O Μιλ. Βαρβιτσιώτη, τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

«Ζητάμε από την ΕΕ να οπλιστεί με ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Με τις προσπάθειες που έχουν γίνει, κι αυτές που θα γίνουν, θα πρέπει να υψωθεί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο ένα τείχος δηλώσεων στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και ένα ουσιαστικό τείχος προστασίας απέναντι σ’ αυτή την προκλητική συμπεριφορά που έχει στοιχεία αναθεωρητισμού του 18ου αιώνα». Το μήνυμα αυτό έστειλε από το βήμα της Βουλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών.

 

Στην ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ισχύ της διπλωματίας απέναντι στην κρίση με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως για την απόκρουση των προκλήσεων  «πέρα από τη δύναμη των όπλων, έχουμε επενδύσει σε ένα μεγάλο πλέγμα διεθνών σχέσεων που καλλιεργούνται στην Ανατολή, τη Δύση, το Βορρά, το Νότο για να δημιουργηθεί μία συναντίληψη απέναντι σε αυτόν τον νέο τουρκικό, νέο-οθωμανικό επεκτατισμό»   όπως είπε. «Στην καρδιά της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκεται η ευρωπαϊκή μας πολιτική», δήλωσε και πρόσθεσε πως «στην Ευρώπη έχουμε, τελικά, καταλήξει δικαιώνοντας την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που, εις μάτην της τότε αντιπολίτευσης, έβαλε την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι για να φύγει η χώρα μόνο από την φτώχεια, η οποία την κατέτρεχε επί αιώνες, αλλά για να αποκτήσει επιτέλους ερείσματα ασφαλείας».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε επίσης πως η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στην ΕΕ και ότι «ζητάμε από την Ευρώπη να οπλιστεί με ένα αξιόπιστο πλαίσιο κυρώσεων, δυνατών απέναντι στην Τουρκία, για να την αποτρέψει να κάνει το παραπάνω βήμα». Ακόμα, υπενθύμισε πως και στην οικονομική πολιτική, η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπραγματεύτηκε επιτυχώς με αποτέλεσμα να είναι από τις πλέον ωφελημένες από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Κάναμε μία διαπραγμάτευση 100 ωρών, όχι 17, και φέραμε πίσω 72 δις, δε δώσαμε 100 δις», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι θα «χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο, ώστε να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία στο διηνεκές. Δε θα το σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου» συμπλήρωσε.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας ανάμεσα στις Μεσογειακές χώρες στο πλαίσιο των χωρών των MED7, που αποτελούν, όπως είπε, την ασπίδα προστασίας στη Μεσόγειο σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος. Ανέφερε, δε, πως είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε τις στρατηγικές μας σχέσεις με την Ιταλία και την Ισπανία, με τις οποίες μας ενώνει το κοινό πρόβλημα της μετανάστευσης. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα έπαψε να παρουσιάζει τον εαυτό της ως "χώρα transit", αλλά αποτελεί πλέον μια χώρα που υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, στον Έβρο και το Αιγαίο.

 

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε πως η Ελλάδα μέσα από την παρουσία της και την ενεργή συμμετοχή της σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αποφάσεις, έχει μπροστά μία πολύ μεγάλη ευκαιρία: να γίνει μία χώρα πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

25.10.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 17:52

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online