Συνέντευξης του Μ. Βαρβιτσιώτη στον ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και τον δημ/φο Παναγιώτη Τζένο,

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει συναντίληψη με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την Ευρώπη, ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1και τον δημ/φο Παναγιώτη Τζένο, με αφορμή την έκθεση Μπορέλ, σημειώνοντας πως βάζει την ατζέντα της συζήτησης εκεί που θέλει η Ελλάδα και δείχνει τους δύο δρόμους προς την Τουρκία: ή της συνεργασίας ή της απομάκρυνσης από την Ευρώπη. 

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε όλοι τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο, όπως το τι συνέβη στον Έβρο πέρυσι, το τι συνέβη το καλοκαίρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική ΑΟΖ. Καθώς και να γίνουν αντιληπτά τα μηνύματα και το πλαίσιο ρητορείας που εκπέμπονται από την Άγκυρα απέναντι στην χώρα μας». Σχετικά με την έκθεση Μπορέλ, σημείωσε ότι δείχνει προς την Τουρκία τους δύο δρόμους που έχει να επιλέξει: ή τον δρόμο της συνεργασίας, με την αποφυγή προκλήσεων ή τον δρόμο της απομάκρυνσης από την Ευρώπη, που δεν οδηγεί σε συνεργασία, αλλά σε κυρώσεις. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι η αποφυγή των προκλητικών και μονομερών ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είναι περιστασιακή, δεν είναι εφήμερη, αλλά είναι μόνιμη και διαρκής.  

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής από την πλευρά της Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ του 2016, ως προς τις επιστροφές  μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Τέλος, ως προς την πενταμερή για το Κυπριακό, δήλωσε ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι η οποιαδήποτε λύση να είναι σύμφωνη με το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως ποτέ τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μιλήσει για διχοτόμηση του νησιού. 

22.3.2021

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 13:32

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online