Παρέμβαση του Μ. Βαρβιτσιώτη στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης – 40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

«Η Ευρώπη μπορεί να επικρίνεται ότι δεν κάνει τα απαραίτητα για να εμπνεύσει τους πολίτες της ιδίως απέναντι στις προκλήσεις που έρχονται, όπως το μεταναστευτικό ή η κλιματική αλλαγή, έδρασε, όμως, γρήγορα, αποτελεσματικά και με ενιαία φωνή σε θέματα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, το Brexit και το Ταμείο Ανάκαμψης», επισήμανε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη Θεσσαλονίκη, όπου  συμμετείχε στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης – 40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πέρυσι, σε «μια χρονιά- σταθμό για την Ένωση», οι Ευρωπαίοι συντονίστηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας, την προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού, τις μετακινήσεις, την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού πιστοποιητικού και, φυσικά, το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις, με το οποίο για πρώτη φορά η Ευρώπη βγαίνει στις αγορές και δανείζεται στο όνομά της. «Ενδεχομένως, το πάθημα από τα λάθη στη διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης να έγινε μάθημα για την Ένωση, ώστε με τη στήριξή της, τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν επεκτατικές οικονομικές πολιτικές και να οδηγηθούν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως το 6% που πρόβλεψε για τη χώρα μας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη κατάφερε να διαχειριστεί το Brexit, χωρίς να διχαστεί και τηρώντας μια ενιαία φωνή και την ίδια περίοδο αποφάσισε να διευρυνθεί στη φτωχότερη γειτονιά της, τα Δυτικά Βαλκάνια, εκκινώντας τις διαδικασίες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Μάλιστα, με αφορμή την ειδική εκδήλωση για τη συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία του ίδιου, τόνισε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στη βαλκανική της πολιτική και προσκαλεί στη συζήτηση τους γείτονές της. 

 

Περαιτέρω, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή αμυντική πολιτική και ότι πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξωτερική της πολιτική, και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ, ώστε να δημιουργήσει ένα διευρυμένο σύστημα ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα προσπαθεί να εντάξει αυτή την εξωτερική διάσταση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. 

 

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την Κοινωνική Ευρώπη, σχολιάζοντας ότι η ελληνική πρόταση για καθορισμό του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα θωρακίσει την κοινωνική συνοχή της, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά.

15.9.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online