Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ για το βραβείο Ζαχάρωφ 2020

Αριστέα Κοντόζογλου

Οι τρεις φιναλίστ: Οι ακτιβιστές του Γουαπινόλ και η Μπέρτα Κάκερες, ο αρχιεπίσκοπος Νατζίμπ Μιχαέλ και η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία. Οι τρεις φιναλίστ: Οι ακτιβιστές του Γουαπινόλ και η Μπέρτα Κάκερες, ο αρχιεπίσκοπος Νατζίμπ Μιχαέλ και η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία.

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Ονδούρας και ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης επιλέχθηκαν ως φιναλίστ του βραβείου Ζαχάρωφ 2020.

Οι φιναλίστ για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης είναι:


  • Η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, εκπροσωπούμενη από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία θαρραλέων γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών
  • Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές του Γουαπινόλ και η Μπέρτα Κάκερες στην Ονδούρα
  • Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης (Ιράκ) Νατζίμπ Μούσα Μιχαέλ

Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν κατόπιν κοινής ψηφοφορίας των ευρωβουλευτών στις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων και ανάπτυξης στις 12 Οκτωβρίου.


Η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, όπως αυτή εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Συντονισμού, αποτελεί μια πρωτοβουλία θαρραλέων γυναικών (η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, βασική υποψήφια της αντιπολίτευσης, η νομπελίστρια Σβετλάνα Αλέξιεβιτς, η μουσικός και πολιτική ακτιβίστρια Μαρίγια Καλεσνίκοβα, οι πολιτικές ακτιβίστριες Βόλχα Καβάλκοβα και Βεράνικα Τσαπκάλα), καθώς και των εξής πολιτικών προσωπικοτήτων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών: Σιαρέι Τσικανούσκι, βίντεο μπλόγκερ και πολιτικός κρατούμενος, Άλες Μπιαλιάτσκι, ιδρυτής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βιάσνα, Σιαρέι ΝτιλέφσκιΣτσιάπαν Πουτσίλα, ιδρυτής του καναλιού NEXTA στο Τέλεγκραμ και Μίκολα Στατκέβιτς, πολιτικός κρατούμενος και προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2010.


Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών από τις αρχές στη Λευκορωσία.


Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Γουαπινόλ στην Ονδούρα (Πορφίριο Σόρτο Σεντίγιο, Χοσέ Αβελίνο Σεντίγιο, Ορμπίν Ναούν Χερνάντεζ, Κέβιν Αλεχάντρο Ρομέρο, Άρνολντ Χαβιέρ Αλεμάν, Έβερ Αλεξάντερ Σεντίγιο, Ντανιέλ Μάρκεζ και Τζερεμίας Μαρτίνεζ Ντιαζ) είναι μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Υπεράσπισης των Δημόσιων, Κοινών Αξιών στην Τοκόα. Έχουν φυλακιστεί για τη συμμετοχή τους σε καταυλισμό ειρηνικής διαμαρτυρίας εναντίον μιας εξορυκτικής εταιρείας της οποίας οι δραστηριότητες προκάλεσαν τη μόλυσνη των ποταμών Γουαπινόλ και Σαν Πέδρο. Παρά την απελευθέρωση άλλων φυλακισμένων, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Γουαπινόλ βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση ενώ η ομάδα δίωξης δεν έχει παρουσιάσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την παράταση της κράτησής τους.


Η Μπέρτα Κάσερες, που δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2016, ήταν μια γενναία οικολόγος και εξέχουσα ακτιβίστρια για τα εδαφικά δικαιώματα από την ιθαγενή κοινότητα Λένκα στην Ονδούρα. Ήταν συνιδρύτρια του Συμβουλίου των Αυτόχθονων Πληθυσμών της Ονδούρας (COPINH) και αγωνιζόταν κατά της υφαρπαγή γης, της παράνομης υλοτομίας και των έργων μεγάλης κλίμακας (mega-projects) για πάνω από δύο αιώνες.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος έφτασε στη Μοσούλη, τον Αύγουστο του 2014, ο αρχιεπίσκοπος Μοσούλης, Νατζίμπ Μούσα Μιχαέλ, διασφάλισε την εκκένωση της περιοχής από τους Χριστιανούς, τους Σύριους και τους Χαλδαίους, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τρον τρόπο, μια μαζική δολοφονία στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Παράλληλα κατάφερε να διασώσει περισσότερα από 800 ιστορικά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Στη συνέχεια, τα χειρόγραφα αυτά ψηφιοποιήθηκαν και εκτέθηκαν στη Γαλλία και στην Ιταλία.


Πέρυσι το βραβείο απονεμήθηκε στον Ουιγούρο οικονομολόγο Ίλαμ Τότι που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας.

 

 

13.10.2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online