… Έχουμε πολλά σκηνικά και βιντεοπροβολές και υπέροχα φώτα και όταν έχεις έναν τέτοιο θίασο κάνει μια τέτοια μεγάλη παραγωγή».
Μανόλης Παντελιδάκης

«Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούμε στην παράσταση: η μία είναι τα σκηνογραφικά βίντεο που θα συνομιλούν με το σκηνικό του Παντελιδάκη και υπάρχει και μία άλλη διαδρομή η οποία μας βάζει σε μία διαδικασία γυρισμάτων: Εκεί έγκειται και η ωραια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε με τον Γιάννη Κακλέα: να αποφύγουμε την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει οι περισσότεροι για τον Ζορμπά που είναι από την ταινία του Κακογιάννη και να καταφέρουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό…»

Γιάννης Στάνκογλου

«Όταν είχα δει την ταινία του Κακογιάννη με είχε συγκινήσει πολύ ο ρόλος της Μαντάμ Ορτάνς. Έτσι, όπως τη νιώθω, είναι ένα μαύρο πρόβατο, μία ξένη μέσα σε μία σκληρή πατριαρχική κοινωνία. Ένα πρόσωπο σπαρακτικό και κωμικό ταυτόχρονα… Έχουμε επιλέξει να τη δούμε όχι μέσα από αυτό το βλέμμα, που θα ήταν αρκετά μισογυνικό, αλλά μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου στις μέρες μας….»
Όλια Λαζαρίδου

«Δεν είχα διαβάσει το βιβλιο. Οταν ο Γιάννης μου το πρότεινε, σκέφτηκα «γιατί να κάνουμε τον Ζορμπά σήμερα;» Ο Γιάννης μου είπε να διαβάσω το βιβλίο και να ξαναμιλήσουμε. Το έκανα και, περνώντας οι μέρες, ανακάλυψα ότι το βιβλίο, ο Καζαντζάκης ήταν μία σανίδα σωτηρίας, μία κιβωτός για το μυαλό μου… για να μην χάσουμε τις αξίες, τις ελπίδες, τα όνειρά μας μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε…»
 
4.10,2022