Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στο πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί στο εξωτερικό μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του στο αξίωμα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Τασούλας έφθασε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και, ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.
Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Είναι μεγάλη τιμή που η πρώτη επίσκεψή σας εκτός Ελλάδας είναι στην Κύπρο. Μια επίσκεψη όχι μόνο συμβολικής, αλλά και ουσιαστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αναβαθμισμένες ‒και το λέω με την έννοια του όρου‒ σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με τη θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έγινε το 2023, το οποίο αγγίζει θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, στα οποία για αρκετά χρόνια δεν δινόταν η πρέπουσα σημασία· λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή· λαμβάνοντας υπόψη την κινητικότητα που υπάρχει στο Κυπριακό, που όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, πρόσφατα στη Γενεύη, μετά από επτά χρόνια υπάρχει αυτή η κινητικότητα, χωρίς να υποτιμούμε ή να παραβλέπουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις· και τέλος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η Ιανουαρίου του 2026, θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μια εθνική αποστολή, για την οποία προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε να φέρουμε, πρωτίστως, πιο κοντά τις χώρες της περιοχής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με την ΕΕ, αλλά, την ίδια στιγμή, να τρέξουμε ακόμη περισσότερο την ατζέντα της ΕΕ, και ειδικότερα, να έρθουμε πιο κοντά ως ΕΕ, να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωση.
Γνωρίζετε καλά και από την πολύχρονη εμπειρία σας πως Κύπρος και Ελλάδα είναι θιασώτες μιας ακόμα πιο ισχυρής και πιο δυνατής Ευρώπης. Για τη χώρα μας, για την Κύπρο, η ένταξη στην ΕΕ ήταν η σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία, η οποία κατέστη εφικτή με τη συμβολή και της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και της Βουλής των Ελλήνων. Και θα ήθελα, εκ μέρους του κυπριακού λαού, να σας ευχαριστήσω και για αυτή τη διάσταση. Καλώς ορίσατε. Προσβλέπω στις συζητήσεις μας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που σας έχουμε μαζί μας.»
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Κύπρο μαζί με τους συνεργάτες μου, μαζί με την αντιπροσωπία, και που πραγματοποιώ το πρώτο επίσημο ταξίδι μου εκτός Ελλάδος εδώ στην Κύπρο, ύστερα από την ευγενική πρόσκλησή σας.
Πράγματι, αυτή η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει τόσο όσο φαίνεται εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Καταδεικνύει κάθε φορά την άρρηκτη σχέση, η οποία συνδέει τις δύο χώρες μας, και όπως πολύ σωστά είπατε, τώρα τελευταία, και σε περισσότερα θέματα εκτός του εθνικού ζητήματος. Και αυτό έχει νόημα γιατί προφανώς υπάρχουν και περισσότερα ζητήματα, για τα οποία θα συζητήσουμε. Είναι μια στιγμή σημασίας για το Κυπριακό ζήτημα. Πράγματι, μετά από επτά χρόνια σιωπής, ακινησίας, το θέμα ξανακινείται. Και ξανακινείται από τους πλέον αρμόδιους, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η EE έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της για μια λύση εντός του πλαισίου και των ορισμών των Ηνωμένων Εθνών.
Τώρα που είμαστε 51 χρόνια μετά από την παράνομη εισβολή και στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας στο νησί, τώρα, έχει αξία να δυναμώσουμε ακόμη τη σχέση μας, να τη συσφίξουμε ακόμη περισσότερο, ενόψει του κοινού σκοπού. Προφανώς, δεν είμαστε ούτε ρομαντικοί αλλά ούτε και κυνικοί εν σχέσει με τους στόχους αυτής της επανεκκίνησης του διαλόγου. Είναι όμως μια εξέλιξη που αν τη συγκρίνεις με την επταετή σιωπή, με την επταετή ακινησία, δικαιούται κανείς να είναι αισιόδοξος, βλέποντας το πώς χειρίζεται και η Ελλάδα και η Κύπρος το ζήτημα. Το ζήτημα το χειρίζονται εντός του πλαισίου, επαναλαμβάνω, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εντός του πλαισίου της μη παραδοχής των τετελεσμένων και εντός του πλαισίου μιας φιλοδοξίας η Κύπρος να επανενωθεί υπό τις συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέψουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο να το απολαύσουν όλοι οι κάτοικοί της, ασχέτως θρησκεύματος, ασχέτως οποιασδήποτε άλλης διακρίσεως.
Ευχαριστώ λοιπόν για την πρόσκληση. Ευχαριστώ για την υποδοχή και ευχαριστώ προκαταβολικά για τις συζητήσεις που θα κάνουμε, οι οποίες έχουν να κάνουν και με την ευρύτερη περιοχή. Έχετε πρόσφατη εμπειρία από μια κινητικότητα που αναπτύσσετε και στη Μέση Ανατολή αλλά και στα Βαλκάνια, ιδίως ενόψει και της Προεδρίας του πρώτου εξαμήνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κύπρο, που είναι κι αυτό μια μεγάλη θετική πρόκληση για την εξέλιξη του εθνικού θέματος. Συνεπώς, προσβλέπω με μεγάλο ενδιαφέρον και είμαι βέβαιος ότι θα είναι παραγωγική η συζήτηση που θα ακολουθήσει ανάμεσά μας και ανάμεσα στους συνεργάτες μας.»
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Πρόεδρο Τασούλα το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απονέμοντας τη διάκριση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Αποτελεί ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησής μας για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μου να είστε σήμερα μαζί μας.»
Από πλευράς του ο Πρόεδρος Τασούλας είπε: «Στα τόσο ευγενικά και γενναιόδωρα λόγια σας, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο ένδειξη τιμής για μένα, τεράστιας τιμής, αλλά είναι και ένδειξη μεγάλης ευθύνης να φέρω αυτό το παράσημο.»
Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπίες των δύο χωρών
7.5.2025