Reuters: Η ελονοσία και οι ασθένειες εξαπλώνονται γρήγορα στο Πακιστάν μετά από τις πλημμύρες

Άρθρο του Reuters  Του

Σύμφωνα με το Reuters o αριθμός των νεκρών από την ελονοσία και άλλες ασθένειες που διαπερνούν τις περιοχές του Πακιστάν που επλήγησαν από τις πλημμύρες έφτασε τους 324, δήλωσαν οι αρχές την Τετάρτη και η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί δήλωσε ότι φοβάται ότι πολλοί άνθρωποι που είχε συναντήσει κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες αυτή την εβδομάδα «δεν θα τα κατάφερναν» εάν δεν έφτανε περισσότερη βοήθεια.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τις πλημμύρες ζούσαν στην ύπαιθρο. Τα λιμνάζοντα νερά των πλημμυρών, που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, μπορεί να χρειαστούν δύο έως έξι μήνες για να υποχωρήσουν. Ήδη έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένες περιπτώσεις λοιμώξεων του δέρματος και των ματιών, διάρροιας, ελονοσίας, τυφοειδούς και δάγκειου πυρετού. διαβάστε περισσότερα

Οι αρχές και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι απαιτείται πιο άμεση βοήθεια για τις εκτοπισμένες οικογένειες που εκτίθενται σε σμήνη κουνουπιών και άλλους κινδύνους, όπως δαγκώματα φιδιών και σκύλων.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των τοπικών και ξένων οργανώσεων αρωγής, πολλοί άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, στέγη, ιατρική βοήθεια και φάρμακα.

Με το ήδη αδύναμο σύστημα υγείας του Πακιστάν και την έλλειψη υποστήριξης, οι εκτοπισμένες οικογένειες παραπονέθηκαν ότι αναγκάζονται να πίνουν και να μαγειρεύουν με μη ασφαλές νερό.

Ένας ιστορικός και έντονος μουσώνας έριξε περίπου τρεις φορές περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο τριών δεκαετιών του Πακιστάν. Σε συνδυασμό με το λιώσιμο των παγετώνων, αυτό προκάλεσε πρωτοφανείς πλημμύρες.

Ο κατακλυσμός, για τον οποίο οι επιστήμονες λένε ότι επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, έχει επηρεάσει σχεδόν 33 εκατομμύρια ανθρώπους στο έθνος της Νότιας Ασίας των 220 εκατομμυρίων. Έχει σαρώσει σπίτια, καλλιέργειες, γέφυρες, δρόμους και ζώα σε ζημιές που υπολογίζονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η βοήθεια αργεί να φτάσει», δήλωσε η Δρ Farah Naureen, διευθύντρια χώρας του Mercy Corps για το Πακιστάν, αφού επισκέφθηκε αρκετές βυθισμένες περιοχές.

«Πρέπει να εργαστούμε με συντονισμένο τρόπο για να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες τους», ανέφερε σε δήλωσή της αργά τη Δευτέρα, δίνοντας προτεραιότητα στο καθαρό πόσιμο νερό. Η υγεία και η διατροφή ξεχωρίζουν ως οι σημαντικότερες ανάγκες του εκτοπισμένου πληθυσμού, είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν δήλωσε ότι είχε εγκρίνει 10 δισεκατομμύρια ρουπίες (42 εκατομμύρια δολάρια) για χρήση από την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών για την προμήθεια προμηθειών ανακούφισης από τις πλημμύρες και άλλης εφοδιαστικής.

Η Γαλλία σχεδιάζει να φιλοξενήσει φέτος μια διεθνή διάσκεψη για την ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή ανοικοδόμηση των περιοχών του Πακιστάν που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η ανακοίνωση ήρθε αφού ο Πακιστανός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σεχμπάζ Σαρίφ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη του Πακιστάν δήλωσαν ότι τα κρούσματα ελονοσίας, τυφοειδούς και διάρροιας εξαπλώθηκαν γρήγορα, προσθέτοντας ότι 44.000 κρούσματα ελονοσίας αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα στη νότια επαρχία.

Ο διευθυντής γενικών υπηρεσιών υγείας για τη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν, Noor Ahmed Qazi, δήλωσε ότι η ελονοσία εξαπλώνεται γρήγορα σε περιοχές γύρω από στάσιμα νερά.

«Δεχόμαστε ασθενείς με ελονοσία σε μεγάλους αριθμούς σε καθημερινή βάση σε ιατρικούς καταυλισμούς και νοσοκομεία», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε περισσότερα φάρμακα και κιτ δοκιμών σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες».

Οι θάνατοι από ασθένειες δεν υπολογίζονται μεταξύ των 1.569 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αστραπιαίες πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένων 555 παιδιών και 320 γυναικών, ανέφερε την Τετάρτη η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας.

Πηγή: Reuters news / Φωτογραφία: Ένας ασθενής που πάσχει από δάγκειο πυρετό συνομιλεί με μια γυναίκα ενώ κάθεται κάτω από ένα κουνουπιέρα μέσα σε έναν θάλαμο δάγκειου πυρετού και ελονοσίας στο Νοσοκομείο Κυβερνητικών Υπηρεσιών Sindh στο Καράτσι του Πακιστάν 21 Σεπτεμβρίου 2022. REUTERS/Αχτάρ Σομόρο