100 χρόνια Ουκρανικής Ένωσης-Μνήμες και αποτυπώματα.

lifespeed.gr


Βάντα Βλασταρά

 

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα, παρουσία του Πρέσβη κ. Shutenko Sergii,  εκδήλωση με τίτλο  "100 χρόνια της Ουκρανικής Ένωσης", που αφορά στην ένωση της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας (Κγϊβ) και της Δυτικής Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας (Λβιβ), που έγινε στις 22.01.1919. Την εμπνευσμένη γιορτή μνήμης  οργάνωσε ο σύλλογος "Ουκρανική Γη του Πελαργού". Στα πλαίσια της εκδήλωσης, το Κέντρο ενίσχυσης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς "ΤΡΕΜΠΊΤΑ", σε συνεργασία με τη  Κρατική Υπηρεσία  Αρχείων της Ουκρανίας, τα κεντρικά Κρατικά Αρχεία Εξωτερικής Ουκρανολογιας ετοίμασε έκθεση-ντοκιμαντέρ" Αθάνατοι από ατσάλι ".

Παρουσιάστηκαν, στο περιθώριο της έκθεσης,  χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες που έφεραν στη μνήμη υπέροχες αναμνήσεις.

Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια. Το 1917 οι Ουκρανοί, όπως και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, θέλησαν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Αυτή η ιδέα δεν ήταν ποτέ δεκτή από την Ρωσία - ούτε από την δημοκρατική, ούτε από την τσαρική, ούτε από την Ρωσία των μπολσεβίκων.

Το νέο κράτος της Ουκρανίας ήθελε ειρήνη. Αλλά η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.

Μετά από την ήττα στον αγώνα για την ανεξάρτητη Ουκρανία, μεγάλος αριθμός  τον πρώην στρατιωτικών από το στρατό της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας και από την Δυτική Λαϊκή Δημοκρατία μετανάστευσαν στην Ευρώπη. Εκεί είχαν δημοσιεύσει πολλά ντοκουμέντα από το πόλεμο του 1917 - 1921 σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία.

Σε αυτά βασίζεται η έκθεση και διηγείται την ιστορία των Ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων 1917 - 1921. Άνθρωποι - απλοί στρατιώτες, στρατηγοί, κυβερνήτες, ναύτες, πιλότοι και  η  πρώτη γυναίκα αξιωματικός στο κόσμο.

Η μάχη τους   ποτέ  δεν ήταν ισοδύναμη, αλλά η πίστη τους στην νίκη  έκανε να πολεμάνε ηρωικά  μέχρι το τέλος.

Σήμερα, που η Ανατολική Ουκρανία ζει ξανά εισβολή από την γείτονα χώρα, η έκθεση γίνεται  επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε.

Οι λαοί  επιθυμούν ειρήνη και οι Ουκρανοί πολίτες είναι πρεσβευτές αυτού του μηνύματος, επεσήμανε η πρόεδρος του συλλόγου ΤΡΕΜΠΙΤΑ κα Alla Lobach.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική και σπιτικά εδέσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 15:03

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online