Δ. Κουτσούμπας: Υπάρχει ένα βαθύτερο σάπιο κοινωνικό, οικονομικό υπόβαθρο, που διευκολύνει τους δράστες

lifespeed.gr


Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

 

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έναρξη της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή στη συζήτηση επί της «Δημοκρατίας και της ποιότητας του Δημοσίου Διαλόγου» εξέφρασε την αλληλεγγύη και στήριξη του ΚΚΕ σε όλες και όλους όσους και όσες με τη γενναία στάση τους άνοιξαν τον δρόμο για να βγουν στο φως αποτρόπαιες πράξεις, για να φθάσουν τελικά στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι, για να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες για μια πραγματικότητα δυσώδη, οικονομική, κοινωνική, εργασιακή, νομοθετική, η οποία όχι μόνο παράγει δράστες και θύματα, αλλά την ίδια στιγμή εκβιάζει την σιωπή των θυμάτων.Αναφέρουμε λίγα από τα αποσπάσματα από της ομιλία του:
Αντικρούοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «τον Λιγνάδη τον απέσυραν και τον οδήγησαν στην Δικαιοσύνη τα θύματά του και η κατακραυγή των ανθρώπων που συνέβαλαν να αναδειχθεί το όλο θέμα».
«Εσείς», είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «αναγκασθήκατε να συρθείτε πίσω από τις εξελίξεις για να κρύψετε τις πολιτικές ευθύνες και τις δικές σας και της υπουργού σας τόσο στην επιλογή για την μη τήρηση των απαραίτητων διαφανών διαδικασιών, όσο και στη διατήρηση ενός τέτοιου ανθρώπου σε μια τέτοια θέση ευθύνης στο χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει πολιτικές ευθύνες γιατί ήταν σε γνώση του οι χειρισμοί της υπουργού Πολιτισμού στο συγκεκριμένο θέμα, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και να περνά σε συγκεκριμένες καταγγελίες.
Ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε τονίσει πως εκτός από τα θύματα και τους δράστες, τα φώτα πρέπει να στραφούν και σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς καταναγκασμούς, που διευκολύνουν τους δράστες και πάνω απ' όλα φιμώνουν τα θύματα.

Ανέφερε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού εδώ και ένα χρόνο παραμένουν με ευθύνη της κυβέρνησης εντελώς απροστάτευτοι και «σήμερα βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης».
Είπε ότι προκαλούν οργή και αγανάκτηση τα αποτρόπαια περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων κοριτσιών και αγοριών ακόμα και στο χώρο της Εκπαίδευσης και χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσπάθεια «που γίνεται από ορισμένους, να ταυτιστεί ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός με την ασέλγεια και την εκμετάλλευση σε βάρος εφήβων, με την παιδεραστία».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «ο βούρκος που αναπαράγει τη βία σε βάρος των γυναικών, άλλων κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων, όσα αναπαράγουν τον ρατσισμό, πηγάζει από το "δίκαιο" και τις "αξίες" που καλλιεργεί η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία της καπιταλιστικής σαπίλας». 
«Γι' αυτό και η ατομική προστασία, η καταγγελία και καταδίκη της πολύμορφης βίας μπορούν και πρέπει να είναι σήμερα, στοιχεία της εργατικής, της λαϊκής, νεολαιίστικης πάλης, και όχι απομονωμένα ή σε αντιπαράθεση με αυτήν» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το ατομικό θάρρος και η αντοχή μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό "δίχτυ ασφαλείας" κάθε γυναίκας, κάθε νέας και νέου και ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό».
«Η "ασπίδα προστασίας" χτίζεται μέσα στον αγώνα, τον συλλογικό για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Για να φτάσουμε σε μια κοινωνία που δε θα χωράει ούτε το φόβο, ούτε το σεξισμό, ούτε το ρατσισμό, ούτε τη βία, μια κοινωνία πραγματικά απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και από κάθε κοινωνική ανισότητα» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

25.2.21

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 15:45

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online