Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

lifespeed.gr


Γ.Παπαθανασίου

 

 

 

Μήνυμα ότι η «Ελλάδα είναι ισχυρά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει για άλλη μια φορά τα ευρωπαϊκά σύνορα» σε περίπτωση που επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά στον Έβρο το 2020 με την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να το ξέρουν οι εταίροι μας και εκ των προτέρων να έχουν εκδηλώσει την συμπαράστασή τους». Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι με αφορμή την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα γίνει στο πλαίσιο του ΣΓΥ, η Ελλάδα θα θέσει για άλλη μια φορά τα «ζωντανά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα, όσο και την ανάγκη αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα». Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία που έχει για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, το θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

«Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου στην Ένωση, για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τη Διεύρυνση της Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Για εμάς, ο ζωτικός χώρος των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να βρει οπωσδήποτε την πόρτα της Ευρώπης ανοιχτή. Αυτό θα συμβάλει στη σταθερότητα στη γειτονιά μας, αλλά βέβαια θα αποτρέψει κι άλλες δυνάμεις από το να αποκτήσουν ισχυρό ρόλο και παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια, τόσο σημαντικά για την ασφάλεια αλλά και για την οικονομική ευημερία μας. Για εμάς, είναι σημαντικό, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να θέσουμε άλλη μια φορά τα ζωντανά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα, όσο και την ανάγκη αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, να επισημάνουμε ότι η εργαλειοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών όπως γίνεται σήμερα στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας, δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλες πλευρές της ΕΕ όπως τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια επανάληψη γεγονότων του παρελθόντος, όπως αυτά που ζήσαμε στον Έβρο το 2020, θα βρουν την Ελλάδα ισχυρά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει για άλλη μια φορά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι εταίροι μας και εκ των προτέρων να έχουν εκδηλώσει την συμπαράστασή τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε συμμετάσχει νωρίτερα σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, σε πρόγευμα εργασίας με ομολόγους του, που παρέθεσε η Υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Σύνταγμα της Αυστρίας κα. Karolina Edtstadler. Προσκεκλημένος ήταν ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κ. Zdravko Krivokapic. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια και η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης μετέφερε στους ομολόγους του καθώς και στον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία περιέγραψε ως ζήτημα ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας.

23.11.2021

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online