Το διπλό βέτο Ουγγαρία-Πολωνία για το Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε και οι επιπτώσεις στα ελληνικά ομόλογα

Κατερίνα Καράμπελα

Επισκόπηση Τύπου 

 

 

 

 

 

Σημαντική υποχώρηση εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.


Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,65% από 0,70% που κυμαίνονταν χθες, το 5ετούς στο 0,046% και του 15ετούς στο 0,862%.


Το χθεσινό βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στη δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού Υπερταμείου Ανάκαμψης είχε μόνο πρόσκαιρα αρνητικά αποτελέσματα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, παρόλο που η δημιουργία του Ταμείου απετέλεσε έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο της αγοράς τους τελευταίους μήνες.

Την ώρα που η Αθήνα έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του σχεδίου αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ και αναμένεται να το υποβάλει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να τονίζουν ότι αυτά τα κονδύλια θα έχουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, όσο και για τη διατήρηση της δημοσιονομικής 

σταθερότητας και της βιωσιμότητας του χρέους.

Πολωνία και Ουγγαρία άσκησαν βέτο χθες στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης μετά την κρίση του κορονοϊού, αντιδρώντας στο νέο μηχανισμό που συνδέει τη χρηματοδότηση των κρατών από τον κοινοτικό προυπολογισμό με το κράτος δικαίου,με αποτέλεσμα να βυθισθεί και πάλι η Ευρώπη σε πολιτική κρίση.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, εμφανίσθηκε σήμερα συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η νέα πολιτική αντιπαράθεση θα ξεπερασθεί. «Υπάρχουν πολύ ισχυροί λόγοι για να περιμένουμε ότι το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα ξεπερασθεί», δήλωσε, και πρόσθεσε: «δεν θέλουμε να σκεφτούμε οποιοδήποτε σχέδιο Β για εμποδίσουμε το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στον προϋπολογισμό». Ο μεγάλος φόβος των κοινοτικών αξιωματούχων είναι ότι θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό, που έκλεισε με μεγάλες δυσκολίες, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Πρέπει να εργασθούμε σκληρά για να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Τζεντιλόνι.

 

 

17.11.20

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 19:39

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online