Reuters: Ουκρανοί στρατιώτες, πολλοί τραυματίες, με λεωφορεία σε πόλεις που τελούν υπό τον ρωσικό έλεγχο

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι εργάζεται για να απομακρύνει όλα τα εναπομείναντα στρατεύματα από το τελευταίο οχυρό τους στο πολιορκημένο λιμάνι μαριούπολη, παραχωρώντας τον έλεγχο της πόλης στη Ρωσία μετά από μήνες βομβαρδισμού.

Η εκκένωση εκατοντάδων μαχητών, πολλοί τραυματίες, σε πόλεις που τελούν υπό ρωσική υπό ρωσική τον κράτησαν, πιθανότατα σηματοδότησε το τέλος της μεγαλύτερης και πιο αιματηρής μάχης του πολέμου στην Ουκρανία και μιας σημαντικής ήττας για την Ουκρανία. Η Μαριούπολη βρίσκεται τώρα σε ερείπια μετά από ρωσική πολιορκία, η οποία, σύμφωνα με την Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πόλη.

Με την υπόλοιπη Μαριούπολη σταθερά στα ρωσικά χέρια, εκατοντάδες ουκρανικά στρατεύματα και πολίτες είχαν κρυφτεί κάτω από τα χαλυβουργεία Azovstal της πόλης. Πολίτες μέσα απομακρύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, και περισσότερα από 260 στρατεύματα, μερικά από τα οποία τραυματίστηκαν, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο για περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία αργά τη Δευτέρα.

“Η φρουρά ‘Mariupol’ εκπλήρωσε την αποστολή μάχης της”, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο Των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε δήλωσή του.

“Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους διοικητές των μονάδων που σταθμεύουν στην Αζοφσταλ να σώσουν τις ζωές του προσωπικού… Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι οι ήρωες της εποχής μας”, πρόσθεσε.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλιάρ δήλωσε ότι 53 τραυματισμένοι στρατιώτες από τα χαλυβουργεία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στη ρωσική πόλη Νοβοαζόβσκ, περίπου 32 χιλιόμετρα (20 μίλια) ανατολικά, ενώ άλλα 211 άτομα μεταφέρθηκαν στην πόλη Ολενίβκα, σε περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Όλοι οι εκτοπισμένοι θα υποβληθούν σε πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Περίπου 600 στρατιώτες πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα. Ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εκκένωση όσων βρίσκονται ακόμα μέσα.

“Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των παιδιών μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε πρωινή ομιλία του. “Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι ανάμεσά τους. Λαμβάνουν φροντίδα. Η Ουκρανία χρειάζεται ζωντανούς Ουκρανούς ήρωες.”

Το Reuters είδε πέντε λεωφορεία που μετέφεραν στρατεύματα από την Αζοφσταλ να φθάνουν στο Νοβοαζόβσκ αργά τη Δευτέρα. Σε ένα, σημαδεμένο με Ζ όπως πολλά ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία, οι άνδρες στοιβάζονταν σε φορεία σε τρία επίπεδα. Ένας άντρας ήταν τροχοφόρος, το κεφάλι του σφιχτά τυλιγμένο σε χοντρούς επιδέσμους.

Ενώ η Μόσχα χαρακτηρίζει την εισβολή της σχεδόν τριών μηνών “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για να απαλλάξει την Ουκρανία από φασίστες, ισχυρισμός που το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του αναφέρουν ότι αποτελεί αβάσιμο πρόσχημα για απρόκλητο πόλεμο.

Οι δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας έχουν αντιμετωπίσει εμφανείς αποτυχίες, με στρατεύματα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το βορρά και τα περίχωρα του Κιέβου στα τέλη Μαρτίου. Μια ουκρανική αντεπίθεση τις τελευταίες ημέρες έχει εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή κοντά στο Χάρκιβ, τη μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν και ετοιμάζονται να ανανεώσουν την επίθεσή τους κοντά στο Σλοβιάνσκ και το Ντρόμπισεβ, νοτιοανατολικά της στρατηγικής πόλης Ιζιούμ, έχοντας υποστεί απώλειες αλλού.

Περιοχές γύρω από το Κίεβο και τη δυτική πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, εξακολουθούν να δέχονται ρωσική επίθεση. Σειρά εκρήξεων έπληξε τη Λβιβ νωρίς την Τρίτη, ανέφερε μάρτυρας του Reuters. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα στρατεύματα έχουν προχωρήσει μέχρι τα ρωσικά σύνορα, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκιβ.

Οι επιτυχίες κοντά στο Χάρκιβ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να επιτεθεί στις γραμμές εφοδιασμού για την κύρια επίθεση της Ρωσίας, αλέσει νοτιότερα στην περιοχή Ντονμπάς, όπου η Μόσχα εξαπολύει μαζικές επιθέσεις εδώ και ένα μήνα.

Πηγή Reuters