Το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει μέτρα για τη μείωση της απάτης στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου ΦΠΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βρυξέλες

 

 

 

 

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μέτρα την Τρίτη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου που θα βοηθούσε στην περικοπή ορισμένων από τα 137 δισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν κάθε χρόνο σε όλη την ΕΕ για την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

 

 

Τα μέτρα, που περιέχονται σε δύο νομοθετικές πράξεις που πρωτοστάτησαν από το Κοινοβούλιο από τη Λένια Περέιρα (ΕΛΚ, PT) και συζητήθηκαν τη Δευτέρα , απαιτούν από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να συλλέγουν στοιχεία πληρωμών διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Θα δημιουργηθεί ένα νέο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής αποθήκευσης, ώστε οι αρχές καταπολέμησης της απάτης στα κράτη μέλη να μπορούν να επεξεργάζονται καλύτερα τις πληροφορίες πληρωμής.

Η διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών θα ενισχυθεί επίσης.

Αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών και δίωξη

Οι ευρωβουλευτές πρότειναν διάφορες βελτιώσεις στα κείμενα, προκειμένου να καταστήσουν αποτελεσματικότερη την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δίωξη. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από αυτές τις βελτιώσεις περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία κοινού συστήματος συλλογής συγκρίσιμων στατιστικών σχετικά με την ενδοκοινοτική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και απαίτηση δημοσίευσης εθνικών εκτιμήσεων σχετικά με τις απώλειες απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
  • Δημιουργία εντολής της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, σε συνεργασία με τις εθνικές δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική δίωξη των απατεώνων στα εθνικά δικαστήρια.
  • Τα κράτη μέλη επενδύουν σε συλλογή φόρων με γνώμονα την τεχνολογία, ιδίως συνδέοντας αυτόματα τα εταιρικά ταμειακά μητρώα και τα συστήματα πωλήσεων με τις δηλώσεις ΦΠΑ ·
  • Βελτίωση της επικοινωνίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορολογικών βάσεων δεδομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Απαίτηση ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών διατηρούν αρχεία συναλλαγών πληρωμής για μια τριετή περίοδο για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου ΦΠΑ και στον εντοπισμό απατεώνων.

Ο κανονισμός για τα μέτρα ενίσχυσης της διοικητικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ εγκρίθηκε με 590 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 81 αποχές.

Η οδηγία σχετικά με ορισμένες απαιτήσεις για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών εγκρίθηκε με 591 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 86 αποχές.

Επόμενα βήματα

Οι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει τώρα να εγκρίνουν τα δύο νομοθετικά κείμενα.

Ιστορικό

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής , οι πωλήσεις σε απευθείας σύνδεση στην ΕΕ ανέρχονται σε 550 δισ. Ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 96 δισ. Ευρώ είναι διασυνοριακά. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδα από ΦΠΑ ύψους 7 δισ. Ευρώ για τα κράτη μέλη.

 

17/12/2019

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 23:08

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online