Συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agenzia Nova

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

Συνέντευξη στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agenzia Nova και τον δημοσιογράφο Daniele Gargagliano με τίτλο «Ιταλία-Ελλάδα: Σύμμαχοι στην Ευρώπη και με κοινό όραμα στη Λιβύη» παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του στη Ρώμη και τη σημερινή συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Vincenzo Amendola.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες παραδοσιακά φίλες, σύμμαχοι και μέλη μιας «φιλόδοξης Ευρώπης», που μοιράζονται κοινά οράματα και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στη Μεσόγειο. «Είμαστε μαζί σχεδόν σε όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Και είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να έχει παραγωγική συνεργασία με την κυβέρνηση Draghi.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης, τονίζοντας ότι η ταυτόχρονη παρουσία του Έλληνα και του Ιταλού Πρωθυπουργού στην Τρίπολη στις 6 Απριλίου θεωρήθηκε σαφές σήμα της εγγύτητας των απόψεων για την τύχη της χώρας και του κοινού ενδιαφέροντος για την προώθηση της διαδικασίας ανοικοδόμησής της. «Η Λιβύη μπορεί να μεταμορφωθεί από μια ασταθή χώρα σε αξιόπιστο εταίρο στη Βόρεια Αφρική και σημαντικό προμηθευτή ενέργειας», δήλωσε.

Σε σχέση με το παράνομο τουρκo-λιβυκό «μνημόνιο», ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι είναι σημαντικό να αντιληφθεί η Λιβύη ότι μια καλή σχέση με την Ελλάδα θα αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τον λαό της Λιβύης με όλους τους δυνατούς τρόπους, τόσο διμερώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σχολίασε.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποδείξει η Άγκυρα στην πράξη ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο σταθερά και καλόπιστα, θέτοντας τέλος σε κάθε προκλητική και μονομερή δράση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με την επικείμενη πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πόλη στην Ευρώπη και ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε, όχι βάσει της λύσης των δύο κρατών, όπως προτείνει η Άγκυρα, αλλά βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. "Καθώς η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ πριν από σχεδόν 20 χρόνια, είναι σημαντικό η ΕΕ να έχει επίσης λόγο σε αυτήν τη διαπραγμάτευση και επομένως θα χαιρετίσουμε το καθεστώς του παρατηρητή της ΕΕ στην επόμενη συνάντηση στη Γενεύη", πρόσθεσε.

Περαιτέρω, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και ότι τα κράτη στην πρώτη γραμμή δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και ότι πρέπει να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία ειδικά με τις χώρες προέλευσης. «Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει με την Ιταλία μια συμμαχία στο πλαίσιο του προγράμματος Med-5 και θέλουμε αυτό να είναι το διαπραγματευτικό μας εργαλείο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός μίλησε για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπορεί να τονώσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για τον East-Med που χαρακτήρισε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό έργο για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων με υψηλή γεωστρατηγική σημασία και σημαντικά οικονομικά οφέλη.

 

15.4.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online