Τι μάθαμε στην ολομέλεια του ΕΚ: Ασφάλεια τροφίμων, Αρκτική, αμυντική ένωση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επικαιρότητα

Η ανάγκη να διασφαλιστεί ότι αυτά που τρώμε είναι ασφαλή, το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και οι επιπτώσεις του αλλά και η φυλετική ανισότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στον τομέα της εργασίας, ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που συζήτησε η ολομέλεια του ΕΚ αυτή την εβδομάδα. Επίσης, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το νέο κανόνα που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ σύμφωνα με τον οποίο σταματά η χρηματοδότηση των ΜΚΟ που προωθούν και πραγματοποιούν εκτρώσεις.

 

Μέχρι το 2030 σχεδόν τα ¾ των απορριμμάτων θα πρέπει να μπορούν να ανακυκλώνονται, τόνισε με έκθεσή του το ΕΚ γνωστοποιώντας έτσι τη θέση του για περιορισμό της υγειονομικής ταφής και της αποτέφρωσης των αποβλήτων. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για τη δημιουργία σχετικής νομοθεσίας που θα στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αποβλήτων.   

 

Μένουν ακόμα να γίνουν πολλά για να επιτευχθεί η ισότητα  των φύλων στην Ευρώπη, είπε με έκθεσή του η ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, το κενό που υπάρχει στο εισόδημα που λαμβάνουν άντρες και γυναίκες. Με άλλη απόφαση επιβλήθηκαν σοβαρές κυρώσεις στον Πολωνό ευρωβουλευτής Κόρβιν Μίκε, για τα υποτιμητικά σχόλια που έκανε κατά τη διάρκεια την προηγούμενης συνόδου της ολομέλειας για τις γυναίκες.

 

Οι μέτοχοι των εταιρειών θα μπορούν να συμμετέχουν στην απόφαση για τη μισθοδοσία των διευθυντών τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη.

 

Οι ευρωβουλευτές και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης, συζήτησαν την Τρίτη 14 Μαρτίου για τον «κανόνα ολικής φίμωσης» κατά των εκτρώσεων, που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την πολιτική της πόλης του Μεξικού, οι Η.Π.Α δεν μπορούν να χρηματοδοτούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες βοηθούν ή προωθούν τις αμβλώσεις σε γυναίκες από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Οι καταναλωτές στην Ευρώπη πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν και καταναλώνουν είναι ασφαλή. Περιπτώσεις απάτης, όπως το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου το 2013, έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών. Το ΕΚ ψήφισε την Τετάρτη, νέους κανόνες προκειμένου οι επίσημοι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα των γεωργικών ειδών να γίνουν πιο αυστηροί.

 

Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να πετύχουν πολλά περισσότερα στην άμυνα, εάν ένωναν τους πόρους τους και συντόνιζαν τους σχεδιασμούς τους. Κάθε χρόνο ξοδεύονται δισεκατομμύρια εξαιτίας της αλληλεπικάλυψης, της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των εμποδίων στις δημόσιες συμβάσεις. Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα στην ολομέλεια στις 15 Μαρτίου.

Με αφορμή την επέτειο μνήμης των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου του 2016, τα κράτη μέλη τόνισαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιράζονται πιο αποτελεσματικά τις πληροφορίες, να βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων της ΕΕ αλλά και να εργαστούν για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

 

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που θα βάλει ένα τέλος στη χρηματοδότηση ενόπλων ομάδων και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του εμπορίου ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων υπερψηφίστηκε από το ΕΚ την Πέμπτη. Ο κανονισμός θα υποχρεώσει όλους σχεδόν τους ευρωπαίους εισαγωγείς (εξαιρούνται οι μικροί εισαγωγείς) κασσίτερου, βολφράμιου, ταντάλιου και χρυσού να πραγματοποιούν ελέγχους της «δέουσας επιμέλειας» (due diligence) στους προμηθευτές τους.

 

Τέλος, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την Τετάρτη για την έκθεση για την εφαρμογή ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής στην Αρκτική. Κάθε χρόνο 280 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας, ωστόσο αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Η δημιουργία νέων θαλάσσιων διαδρομών ενισχύει το εμπόριο, την απόσπαση φυσικών πόρων, τον τουρισμό και οδηγεί αναπόφευκτα στην στρατιωτικοποίηση της.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επικαιρότητα

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 06:51

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online