Εκτύπωση αυτής της σελίδας

D.W: Προηγείται ο Μπάιντεν, αντέχει ο Τραμπ

lifespeed.gr


Deutsche Welle

 

 

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν τιμωρούν τον Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν δεν κάνει «περίπατο» για τον Λευκό Οίκο. Όπως εκτιμά το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε 41 πολιτείες, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει ήδη 220 εκλέκτορες, έναντι μόλις 213 του Τραμπ και φαίνεται να είναι πιο κοντά στο κρίσιμο όριο των 270 εκλεκτόρων (επί συνόλου 538) που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά»: Ο Τραμπ κερδίζει, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμες πολιτείες, όπως η Φλόριντα και το Οχάιο, ενώ σε άλλες πολιτείες η μάχη παραμένει αμφίρροπη. Σε μία πρώτη δήλωση προς τους οπαδούς του το πρωί της Τετάρτης ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε: «Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι λόγω των πολλών επιστολικών ψήφων θα πρέπει να έχουμε υπομονή».

Ιδιαίτερα επιθετική η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter: «Πάμε πολύ καλά, αλλά προσπαθούν να μας κλέψουν την εκλογική επιτυχία. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο», προειδοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος που φαίνεται να επιμένει στη στρατηγική της πόλωσης και μετά τις εκλογές. Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο αισιόδοξο για τον Αμερικανό πρόεδρο σενάριο (για παράδειγμα, εάν επιβεβαιωθούν οι πιθανότητες 70% που έχει να κερδίσει τη Τζόρτζια και την Αϊόβα) ο Τραμπ θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή και να φτάσει σύντομα τους 266 εκλέκτορες. Από την άλλη πλευρά οι Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους να κερδίσουν την Αριζόνα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ενώ αισιοδοξούν ότι θα κερδίσουν την Πενσιλβάνια, αλλά και τη Νεβάδα.

 

Οι κρίσιμες πολιτείες και το «μπλε Τείχος»

 

Πριν το βράδυ των εκλογών πολλοί εκτιμούσαν ότι αν ο Μπάιντεν καταφέρει να κερδίσει τη Φλόριντα, ουσιαστικά έχει κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Αυτό δεν συνέβη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή ότι η επιτυχία του Τραμπ στη Φλόριντα προδικάζει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο. Όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο αποκαλούμενο «μπλε Τείχος» των Δημοκρατικών, δηλαδή τις βιομηχανικές πολιτείες του Βορρά όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν ή το Ουϊνσκόνσιν, που αποτελούν παραδοσιακά προπύργια του Δημοκρατικού Κόμματος και θα πρέπει να εξασφαλίσει ο Μπάιντεν, αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές.

Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων έχουν ήδη ψηφίσει πριν από την 3η Νοεμβρίου, είτε με επιστολική ψήφο, είτε με τη διαδικασία της «πρόωρης ψήφου». Θα χρειαστούν πολλές μέρες μέχρι να καταμετρηθούν όλες αυτές οι ψήφοι, για παράδειγμα στη Βόρεια Καρολίνα εκτιμάται ότι απαιτούνται σχεδόν εννέα ημέρες μέχρι την πλήρη καταμέτρηση. Αναλυτές σημείωναν ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εκλογικού συστήματος (στη Φλόριντα, για παράδειγμα, η καταμέτρηση γίνεται αμέσως και ηλεκτρονικά, ενώ στην Πενσιλβάνια θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος) τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν ιδιαίτερα ευνοϊκά για τον Τραμπ, αλλά η συνέχεια θα είναι καλύτερη για τον Μπάιντεν.

 

Μάχη και για το Κογκρέσο

Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές έγιναν και εκλογές για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και για 35 από τις συνολικά 100 έδρες της Γερουσίας. Μετά τις «ενδιάμεσες εκλογές» του 2018 οι Δημοκρατικοί είχαν αποκτήσει πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούσαν την πλειοψηφία στη Γερουσία (53 έδρες έναντι 45 των Δημοκρατικών συν δύο ανεξάρτητοι Γερουσιαστές).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή εκλοιγκή αναμέτρηση, οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να ανατρέπουν τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία. Πάντως η «μάχη» παραμένει ανοιχτή.

 

Γιάννης Παπαδημητρίου /  Deutsche Welle

 

4.1.12020

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr