Συνέντευξη του Μ. Βαρβιτσιώτη, στην εφημερίδα Le Figaro και την Alexia Kefalas

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

Φτάνοντας στο Παρίσι για διήμερη επίσημη επίσκεψη, με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στέλνει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία με δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Figaro και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas.

«Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες. Να δείξει συγκεκριμένα ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στην περιοχή, για τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρώπη», τονίζει στη γαλλική εφημερίδα.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Clément Beauneκαι άλλους Γάλλους αξιωματούχους, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ένα αμιγώς ελληνο-τουρκικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα ευρύτερο πρόβλημα περιφερειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής στρατηγικής στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, η ΕΕ έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, προτρέποντάς τη να διαλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει: αυτόν της μονομέρειας, της αδιαλλαξίας και της πολεμικής ρητορικής του 19ου αιώνα ή αυτόν της διεθνούς συνεργασίας, της συνεννόησης, της διπλωματίας. “Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει”, δηλώνει.

Υπενθυμίζει, ακόμα, ότι κατά την προηγούμενη χρονιά “είδαμε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής”.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Le Figaro, το ταξίδι του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για κινητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων και ενίσχυση των ελληνικών θέσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Γάλλο ομόλογό του, που θα γίνουν  το απόγευμα στο Παρίσι, περιλαμβάνονται ακόμα  ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση του COVID-19, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το μεταναστευτικό, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κοινωνική Διάσταση της ΕΕ, η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, οι διμερείς πολιτικές, οικονομικές-εμπορικές, πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, το Κυπριακό.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Αναπληρωτής Υπουργός θα έχει επαφές με μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γαλλικής Γερουσίας. Ειδικότερα, θα έχει σήμερα συναντήσεις με αντιπροσωπείες Ομάδων Ελληνογαλλικής Φιλίας Βουλής και Γερουσίας, ενώ αύριο θα επισκεφτεί τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής για Ευρωπαϊκά Θέματα, κα. Sabine Thillay.

 

 

16.2.2021

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 11:19

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online