To «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων» και το «Υπνωτήριο» στον Δήμο Αθηναίων

Άνοιξαν τις πόρτες τους για τη φιλοξενία άστεγων συμπολιτών μας το «Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων» και το «Υπνωτήριο» τα οποία βρίσκονται στοn Δήμο Αθηναίων και θα λειτουργήσουν υπό τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους περίπου 573 χιλιάδων ευρώ, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν  η Υφ. Υγείας  Ζ. Ράπτη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Γ. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας Γ. Σταμάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ι. Κεχρής, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθ. Θεοχάρης, η Αν. Προϊσταμένη Διεθνών και Δημοσίων Συνεργασιών του ΟΚΑΝΑ Χ. Συργκάνη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» Χρόνης Ακριτίδης, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Αλ. Τσιατσιάμης, στελέχη του ΟΚΑΝΑ και άλλοι.

Ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους σύγχρονους χώρους των Δομών και να συνομιλήσει με το προσωπικό, αφού τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, επισημαίνοντας ότι επιτελούν σημαντικό κοινωνικό λειτούργημα.

Σημειώνεται πως με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, καλύπτονται δαπάνες προσωπικού 12 ειδικοτήτων για το κέντρο ημέρας και 13 ειδικοτήτων για το υπνωτήριο, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, ιατροί, εργασιακοί σύμβουλοι κλπ. Επιπρόσθετα στους ωφελούμενος των δομών παρέχονται υπηρεσίες σίτισης, παραμονής και στέγασης καθώς και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης όπου αυτό απαιτείται.Η συνολική δυναμικότητα του ανοικτού κέντρου ημέρας είναι 200 άτομα, ενώ το υπνωτήριο θα έχει δυναμικότητα έως 90 άτομα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:

«Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι συμπολίτες μας που υποφέρουν από εξαρτήσεις. Σ΄αυτό το πλαίσιο έχω ιδιαίτερη χαρά που σήμερα μαζί με την Υφ. Υγείας Ζ. Ράπτη που κάνει σημαντικό έργο στον τομέα της και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη με τον οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία, εγκαινιάζουμε τις νέες δομές αστέγων του Δ. Αθηναίων με δικαιούχο τον ΟΚΑΝΑ, οι οποίες θα προσφέρουν με τη λειτουργία τους πολύτιμες υπηρεσίες σε άστεγους και ευάλωτους συμπολίτες μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση για τη λειτουργία αυτών των Δομών. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η πράξη ήταν ενταγμένη στο ΠΕΠ Αττικής ήδη από το 2018, διάφορα προβλήματα διαδικαστικής φύσης και εξασφάλισης χώρου, δεν επέτρεψαν την έναρξη υλοποίησης της. Ωστόσο βάλαμε το θέμα σε προτεραιότητα και σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Θεοχάρη τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω, λύθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα όποια προβλήματα, και έτσι μπορούμε σήμερα εδώ στο κέντρο της Αθήνας και να εγκαινιάζουμε την έναρξη λειτουργίας του ανοικτού κέντρου ημέρας και του υπνωτηρίου του Δ. Αθηναίων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του 2023.

Η αλληλεγγύη και η πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Για τον λόγο αυτόν καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια, ώστε κανένας συνάνθρωπός μας να μην είναι, αλλά ούτε να αισθάνεται μόνος.

Η χρηματοδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής 300 κοινωνικών δομών συνολικού προϋπολογισμού άνω των 160 εκ. € αποτελεί τη δική μας συνδρομή στην προσπάθεια δημιουργίας και διατήρησης ενός κοινωνικού ιστού προστασίας και ασφάλειας στην Περιφέρεια μας.

Η Υφ. Υγείας Ζ. Ράπτη επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι εξαρτημένοι μας θα έχουν έναν χώρο να εξυπηρετηθούν και από πλευράς προσωπικής υγιεινής και παράλληλα θα λειτουργήσει και το Υπνωτήριο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 90 συμπολίτες μας, να διανυκτερεύσουν με ασφάλεια. Είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπευτική τους πορεία».

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθ. Θεοχάρης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μία σημαντική στιγμή για τον ΟΚΑΝΑ γιατί είναι η πρώτη φορά που ανοίγει ένα ανοικτό κέντρο ημέρας και ένα υπνωτήριο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για Δομές που φροντίζουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο και είναι εξαρτημένοι και χρειάζονται φροντίδα, στέγη και υποστήριξη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Αυτό το έργο έγινε πραγματικότητα σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας, τους οποίους και ευχαριστώ».

Δομές Αστέγων

Η λειτουργία Δομών Αστέγων εκπληρώνει μία επιτακτική ανάγκη, καθώς η αστεγία στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που επηρεάζει περισσότερα από 20.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της περιόδου 2014-2020, έδωσε τη δυνατότητα, μέσω ειδικής πρόσκλησης σε δυνητικούς δικαιούχους, να υποβάλουν προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τη λειτουργία Δομών για τους άστεγους. Ως αποτέλεσμα, εννέα (9) συνολικά φορείς εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, για την υλοποίηση και λειτουργία ισάριθμων δράσεων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο ύψος των 13 εκ. € περίπου. Η χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Περιφέρεια Αττικής αφορούσε δύο (2) κατηγορίες παρεμβάσεων:

• Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων (ΑΚΗΑ), δηλαδή ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων
• Υπνωτήρια αστέγων, δηλαδή δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο
Στόχος των Δομών Αστέγων είναι:
• αφενός η παροχή βασικών αγαθών, η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αστέγων.
• και αφετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

29.6.2022