Δ. Παπαστεργίου: Η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί σοβαρό εθνικό σχέδιο, διάλογο με ειλικρίνεια

Βάντα Βλασταρά

Βάντα Βλασταρά

 

 

 

Την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης  ότι παραμένει αρωγός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού  προβλήματος μετέφερε  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου  στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, προκειμένου να συζητηθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό και τα τελευταία γεγονότα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά την τοποθέτησή του τόνισε χαρακτηριστικά:  
«Η Αυτοδιοίκηση από το 2015 έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του θέματος και έμπρακτα έχει δείξει τον σημαντικό της ρόλο ως μέρος της λύσης και μάλιστα πολλοί δήμαρχοι πλήρωσαν και το πολιτικό κόστος».

Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες σε Χίο και Μυτιλήνη και ζήτησε από τον υπουργό το πλαίσιο που χαράσσεται ως εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε πολίτες και συναδέλφους μας Αυτοδιοικητικούς να έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, είπε ο κ. Παπαστεργίου προς τον υπουργό, Νότη Μηταράκη, και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των δήμων στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Χάθηκε κάποιος χρόνος και πρέπει να δουλέψουμε με αλληλεγγύη στους δήμους που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών για να τον ξανακερδίσουμε. Ας βάλουμε μια κόκκινη γραμμή σε ό,τι έγινε ως σήμερα και ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά σήμερα το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί σοβαρό εθνικό σχέδιο, διάλογο με ειλικρίνεια και συνεννόηση μεταξύ του Κεντρικού Κράτους με τις τοπικές αρχές , καθώς και σεβασμό στις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών που αποτελούν τόπους πρώτης υποδοχής. Απαιτείται ρεαλισμός και υπευθυνότητα.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς κατοίκους και Αυτοδιοικητικούς των νησιών ενώ παράλληλα καταδίκασε κάθε μορφή βίας τόσο κατά των κατοίκων όσο και κατά των αστυνομικών.
Ο πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι: Αντιλαμβανόμαστε την αγανάκτηση των κατοίκων, την κούραση και τη δυσπιστία τους και πρέπει έμπρακτα να τους βοηθήσουμε.

Ο υπουργός, κ. Μηταράκης έκανε έκκληση για την επικράτηση ηρεμίας στα δύο νησιά και μίλησε για τις κατανοητές ειρηνικές αντιδράσεις των κατοίκων. Τόνισε ότι μεμονωμένα γεγονότα αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα.
Κάλεσε τον κόσμο να μην παρασύρεται από  fake news τονίζοντας ότι οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες.
Ο κ. Μηταράκης ζήτησε από τους δήμους προτάσεις  για τις θέσεις όπου θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν δομές στην περιοχή τους  και μετά να διαλέξει το υπουργείο  τις μισές από αυτές ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών.
«Καταλαβαίνω ότι έχετε τη διάθεση να βοηθήσετε και να δείξετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας» είπε ο κ. Μηταράκης απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Τέλος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση περιμένει θέσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος.

Τέλος ο  Δημήτρης Παπαστεργίου πρότεινε, αφού η Κυβέρνηση προσδιορίσει τα ποσοστά των προσφύγων/μεταναστών που αναλογεί σε κάθε περιφέρεια να ακολουθήσει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους και τους τοπικούς βουλευτές ώστε από κοινού και οργανωμένα να δεσμευτούν για τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών που κάθε περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει.

 

27.2.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 08:36

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online