SZ: Επιτέλους η Ελλάδα ανακάμπτει

Deutsche Welle

Deutsche Welle

 

 

 

Με θετικά σχόλια και εκτιμήσεις συνοδεύει ο γερμανικός Τύπος την είδηση της δοκιμαστικής επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου. «Η Ελλάδα είναι ξανά αξιόχρεη», παρατηρεί το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ήταν ένας μακρύς δρόμος, αλλά τώρα φαίνεται να έχει επιτευχθεί η αλλαγή πορείας. (…) Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μακρά απουσία στις διεθνείς χρηματαγορές», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και αναφέρεται στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί από την Αθήνα, ο οποίος έκανε λόγο για «εκπληκτική βελτίωση» της κατάστασης στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

«Η Ελλάδα μαζεύει 3 δισ. ευρώ», γράφει η εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας ότι «για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς υπό τον Αλέξη Τσίπρα πέτυχε μια δοκιμαστική προσπάθεια για την επιδιωκόμενη επιστροφή στην ελεύθερη κεφαλαιαγορά».

 

«Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο»

 

Επιτέλους η Ελλάδα ανακάμπτει, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, η οποία παρατηρεί ότι η Ελλάδα διαγράφει ανοδική πορεία, όχι πλέον μόνον χάρη στην αξιοσημείωτη τουριστική άνθηση που σημειώνει. Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει: «Ναι, η χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει πλήξει κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης τόσο σκληρά όσο την Ελλάδα, η οποία είχε ζήσει τόσο ανενδοίαστα πάνω από τις δυνατότητές της από τότε που καθιερώθηκε το κοινό νόμισμα, είχε πρακτικά χρεοκοπήσει και τώρα πρέπει να διατηρείται ζωντανή από άλλα κράτη διαρκώς με νέα πακέτα βοήθειας. Η κρίση χρέους σε καμία περίπτωση δεν έχει λυθεί, ο δρόμος της ανάκαμψης είναι επώδυνος. Όμως οι Έλληνες τον ακολουθούν κάνοντας πικρές θυσίες. Η οικονομία είναι στον πάτο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα και η ανεργία είναι υψηλή. Όμως το κράτος κάνει και προόδους. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι θετικό, που σημαίνει ότι χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους η χώρα δαπανά λιγότερα από όσα εισπράττει. Τώρα έλαβε ξανά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια χρήματα στις κεφαλαιαγορές και με ευνοϊκότερους όρους από ό,τι αναμενόταν».

«Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση των επενδυτών, η οποία, όπως επισημαίνει ήταν υπερδιπλάσια του όγκου των τριών δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές. «Το μεγάλο ενδιαφέρον συνέβαλε και σε φθηνότερους όρους χρηματοδότησης», επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζοντας το χαμηλότερο του αναμενομένου επιτόκιο, για να σημειώσει ωστόσο ότι «οι πιο τολμηρές ελπίδες των οικονομικών κύκλων της Αθήνας δεν εκπληρώθηκαν, καθότι προσδοκούσαν επιτόκιο 4,2%» αντί του τελικού 4,625%.

 

Η ελληνική κυβέρνηση σιωπά απέναντι στιςκαταγγελίες για επαναπροωθήσεις

 

Σοβαρές αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα ζητώντας διεθνή προστασία, αφήνει δημοσίευμα της Tageszeitung(TAZ) του Βερολίνου, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι ασφαλές λιμάνι» για πρόσφυγες που αναζητούν προστασία από διώξεις της τουρκικής ηγεσίας. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «σε αυτήν την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα παίζει μέχρι τώρα τόσο αδιαφανή ρόλο ώστε καλείται να απαντήσει σε ορισμένες ενοχλητικές ερωτήσεις. Εθνικές (σ.σ. ελληνικές) και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιρρίπτουν σοβαρές κατηγορίες εναντίον των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές από τα μέσα Μαΐου τούρκοι πρόσφυγες, που ήθελαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο ελληνικό έδαφος, μεταφέρθηκαν με βίαιο και παράνομο τρόπο μέσω των συνόρων του Έβρου πίσω στην Τουρκία. Το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη κάνουν λόγο για αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης», σημειώνει η TAZ.

«Σε αυτές τις τρομακτικές αναφορές και τις βαριές κατηγορίες η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αντιδράσει έως τώρα μόνον με μισή καρδιά, αβέβαια και με ελάχιστα πειστικό τρόπο», σχολιάζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο σε πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».

Η TAZ κάνει λόγο για «επίσημη σιωπή» της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία επιτρέπει προς το παρόν «μόνο δικαιολογημένες εικοτολογίες σχετικά με τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών».

 

Ανώφελοι οι όροι του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα

 

Ατελέσφορους θεωρεί ο ελληνικής καταγωγής γερμανός οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός τους όρους που έθεσε το ΔΝΤ για την καταρχήν έγκρισης της παροχής έως και 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως προληπτική γραμμή χρηματοδότησης. Σε άρθρο του, που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ο διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου παρατηρεί ότι «το ΔΝΤ αποτελεί τώρα φαινομενικά μέρος του τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο ενέκρινε "επί της αρχής" μια πίστωση ετοιμότητας ύψους 1,6 δισ. ευρώ με διάρκεια περίπου ενός έτους, την οποία η Ελλάδα ούτε χρειάζεται ούτε θα ζητήσει», παρατηρεί ο Α. Κρητικός και συνεχίζει: «Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι όροι που θέτει το ΔΝΤ για μια εκταμίευση. Σύμφωνα με αυτούς η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική της πορεία και οι ευρωπαίοι δανειστές να παράσχουν στη χώρα πρόσθετες ελαφρύνσεις στο χρέος και να μειώσουν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτούν από την Ελλάδα (…) από 3,5% σήμερα σε 1,5%». Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Κρητικός, δεδομένου του γεγονότος ότι το δάνειο του ΔΝΤ δεν θα χρειαστεί, οι όροι που το ίδιο θέτει είναι ανώφελοι.

Ο οικονομολόγος παρατηρεί ότι το αίτημα του ΔΝΤ για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, κάτι που θα καθιστούσε εφικτές και τις απαραίτητες κατά τη γνώμη του φοροελαφρύνσεις, εξακολουθεί να μην βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ευρώπη. Ο Αλέξανδρος Κρητικός καταλήγει στην εκτίμηση ότι «για όσο διάστημα οι ευρωπαίοι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν σε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα είναι συνυπεύθυνοι για τη βραδεία ανάρρωση της χρόνια ασθενούς Ελλάδας».

Άρης Καλτιριμτζής / Deutsche Welle

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online