Reuters: αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε στη Βαλτική λίγες ώρες μετά την έκρηξη του Nord Stream

 Ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε κοντά στο σημείο του αγωγού Nord Stream 2 που έσπασε στη Βαλτική Θάλασσα ώρες μετά την εμφάνιση της πρώτης ζημιάς, σύμφωνα με την παρακολούθηση που εξέτασε το Reuters, μια πτήση που η Ουάσινγκτον είπε ότι ήταν ρουτίνα. Οι ρωσικοί αγωγοί Nord Stream 1 και 2 έσπασαν στις 26 Σεπτεμβρίου, αποστραγγίζοντας αέριο στη Βαλτική Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία σε αρκετές χώρες έχει ξεκινήσει έρευνες.

Τα δεδομένα πτήσης έδειξαν ότι ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας και αναγνώρισης P-8A Poseidon βρισκόταν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα στις 0003 GMT όταν Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν αυτό που αργότερα περιέγραψαν ως υποθαλάσσια έκρηξη νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα. Το αεροπλάνο, το οποίο είχε πετάξει από την Ισλανδία, εκτελούσε ένα μοτίβο τακτικών διαδρομών σε σχήμα πίστας πάνω από την Πολωνία πριν ξεφύγει προς την περιοχή του αγωγού της Βαλτικής, έδειξαν τα στοιχεία. Η ταυτότητα του αεροπλάνου δεν μπορούσε να εξακριβωθεί αμέσως λόγω του τύπου του περιστρεφόμενου κωδικού αναγνώρισης που χρησιμοποιείται μερικές φορές από τέτοια αεροπλάνα, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ήταν αμερικανικό αεροσκάφος όταν παρουσιάστηκαν δεδομένα από το Reuters.

«Το αεροσκάφος P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που φαίνεται στα δεδομένα παρακολούθησης πραγματοποίησε μια συνηθισμένη πτήση θαλάσσιας αναγνώρισης της Βαλτικής Θάλασσας, που δεν σχετίζεται με τις διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream», δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν κάποια από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές που εξετάζουν τις ρήξεις του αγωγού, η εκπρόσωπος των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής, λοχαγός Tamara Lawrence είπε: «Δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να παρέχουμε αυτή τη στιγμή».

Δεν είναι σαφές ποιο ρόλο, εάν υπάρχει, διαδραματίζει ο αμερικανικός στρατός για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές έρευνες για τις ρήξεις των αγωγών, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει μιλήσει για την τελική αποστολή δυτών.

«ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΣΚΑΚΙΟΎ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αρκετά λεπτά μετά τις 0100 GMT το αεροπλάνο πέταξε νότια του Μπόρνχολμ με κατεύθυνση τη βορειοδυτική Πολωνία, όπου έκανε κύκλους για περίπου μία ώρα πάνω από τη γη πριν πετάξει περίπου στις 0244 GMT στην περιοχή όπου αναφέρθηκε η διαρροή αερίου.

Έφτασε τόσο κοντά όσο περίπου 24 χιλιόμετρα (15 μίλια) στο σημείο της αναφερόμενης διαρροής, έκανε κύκλους μία φορά και πέταξε προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ένα συχνό επίκεντρο παρακολούθησης, λένε οι αναλυτές.

Τα υπουργεία Άμυνας της Πολωνίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχόλια.

Υπάρχουν δεδομένα πτήσης που λείπουν μεταξύ 0339 GMT και 0620 GMT, αλλά κατά την επιστροφή του, περίπου στις 0700 GMT, το αεροπλάνο πέταξε περίπου 4 χιλιόμετρα βόρεια της αναφερόμενης τοποθεσίας διαρροής.

Το Reuters χρησιμοποίησε έναν μερικό χάρτη πτήσεων από τον ιστότοπο παρακολούθησης Radarbox με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος συμπληρώθηκε από δεδομένα που παρασχέθηκαν στο Reuters από το Flightradar24 με έδρα τη Σουηδία για να ανακατασκευάσει την πορεία του P-8.

Τα δεδομένα του Flightradar24 έδειξαν ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε και προσγειώθηκε στη χερσόνησο Reykjanes στη νοτιοδυτική Ισλανδία, όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση Keflavik μαζί με τις αναφερόμενες εγκαταστάσεις υπόστεγων P-8.

Τα δεδομένα προέκυψαν καθώς η Βαλτική παραμένει ένα μέτωπο για εντάσεις τύπου Ψυχρού Πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές που προειδοποιούν ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ο λόγος πίσω από συγκεκριμένες στρατιωτικές διαδρομές πτήσης.

«Η Βαλτική είναι μια πολύ ενεργή σφαίρα αντιπαράθεσης με πολλές έρευνες και μια ατελείωτη παρτίδα σκάκι», δήλωσε ο αμυντικός αναλυτής Francis Tusa με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η έκρηξη του αγωγού ήταν «πιθανότατα» έργο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, επικαλούμενος πληροφορίες από δυτικούς συμμάχους.

Οι δυτικές κυβερνήσεις και αξιωματούχοι έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να κατηγορήσουν απευθείας τη Μόσχα, ενώ η Ρωσία έχει απορρίψει κάθε ισχυρισμό περί ευθύνης ως «ηλίθιο», κατηγορώντας αντ’ αυτού τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Επιπλέον ρεπορτάζ από τον Γκουλάντις Φουσέ στο Όσλο, τον Μάρεκ Στρζελέκι στη Βαρσοβία, το μοντάζ των Τέριε Σόλσβικ και Εμέλια Σιθόλ-Ματαρίσε
Πηγή: REUTERS NEWS