Εκτύπωση αυτής της σελίδας

D.W: Έτοιμα τα συμβόλαια ΕΕ-Biontech για το νέο εμβόλιο

lifespeed.gr


 Deutsche Welle     

 

 

 

 

Η Κομισιόν ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές Biontech και Pfizer για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊου. Εντός ημερών η υπογραφή των συμβολαίων, ανακοίνωσε η επίτροπος Υγείας Στ. Κυριακίδου

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της BioNTech, μαζί με την εταίρο της Pfizer, φέτος θα παράγουν ως και 50 εκ. δόσεις του εμβολίου και τον επόμενο χρόνο υπολογίζουν ως και 1,3 δις δόσεις. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη εξασφαλίσει την αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων, ενώ η ΕΕ έχει υπογράψει μόνο ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο για 300 εκ. εμβόλια. Τις διαπραγματεύσεις για την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχει αναλάβει εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ η Κομισιόν η οποία είναι αρμόδια και για τη διανομή τους. 

Ποιός θα χρεωθεί ενδεχόμενες παρενέργειες;

Ένα από τα εμπόδια για την υπογραφή ενός τελικού συμβολαίου είναι το θέμα της ευθύνης σε περίπτωση που παρουσιαστούν σοβαρές παρενέργειες και θα πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις. Από τα στοιχεία της μελέτης των δύο εταιρειών προκύπτει μεν ότι το εμβόλιό τους προσφέρει προστασία από τον κορωνοϊο άνω του 90%, αλλά δεν γίνεται αναφορά σε παρενέργειες.

Οι BionTech και Pfizer έχουν ανακοινώσει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα παρακολουθούν τόσο την προστασία που παρέχει το εμβόλιο όσο και πιθανές παρενέργειες. Οι εταιρείες δεν θέλουν όμως να χρεωθούν το κόστος ενδεχόμενων αποζημιώσεων επειδή η αδειοδότηση γίνεται με εσπευσμένες διαδικασίες και δεν διαθέτουν το χρόνο που απαιτείται. Υπό κανονικές συνθήκες η ανάπτυξη και διάθεση ενός εμβολίου μπορεί να διαρκέσει ως και 20 χρόνια. 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο / Deutsche Welle       

 

10.11.2020

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 22:12

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr